Η Ελλάδα ένα μόλις βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα; Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale, καθώς η βαθμολογία της χώρας μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά από το 2016 και συνέχισε να ευνοείται από τους οίκους αξιολόγησης το 2022 παρά τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Fitch Ratings αναθεώρησε την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή τον Ιανουάριο, ενώ ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τη βαθμολογία της χώρας μας σε ΒΒ+ από ΒΒ με σταθερή προοπτική τον Απρίλιο.
Αυτό έφερε την Ελλάδα μόλις μια βαθμίδα μακριά από τη χαμηλότερη βαθμολογία επένδυσης (IG), παρατήρησε η Société Générale.
«Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές λόγω της ενεργειακής κρίσης και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, πιστεύουμε ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (ΙG) το 2023», επεσήμανε η Société Générale.
Αναφορά γίνεται και στην εκτίμηση της S&P ότι ενδέχεται να αναβαθμίσει τη χώρα στις 21 Απριλίου, ακόμα και πριν τις εθνικές εκλογές.
Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντως έχουν ήδη επιπτώσεις στο -πιο ακριβό πια- δανεισμό της Ελλάδας, σημειώνεται σε δημοσίευμα του δικτύου Γερμανών Συντακτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Κρατικού Χρέους άντλησε στις 4 Ιανουαρίο 1,5 δισ. ευρώ με τριμηνιαία ομόλογα από τη χρηματαγορά, με την απόδοση να αγγίζει το 2,18%, ενώ πριν από ένα έτος το επιτόκιο ήταν αρνητικό στο -0,4% για ίδιας διάρκειας ομόλογα.
Ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) βαθμολογεί τη χώρα με BB+. Οι οίκοι Fitch και DBRS με BB, η Moody’s με Ba3. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για τους οίκους S&P και DBRS, για τον Fitch δύο βαθμίδες και για τη Moody’s τρεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θεωρούνται «κερδοσκοπική επένδυση», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News