486
Ψηφιακή απεικόνιση του πλανήτη ΤΟΙ 700e | NASA/JPL-Caltech/Robert Hurt

ΝΑSA: Ενα «αντίγραφο» της Γης εντοπίστηκε σε άλλο αστρικό σύστημα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 11:16
Ψηφιακή απεικόνιση του πλανήτη ΤΟΙ 700e
|NASA/JPL-Caltech/Robert Hurt

ΝΑSA: Ενα «αντίγραφο» της Γης εντοπίστηκε σε άλλο αστρικό σύστημα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 11:16

Την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη που μοιάζει με τον δικό μας, τον ΤΟΙ 700e, περίπου 100 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ανακοίνωσε επισήμως η ΝΑSA.

H ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Explorer της NASA από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Η εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 18 Απριλίου 2018.

Το TESS έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιήσει την πρώτη διαστημική έρευνα όλου του ουρανού με τη μέθοδο της διέλευσης. Είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ευρείας γωνίας τηλεσκόπια και συνδέεται με συσκευή συζευγμένου φορτίου με (CCD) ανιχνευτές. Επιστημονικά δεδομένα διαβιβάζονται στη Γη κάθε δύο εβδομάδες. Μεταδίδονται επίσης εικόνες πλήρους καρέ με πραγματικό χρόνο έκθεσης δύο ωρών, οι οποίες θα επιτρέπουν στους επιστήμονες να αναζητούν απροσδόκητα, μεταβατικά φαινόμενα, όπως τα οπτικά αντίστοιχα σε εκρήξεις ακτίνων γάμμα. Το TESS θα χρησιμοποιήσει επίσης το πρόγραμμα «Επισκέπτης Ερευνητής», επιτρέποντας σε επιστήμονες από άλλους οργανισμούς να το χρησιμοποιήσουν για τη δική τους έρευνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον 20.000 ουρανίων σωμάτων.

Μέχρι σήμερα ο «κυνηγός» εξωπλανητών της NASΑ έχει εντοπίσει 285 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και περισσότερους από 6.000 «υποψήφιους» εξωπλανήτες.

Ο ΤΟΙ 700e (όπου ΤΟΙ σημαίνει TESS Object of Interest, στα ελληνικά: αντικείμενο ενδιαφέροντος του TESS) είναι ο οριακά μικρότερος από τη Γη (περίπου στο 95% του μεγέθους της). Φαίνεται να κινείται πέριξ του άστρου του (ενός μικρού σχετικά ψυχρού ερυθρού νάνου τύπου Μ) σε απόσταση κατάλληλη για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή και για την ανάπτυξη ζωής.

Οι αστρονόμοι είχαν προηγουμένως ανακαλύψει τρεις πλανήτες στο ίδιο σύστημα, τους ΤΟΙ b, c και d. Ο τελευταίος κινείται επίσης στη φιλόξενη για ζωή ζώνη και μοιάζει με τη Γη.

Το σύστημα του ΤΟΙ 700 είναι το δεύτερο που κεντρίζει τόσο πολύ το ενδιαφέρον των αστρονόμων μετά το κοντινότερο σύστημα Trappist-1 σε απόσταση 39,5 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο διαθέτει επτά πλανήτες που έχουν ομοιότητες με τον δικό μας.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αστρονόμο Εμιλι Γκίλμπερτ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ, ενώ θα ακολουθήσει και δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters».

«Πρόκειται για ένα από τα λίγα συστήματα με πολλούς, μικρούς και δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες, που γνωρίζουμε. Αυτό καθιστά το σύστημα ΤΟΙ 700 κατεξοχήν κατάλληλο για περαιτέρω μελέτη. Ο πλανήτης e είναι περίπου 10% μικρότερος από τον πλανήτη d, συνεπώς αποδεικνύεται ότι οι επιπρόσθετες παρατηρήσεις με το TESS μας επιτρέπουν να βρίσκουμε ολοένα μικρότερους κόσμους», δήλωσε η Γκίλμπερτ.

To άστρο ΤΟΙ 700 βρίσκεται στο νότιο αστερισμό της Δοράδος και το 2020 είχε ανακαλυφθεί πέριξ αυτού ο παρόμοιος με τη Γη (και 20% μεγαλύτερος από αυτήν) εξωπλανήτης d.

O πιο εσωτερικός πλανήτης b, που έχει το 90% του μεγέθους της Γης, έχει διάρκεια έτους δέκα μέρες (ο χρόνος μιας πλήρους περιφοράς γύρω από το μητρικό άστρο του), ο c είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και έχει έτος διάρκειας 16 ημερών, ο d έχει έτος 37 ημερών, ενώ ο e 28 ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...