Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση προσδοκά ότι η καλή πορεία της ελληνικής Οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να δοθεί αυτή από τους οίκους αξιολόγησης πριν τις εκλογές. Στην πραγματικότητα όμως γνωρίζουν καλά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για έναν πολύ απλό λόγο: προϋπόθεση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η πολιτική σταθερότητα. Και προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας είναι να έχουμε τελειώσει με τις εκλογές.
Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι σε όλες τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, μετά την αναφορά στα οικονομικά μεγέθη, τις μεταρρυθμίσεις, το οικονομικό κλίμα, κ.λπ., και εκτός από όλους τους οικονομικούς «αστερίσκους», υπάρχει μια μόνιμη επωδός που αναφέρει ότι στην Ελλάδα, εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα. Η επίλυση αυτής της αβεβαιότητας τίθεται εμμέσως πλην σαφώς ως μια βασική παράμετρος που μπορεί να φέρει την επενδυτική βαθμίδα και μαζί της τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται με καλύτερους όρους από τις αγορές.
Ας δούμε όμως κάποιες κρίσιμες ημερομηνίες σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Υπάρχει ένας πρώτος γύρος αξιολογήσεων, που είναι δεδομένο ότι θα γίνει πριν τις εκλογές. Συγκεκριμένα:
– η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου
– η Scope Rating στις 3 Μαρτίου
– η DBRS στις 10 Μαρτίου
– η Moody’s στις 17 Μαρτίου
– η Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου
Την Κυριακή ο γαλλικός οίκος Societe General άφησε ανοικτό το σενάριο μιας «έκπληξης» που θα συντελεστεί στις 21 Απριλίου με αναβάθμιση της χώρας από την Standard and Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα, ακόμη και πριν από τις εκλογές! Ας αφήσουμε όμως την «έκπληξη» κι ας πάμε σε πιο σίγουρα μονοπάτια:
Αμέσως μετά, λοιπόν, ξεκινά ένας δεύτερος γύρος αξιολογήσεων:
– Η Fitch επανέρχεται με αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου
– Η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου
-Η Standard and Poor’s στις 20 Οκτωβρίου
– Η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου
-Η Scoop Rating στις 4 Αυγούστου
Στον πρώτο γύρο προφανώς η πολιτική αβεβαιότητα θεωρείται δεδομένη. Ο δεύτερος γύρος, όμως, που ξεκινά με την Fitch στις 9 Ιουνίου, θα μπορούσε να βρει την Ελλάδα με σταθερή κυβέρνηση. Υπό την προϋπόθεση ότι η εκλογική διαδικασία (διπλές εκλογές) θα έχει ολοκληρωθεί και θα υπάρχει μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση που θα εμπνέει εμπιστοσύνη.
Για να γίνουμε πιο πρακτικοί σε σχέση με τις ημερομηνίες, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής: η διεξαγωγή των πρώτων εκλογών (με απλή αναλογική) απαιτεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες (21 ημέρες) από την προκήρυξη τους. Αυτό σημαίνει ότι για να διεξαχθούν πριν το Πάσχα (στις 2 ή στις 9 Απριλίου) θα πρέπει να προκηρυχθούν πριν τα μέσα Μαρτίου.
Εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση με απλή αναλογική, για τις επόμενες (δηλαδή τις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική) θα χρειαστεί διάστημα 30 – 40 ημερών, ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει ο γύρος των διερευνητικών εντολών (μπορεί να χρειαστούν από 3 έως 9 ημέρες). Άρα, εφόσον οι πρώτες εκλογές θα έχουν διεξαχθεί πριν το Πάσχα, οι δεύτερες θα γίνουν ή στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Εάν γίνουν έτσι τα πράγματα και προκύψει κυβέρνηση από τις δεύτερες εκλογές, αμέσως μετά ακολουθεί περίοδος εξετάσεων: οι μαθητές θα δώσουν τις πανελλήνιες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (από τις 2 έως τις 29 Ιουνίου) και η νέα κυβέρνηση θα έχει βάσιμες ελπίδες να περάσει τη βάση στην πρώτη μετεκλογική αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News