548
O Aριστοτέλης Διβάνης έφυγε από τη ζωή ανήμερα την Πρωτοχρονιά | CreativeProtagon

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Αριστοτέλη Διβάνη

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 12:17
O Aριστοτέλης Διβάνης έφυγε από τη ζωή ανήμερα την Πρωτοχρονιά
|CreativeProtagon

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Αριστοτέλη Διβάνη

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 12:17

Το τελευταίο αντίο στον ιδρυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Divani, Αριστοτέλη Διβάνη, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, σε ηλικία 94 ετών, είπαν στις 14.00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, η οικογένειά του, φίλοι και συγγενείς.

Ο Αριστοτέλης Διβάνης έκανε το πρώτο βήμα στον ξενοδοχειακό τομέα το 1958, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα. Ικανή αφορμή για να δραστηριοποιηθεί με τον κλάδο φιλοξενίας και τον τουρισμό ήταν η παρότρυνση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς αποσύρεται από οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα και εστιάζει αποκλειστικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στα Τρίκαλα εγκαινιάζει μία καινοτόμα για τα δεδομένα της εποχής μονάδα 65 δωματίων, με το καθένα εξ αυτών να διαθέτει το δικό του λουτρό.

Η αγάπη για τη φιλοξενία και το επιχειρηματικό του πνεύμα, έδειξαν τον δρόμο και για τη συνέχεια, καθώς αποσύρεται από

Με την πρώτη επιχειρηματική του πρωτοβουλία στον χώρο του Τουρισμού να στέφεται με απόλυτη επιτυχία, ο Αριστοτέλης Διβάνης διαβλέπει την ανερχόμενη εξέλιξη του εμβληματικού προορισμού των Μετεώρων και παίρνει τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση του δεύτερου ξενοδοχείου του Ομίλου στην Καλαμπάκα.

Μετά το τέλος της δικτατορίας, ο Ομιλος ανοίγει και την τρίτη του μονάδα, αυτή τη φορά στην πόλη της Λάρισας.

Ερχόμενος στην Αθήνα ο Αριστοτέλης Διβάνης αποφάσισε το 1977 με τον συντοπίτη φίλο του και ευκατάστατο έμπορο τυριών κ. Ζαφόλια να επενδύσουν στο «Divani Pallas Acropolis» στην περιοχή της Ακρόπολης και δύο χρόνια αργότερα να εξαγοράσουν το «Nina Pallas» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας που μετονομάζεται σε «Divani Zafolia Alexandras».  Η συνεργασία τους κράτησε περίπου δέκα χρόνια, αφού στη συνέχεια αποφάσισαν ο μεν Ζαφόλιας να κρατήσει το ξενοδοχείο στην Αλεξάνδρας, ο δε Διβάνης στην Ακρόπολη.

Εκ των σημαντικών επενδυτικών κινήσεων του Ομίλου επίσης, η  απόκτηση του ξενοδοχείου Corfu στην Κέρκυρα σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, το Κανόνι. Ετσι γεννιέται το πολυτελές  «Divani Corfu Palace», για να ακολουθήσουν το ιστορικό ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα και το «Apollon Pallas» στο Καβούρι.

Το 1986 είναι η χρονιά που αρχίζει να δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις του Ομίλου ο Σπύρος Διβάνης, γιος του Αριστοτέλη. Η πείρα του ιδρυτή σε συνδυασμό με τη δυναμική και τις καινοτόμες ιδέες της νέας γενιάς οδηγούν τον Ομιλο στα επόμενα βήματα, με κορυφαίο την απόκτηση του Caravel από τον εφοπλιστή Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, έναντι 15 δισ. δρχ.,  ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής.

Η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου που χαρακτήρισε τη δεκαετία του ΄80.  Μέσα σε τρία χρόνια το Divani Caravel γίνεται η πρώτη σε κερδοφορία ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη επιλογή για τη διεξαγωγή διεθνών και εγχώριων απαιτητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων στις δεκαετίες που ακολουθούν.

Ταυτόχρονα, στην επέτειο των 40 ετών του, ο Ομιλος τολμά μια ακόμη σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας το εμβληματικό τοπόσημο των νοτίων προαστίων, «Apollon Pallas», στο Καβούρι.

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Αριστοτέλη Διβάνη, εξέφρασαν ο ΣΕΤΕ, ο ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece:

«Ο ΣΕΤΕ, το διοικητικό συμβούλιο και τα στελέχη του οργανισμού, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Αριστοτέλη Διβάνη, στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο Αριστοτέλης Διβάνης, με την επιχειρηματική του οξυδέρκεια, δημιούργησε έναν από τους σημαντικότερους ξενοδοχειακούς ομίλους στη χώρα, ενώ παράλληλα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα κοινά του τουρισμού, εκπροσωπώντας από την πρώτη γραμμή τον ξενοδοχειακό κλάδο σε δύσκολες και απαιτητικές εποχές για τον ελληνικό τουρισμό. Θα μείνει στη μνήμη μας για τη δημιουργικότητα, τη διορατικότητα, τον δυναμισμό και την ευγένειά του». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...