Αντιδράσεις, για μία ακόμα φορά, προκαλούν σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Αυτή τη φορά απεικονίζουν τον ιρανό ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και επελέγησαν από τους υπεύθυνους ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές σε διαγωνισμό που έγινε τον Δεκέμβριο κατά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν.
Η δημοσίευσή τους, την Τετάρτη, προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης. «Η υβριστική και ανάρμοστη ενέργεια γαλλικού εντύπου με την δημοσίευση σκίτσων κατά της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας δεν θα μείνει χωρίς αποτελεσματική και αυστηρή απάντηση», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο Twitter.
«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Εχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», πρόσθεσε.
Αργότερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στην Τεχεράνη για εξηγήσεις. «Η Γαλλία δεν έχει κανένα δικαίωμα να προσβάλει τα ιερά πρόσωπα άλλων μουσουλμανικών χωρών με πρόσχημα την ελευθερία της έκφρασης. Το Ιράν περιμένει την εξήγηση της γαλλικής κυβέρνησης και την καταδίκη της απαράδεκτης συμπεριφοράς του γαλλικού εντύπου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Το Charlie Hebdo ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τα «πιο προσβλητικά» σκίτσα του Χαμενεΐ έχει ως στόχο την υποστήριξη «των Ιρανών που αγωνίζονται για την ελευθερία τους».
«Ηταν ο τρόπος μας να δείξουμε τη στήριξή μας στους Ιρανούς και τις Ιρανές που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατέψουν την ελευθερία τους εναντίον της θεοκρατίας που τόσο τους έχει καταπιέσει από το 1979», έγραψε στο κύριο άρθρο ο διευθυντής του Charlie Hebdo, Λοράν Σουρισό, γνωστός ως Ρις και σκιτσογράφος ο ίδιος.
Η εφημερίδα μάλιστα δημοσίευσε τα σκίτσα σε ειδική έκδοση για την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της στις 7 Ιανουαρίου 2015 από άνδρες που δήλωσαν ότι ενεργούσαν στο όνομα της Αλ Κάιντα ως εκδίκηση για την δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ το 2012.
Η δημοσίευση αυτή είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και η δολοφονική επίθεση του 2015 που προκάλεσε τον θάνατο 12 εργαζομένων, είχε δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News