1087
O υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του και τα παιδάκια του σχολείου στην Τέμα με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια | CreativeProtagon/ Yπουργείο Εξωτερικών

Γκάνα: Η συγκινητική υποδοχή Δένδια στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 10:44
O υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του και τα παιδάκια του σχολείου στην Τέμα με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια
|CreativeProtagon/ Yπουργείο Εξωτερικών

Γκάνα: Η συγκινητική υποδοχή Δένδια στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2023, 10:44

Από το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Τέμα (Tema), ξεκίνησε την Πέμπτη τη δεύτερη επίσκεψή του στην Γκάνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο, το οποίο στηρίζεται από δωρεές Ελλήνων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Γκάνα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έλληνες κατοίκους, γκανέζους επιχειρηματίες και μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκινημένος που επισκέπτεται πάλι το ελληνικό σχολείο, έπειτα από έναν χρόνο και δύο μήνες (Νοέμβριος 2021).

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εικόνες στο ελληνικό σχολείο και δεσμεύτηκε να επιστρέψει χωρίς την ιδιότητα του υπουργού.

Οπως αποτυπώνεται το πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης σε στιγμιότυπα που καταγράφονται σε βίντεο που ανήρτησε ο Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παιδιά του σχολείου παίζουν ελληνική μουσική, λένε τα κάλαντα και τραγουδούν ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες (φωτογραφία πάνω και βίντεο κάτω).

Τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο του Αγίου Νικολάου για την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας αναγνώρισε την προσφορά του Ιδρύματος Τσάκος και του Oμίλου Mytilineos στον Aγιο Νικόλαο.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό στην Αφρική, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο, να υπάρχει μια καλή εκπαίδευση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μία μικρή δωρεά που θα επιτρέψει στους νέους του σχολείου να φτιάξουν μια ομάδα μπάσκετ, ζητώντας μάλιστα να δοθεί στο γήπεδο το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ένα όνομα που ενώνει την Ελλάδα και την Αφρική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Θα ήμουν πολύ περήφανος αν, όταν έρθω ξανά, σας δω να παίζετε σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ, το όνομα του γηπέδου θα ήταν “Γιάννης Αντετοκούνμπο”», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια στο σχολείο του Αγίου Νικολάου:

«Επιτρέψτε μου, πρώτα από όλα να πω ότι θα επιστρέφω εδώ, όχι με την ιδιότητά μου ως υπουργός, και τα επόμενα χρόνια, “μέχρι να αραιώσουν τα μαλλιά μου” όπως λέει και μια αγγλική παροιμία, αν και, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η έκφραση δεν ισχύει για μένα.

Οφείλω να πω ότι ο Αγιος Νικόλαος για εμάς, για την ελληνική κυβέρνηση, για τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Πρώτα από όλα θα θέλαμε να αναγνωρίσουμε όσα έχει κάνει το Ιδρυμα Τσάκος αλλά και ο Μυτιληναίος για τον Αγιο Νικόλαο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει καλή εκπαίδευση στην Αφρική, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος στον κόσμο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, αγαπητοί πατέρες, δεν είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα, αλλά απλώς να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα. Εναι δε σημαντικό ότι έρχεται από τα βάθη της καρδιάς μας.

Και προσέρχομαι εδώ με μια μικρή δωρεά που θα επιτρέψει στους νέους να είναι δημιουργικοί και επίσης, το πιο σημαντικό, να σχηματίσουν μια ομάδα μπάσκετ. Οπως ξέρετε, εμείς οι Ελληνες είμαστε καλοί στο μπάσκετ. Εχουμε κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εχουμε κερδίσει ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μια φορά. Υπάρχει όμως ένα μικρό αίτημα που θα ήθελα να θέσω στην ευγενική σας κρίση. Θα σας παρακαλούσα να δώσετε ένα όνομα σε αυτό το γήπεδο. Ενα όνομα που να ενώνει την Ελλάδα με την Αφρική. Θα ήμουν πολύ περήφανος αν, όταν έρθω ξανά να σας δω, να παίζετε σε αυτό το γήπεδο μπάσκετ, και το όνομά του να είναι “Γιάννης Αντετοκούνμπο”.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική χαρά που μου δώσατε σήμερα. Και, συγγνώμη, αλλά, ξέρετε, οι ενήλικες μερικές φορές γινόμαστε λίγο συναισθηματικοί. Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου. Σας ευχαριστώ. Ο,τι καλύτερο για τη ζωή σας. Σας ευχαριστώ».

Επενδύσεις

Στη συνάντηση του με την ομόλογό του της Γκάνας, Σέρλι Άγιορκορ Μπότσγουεϊ (Shirley Ayorkor Botchwey) στην πρωτεύουσα Ακρα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας να προωθήσει ελληνικές επενδύσεις στην αφρικανική χώρα.

Οπως είπε, η Ελλάδα προσβλέπει στη διοργάνωση ενός φόρουμ για την προώθηση ελληνικών επενδύσεων στην Γκάνα, τονίζοντας παράλληλα την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στην Γκάνα, όπως του Ομίλου Mytilineos. 

«Η Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά ήπειρος, η ταχύτερα αναπτυσσόμενα πληθυσμιακά στον κόσμο. Επομένως, χρειάζεται επενδύσεις για να προχωρήσει μπροστά», τόνισε στη σχετική αναφορά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε εξάλλου την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γκάνα είναι σταθερά δεσμευμένη στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας υπογράψει την UNCLOS το 1983.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη «σταθερή δέσμευση» της χώρας για τη δημοκρατία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της ειρήνης, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια του που η Γκάνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2022-2023, υποστηρίζοντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξή της Γκάνας στην προσπάθειά της Ελλάδας να εκλεγεί ως μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται το 2024, αλλά η έγκαιρη δέσμευση από μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γκάνα, μέλος της Αφρικανικής Ένωσης και της οικονομικής κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Εστιάζοντας έτι περαιτέρω στις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ικανοποιημένος που τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεννόησης για τις πολιτικές διαβουλεύσεις και τόνισε πως προσβλέπει στην υπογραφή τριών επιπλέον μνημονίων όταν οι υπηρεσίες των δύο χωρών είναι έτοιμες να το πράξουν.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Γκάνα για την ασφάλεια στον Κόλπο της Γουινέας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων στον κόσμο, σημείωσε και ανέφερε ενδεικτικά πως τα μισά από τα σιτηρά που εξάγει η Ουκρανία μεταφέρονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογράμμισε πως για την Ελλάδα, η ασφάλεια γύρω από τις θαλάσσιες οδούς και τους ωκεανούς του κόσμου είναι υψίστης σημασίας.

Μάλιστα, προσκάλεσε την Γκάνα να συμμετάσχει ενεργά στην 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό, που θα διοργανώσει η Ελλάδα το 2024, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/STR

Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψή του στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου, τη δεύτερη όπως προαναφέρθηκε μέσα σε περίπου έναν χρόνο, καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021: «Είχα τη μεγάλη χαρά, λίγο πριν έρθω στο υπουργείο, να επισκεφθώ το σχολείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο χρηματοδοτείται από ελληνικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επίσης στη Γκάνα», είπε και δεσμεύθηκε να επισκεφτεί ξανά την Γκάνα.

Τέλος, ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικών και Περιφερειακής Ολοκλήρωσης της Γκάνας να επισκεφτεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι η Γκάνα ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στη Δυτική Αφρική, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Γκαμπόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...