To TikTok επιστρέφει στο προσκήνιο. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους νέους και της Ευρώπης, όμως το πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυρίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και οι Γερμανοί) έχει εκφράσει ανησυχίες ότι ενδέχεται να είναι ύποπτο Μέσο, επειδή, ως κινεζικό, είτε προωθεί την προπαγάνδα της Κίνας είτε κατασκοπεύει όσους το χρησιμοποιούν.
Ετσι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σου Τσι Τσιού, μετέβη στις Βρυξέλλες και κατόπιν αιτήματός του έκανε τις απαραίτητες σχετικές επαφές ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα τoυ TikTok.
Με στόχο να καθησυχάσει τους πολιτικούς φόβους των Ευρωπαίων, ο Τσιού προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του ότι η πλατφόρμα συμμορφώνεται με τους νέους και αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις εταιρείες τεχνολογίας και ότι τηρεί τις δεσμεύσεις που αφορούν το απόρρητο και την ασφάλεια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Ο Τσιού συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία είναι και υπεύθυνη του πρότζεκτ «Η Ευρώπη έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», με τον αντιπρόεδρο και επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, με την επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα και με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον. Στις 19 Ιανουαρίου θα έχει και τηλεδιάσκεψη με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
Πέρα από τα προαναφερθέντα προφανή, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της κινεζικής πλατφόρμας βελτίωση των προσπαθειών της ώστε να καταπολεμηθεί η ρητορική μίσους στο web και να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών, τουτέστιν των παιδιών. Επίσης, οι Ευρωποαίοι πρότειναν στον Τσιού να συνεργαστεί με τις αρμόδιες ιρλανδικές υπηρεσίες, αφού στην Ιρλανδία εξελίσσονται δύο έρευνες που αφορούν το TikTok – τις διενεργεί η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων.
Τα πράγματα ίσως εξελιχθούν με ευνοϊκό τρόπο για το TikTok στην Ευρώπη, αφού στις ΗΠΑ η εικόνα της έχει ήδη στραπατσαριστεί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το FBI απεφάνθη ήδη ότι το TikTok εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την απειλή ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα με στόχο να επηρεάσει τους χρήστες της ή να ελέγξει τις συσκευές τους. Μάλιστα, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τη λήψη της εφαρμογής σε όλα τα κυβερνητικά τηλέφωνα, ενώ το ίδιο έκαναν και πολλές Πολιτείες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News