611
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ, στέλεχος του SPD, βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο της κριτικής. | REUTERS/Radovan Stoklasa

Νέο πρόβλημα για τον Ολαφ Σολτς το πρωτοχρονιάτικο βίντεο της υπουργού Aμυνας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 07:55
Η Κριστίνε Λάμπρεχτ, στέλεχος του SPD, βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο της κριτικής.
|REUTERS/Radovan Stoklasa

Νέο πρόβλημα για τον Ολαφ Σολτς το πρωτοχρονιάτικο βίντεο της υπουργού Aμυνας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2023, 07:55

Μια αναπάντεχη κυβερνητική κρίση έπληξε τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στη Γερμανία, καθώς στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την υπουργό Άμυνας, η οποία ωστόσο συνεχίζει να δέχεται σφοδρή κριτική για βίντεο που δημοσιοποίησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Λάμπρεχτ —ηγετικό στέλεχος του SPD όπως και ο Σολτς— μεταφόρτωσε στο Instagram βίντεο στο οποίο αναφερόταν στις προκλήσεις του 2022, ιδίως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς στο φόντο ακούγονταν πυροτεχνήματα να εκρήγνυνται.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christine Lambrecht (@christine.lambrecht)

Δέχθηκε επικρίσεις για έλλειψη ευαισθησίας —το Κίεβο δεχόταν άλλωστε ρωσικό σφυροκόπημα την ίδια ώρα— και κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης έφθασαν στο σημείο να αξιώσουν την παραίτησή της, καθώς της προσάπτουν πως υπέπεσε σε σειρά ολισθημάτων.

Το Der Spiegel χαρακτήρισε το βίντεο «απρεπές και ντροπιαστικό». Από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιόχαν Βάντεπουλ, είπε πως το βίντεο είναι ενοχλητικό και δείχνει ότι η Λάμπρεχτ δεν έχει την ικανότητα να ηγείται του συγκεκριμένου υπουργείου και ουσιαστικά ζήτησε την αποπομπή της.

Μολαταύτα, ερωτηθείς την Τετάρτη εάν ο Ολαφ Σολτς συνεχίζει να περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του την Λάμπρεχτ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ απάντησε «ναι, ασφαλώς».

«Ο καγκελάριος συνεργάζεται καλά και σε ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Και ασφαλώς αυτό ισχύει επίσης για την προαναφερθείσα υπουργό», επέμεινε.

Οπως εκτιμούν αναλυτές όμως η Λάμπρεχτ θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες επικρίσεις στο συνέδριο της παράταξής της, την ερχόμενη εβδομάδα. Και όπως επεσήμαναν οι Financial Times, ο ίδιος ο Σολτς ενδέχεται να βρεθεί στο δίλημμα να στηρίξει τη συνεργάτιδά του ή να την αποπέμψει, καθώς το θέμα της Αμυνας και του ευρύτερου ρόλου της Γερμανίας στην ασφάλεια της Ευρώπης αναμένεται να είναι μείζον στην πολιτική ατζέντα των επόμενων ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...