Είναι δυνατόν στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα καθηγήτρια πανεπιστημίου να χάνει τη θέση της επειδή κάποιος φοιτητής της την κατηγόρησε για… ισλαμοφοβία; Πώς δεν είναι… Εδώ που τα λέμε όμως, υπέπεσε σε ασύγγνωστο σφάλμα η Ερικα Λόπεζ Πράτερ. Τι έκανε; Απλώς τη δουλειά της, με τον τρόπο που διδάχθηκε, και αφού προηγουμένως φρόντισε να λάβει όλες τις ορθοπολιτικές προφυλάξεις ώστε να διαφυλάξει τα νώτα της. Ομως δεν τα διαφύλαξε: το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Hamline την απέλυσε.
Η επίκουρη καθηγήτρια την πάτησε επειδή δεν λογάριασε ότι ορισμένοι μουσουλμάνοι «φοιτητές» νομίζουν πως εκπαιδεύονται σε ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία για να γίνουν χότζες στον μιναρέ και όχι σε Δυτικά πανεπιστήμια για να γίνουν επιστήμονες.
Η γυναίκα έδειξε στο αμφιθέατρο μία εικόνα του Μωάμεθ από ένα εικονογραφημένο κείμενο του 14ου αιώνα, γραμμένο από πιστό μουσουλμάνο κιόλας, διότι και το μάθημα που δίδασκε ήταν Ιστορία της Τέχνης. Ποια τέχνη, όμως, την σήμερον ημέρα… Αυτοί οι συγκεκριμένοι μουσουλμάνοι εξοργίζονται με την απεικόνιση του Προφήτη τους.
Πριν από το σούσουρο, η Λόπεζ Πράτερ είχε ζητήσει από τους φοιτητές να δηλώσουν αν έχουν αντιρρήσεις για το περιεχόμενό του, όμως κανείς δεν το έκανε. Τους είπε ότι θα έδειχνε και τη συγκεκριμένη ζωγραφιά και ότι όποιος ήθελε μπορούσε να αποχωρήσει. Κανένας δεν έφυγε. Υστερα ένας μουσουλμάνος από το Σουδάν, ονόματι Αράμ Βεντατάλα, την κατηγόρησε στη διοίκηση του ιδιωτικού, ας το επαναλάβουμε, ΑΕΙ.
Το ωραίο είναι ότι ο Σουδανός ουδεμία σχέση έχει με την Ιστορία της Τέχνης, αφού σπουδάζει Οικονομία. Είναι όμως πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Φοιτητών του πανεπιστημίου. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το Κοράνι δεν απαγορεύει ρητώς την απεικόνιση του Μωάμεθ και ότι η αντίδραση στις ζψγραφιές του σχετίζεται με τη λεγόμενη «παράδοση» του Ισλάμ.
Ετσι ο πρύτανης του πανεπιστημίου έστειλε email στους φοιτητές ότι η «χειρονομία της καθηγήτριας» ήταν «ισλαμοφοβική». Και όχι μόνο. Φαίνεται ότι ρώτησε το λογιστήριο της επιχείρησής του πόσα δολάρια θα χάσει αν οι μουσουλμάνοι το εγκαταλείψουν, και κατόπιν απεφάνθη: «Η καθηγήτρια έπρεπε να προσέξει την πίστη των μουσουλμάνων φοιτητών περισσότερο από την ακαδημαϊκή ελευθερία».
Εκανε και ένα βήμα παραπάνω ο πρύτανης: οργάνωσε μίτινγκ περί «ισλαμοφοβίας» για να του συγχωρεθεί η αμαρτία της «ιεροσυλίας». Ο μουσουλμάνος ομιλητής, που έφερε και πολιτική ιδιότητα, εξομοίωσε την πράξη της καθηγήτριας με… εγκώμιο προς τον Χίτλερ! Φυσικά, επακολούθησε χάος.
Ο πνευματικός κόσμος των ΗΠΑ επετέθη στο Πανεπιστήμιο Hamline. Οι New York Times έδωσαν προβολή στο θέμα και έγραψαν ότι η μόνη λογική εξήγηση για το συμβάν είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μικρά ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Λογικότατο συμπέρασμα, αφού στην καταπράσινη θέα του δολαρίου ουδείς προσβάλλεται, ό,τι πίστη και αν έχει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News