259
Ο Τζον Λίντον στη σκηνή ισπανικού φεστιβάλ, σε παλιότερη συναυλία | REUTERS/Vincent West

Ο Τζόνι Ρότεν των Sex Pistols στη Eurovision; Κι όμως…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 12:51
Ο Τζον Λίντον στη σκηνή ισπανικού φεστιβάλ, σε παλιότερη συναυλία
|REUTERS/Vincent West

Ο Τζόνι Ρότεν των Sex Pistols στη Eurovision; Κι όμως…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 12:51

Κάποτε, ο Τζόνι Ρότεν τραγουδούσε τον αντισυστημικό ύμνο «Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα» και ηγείτο του παγκόσμιου πανκ κινήματος. Τώρα, ως Τζον Λίντον πλέον, έβαλε υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στη Eurovision, τον θεσμό που εξυμνεί τη μέινστριμ ποπ.

Ο 66χρονος Λίντον έγραψε το τραγούδι «Hawaii» με τους Public Image Ltd (PiL), το ποστ-πανκ συγκρότημα που ίδρυσε το 1978, μετά τη διάλυση των Sex Pistols, και το έθεσε στην κρίση της επιτροπής που θα αποφασίσει ποια θα είναι η φετινή συμμετοχή της Ιρλανδίας στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί τον Μάιο στο Λίβερπουλ.

Οι PiL και οι άλλες πέντε υποψηφιότητες θα διαγωνιστούν στην ειδική εκπομπή της ιρλανδικής κρατικής τηλεόρασης RTÉ για την επιλογή του τραγουδιού, στις 3 Φεβρουαρίου.

Ο Λίντον γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά οι γονείς του είναι Ιρλανδοί και ο ίδιος έχει ιρλανδικό διαβατήριο. Μιλώντας για το τραγούδι, είπε ότι είναι «ένα γράμμα αγάπης» στη σύζυγό του, Νόρα, που έχει Αλτσχάιμερ και με την οποία είναι παντρεμένος περίπου 46 χρόνια.

«Είναι αφιερωμένο σε όσους περνούν δύσκολα στο ταξίδι της ζωής με τον άνθρωπο που αγαπούν πιο πολύ. Είναι επίσης ένα μήνυμα ελπίδας, που λέει ότι η αγάπη τελικά νικά τα πάντα».

Δεν πρέπει, πάντως, να θεωρείται και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι ο άλλοτε βασιλιάς της πανκ θέλει να τραγουδήσει στη Eurovision. Οπως θυμίζει το Politico, ο Λίντον, που κάποτε τραγουδούσε κατά του φασισμού, το 2017 δήλωσε ότι ο ακροδεξιός και εθνικιστής βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ είναι «φανταστικός», ενώ ήταν και φανατικός υποστηρικτής του Brexit.

Η υποψηφιότητα των Pil για τη Eurovision:

H θρυλική επιτυχία των Sex Pistols του 1977:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...