Πληθαίνουν οι φωνές στη Δύση που τονίζουν την αναγκαιότητα αποστολής υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης στο Κίεβο ώστε να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να επανακαταλάβει ουκρανικά εδάφη.
Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα στείλει τανκς στην Ουκρανία, γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ενίσχυση της διεθνούς υποστήριξης προς τη χώρα.
Πηγές της Telegraph ανέφεραν ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να προμηθεύσει τους Ουκρανούς με 12 Challenger II -το κύριο άρμα μάχης του βρετανικού στρατού- και να ενθαρρύνει έτσι άλλους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αποστολής βρετανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και μίλησε σχετικά με τον ουκρανό πρόεδρο, την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση στη Γερμανία για αποστολή αντίστοιχων τεθωρακισμένων. Το Βερολίνο συμφώνησε τελικά να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά οχήματα μεταφοράς πεζικού Marder, ωστόσο οι σύμμαχοι ζητούν από τον Ολαφ Σολτς να στείλει σύγχρονα άρματα μάχης.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Politico, η Γαλλία και η Πολωνία πιέζουν τη Γερμανία να εξοπλίσει το Κίεβο με το προηγμένο άρμα μάχης Leopard 2.
Αν στείλει τα Challenger II η Βρετανία, θα ήταν δυσκολότερο για το Βερολίνο «να κρυφτεί πίσω από το τρέχον επιχείρημά του ότι δεν θέλει να ενεργήσει μεμονωμένα στην αποστολή βαρέων όπλων».
Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Δανία και Φινλανδία είναι μεταξύ των πολλών χωρών που χρησιμοποιούν ήδη το υπερσύγχρονο Leopard 2. Αυτό θα επέτρεπε στους συμμάχους να οργανώσουν από κοινού την παράδοση τόσο των τανκς όσο και των απαιτούμενων πυρομαχικών και να συνεργαστούν για την απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή τους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι τα Leopard παράγονται από την γερμανική αμυντική εταιρεία, η παράδοσή τους στην Ουκρανία απαιτεί άδεια επανεξαγωγής από τη χώρα προέλευσης, τη Γερμανία -που σημαίνει ότι η διεθνής πίεση επικεντρώνεται τώρα στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απαιτήσεις εταίρων όπως η Πολωνία, να σχηματίσουν μια τέτοια συμμαχία για την εξαγωγή τανκς, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν γνώριζε τέτοια αιτήματα αυτή τη στιγμή», αλλά τόνισε ότι «επαναξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση και στη συνέχεια λαμβάνουμε αποφάσεις συντονισμένοι σε διεθνές επίπεδο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News