368
«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα», τόνισε το ΥΠΠΟΑ | Shutterstock

Η Αθήνα για τα Γλυπτά: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο κατοχή και κυριότητα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 20:00
«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα», τόνισε το ΥΠΠΟΑ
|Shutterstock

Η Αθήνα για τα Γλυπτά: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο κατοχή και κυριότητα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 20:00

Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής», τονίζει σε ανακοίνωση του την Πέμπτη για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό σε συνέχεια των δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για τις εξελισσόμενες συζητήσεις Αθήνας και Λονδίνου, αλλά και των επικρίσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά του οποίου η ανακοίνωση αφήνει σαφείς αιχμές ότι τον απασχολεί «η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα», αδιαφορώντας για το αν κάνει «ζημιά στη χώρα».

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ. «Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη».

«Για μια ακόμη φορά», το υπουργείο Πολιτισμού επαναλαμβάνει «την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».

«Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς, δεν το βλέπουμε. Για κάποιους, πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Είχε προηγηθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για «απαντήσεις», με την τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου να προειδοποιεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα ανεχθεί «μυστική διπλωματία α λα 19ου αιώνα μεταξύ μεγιστάνων και άλλων “μεγάλων κεφαλών”» και «συμφωνίες εν κρυπτώ, με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται “επιστροφή” και “επαναπατρισμός”».

«Αυτή η πολιτική της ανταλλαγής αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία, που υποκρύπτει την αναγνώριση, μέσω του δανεισμού, της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, συνιστά υποχώρηση από την εθνική γραμμή για την επιστροφή τους», τόνισε ακόμη η βουλευτής στη σχετική τοποθέτησή της, νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...