Ο υγρός και θερμότερος του συνήθους καιρός που επικρατεί στη Γαλλία προκάλεσε απογοήτευση στους σκιέρ των Αλπεων μεν, όμως και ανακούφιση στους αρμοδίους για την ηλεκτροδότηση της χώρας. Διότι πάνω από τη Γαλλία πλανάται το φάσμα της διακοπής ρεύματος, έγραψαν οι βρετανικοί Times. «Και ακούγεται πολύ περίεργο αυτό, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας χάρις στους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της».
Τι συμβαίνει, λοιπόν; Οι Βρετανοί θεωρούν την «εξάρτηση από τα πυρηνικά αχίλλειο πτέρνα της Γαλλίας». Μα, και αυτό ακούγεται πολύ περίεργο, εντελώς αντιφατικό. Εδωσαν όμως μια κάποια εξήγηση για το σχόλιό τους: «Σοβεί κρίση η οποία προκλήθηκε από την ανακάλυψη ρωγμών στις σωληνώσεις ορισμένων αντιδραστήρων. Ετσι έκλεισαν οι μισοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής».
Βαθμηδόν έγινε επανεκκίνσή τους, όμως «την περασμένη εβδομάδα το 39% της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια δεν ανακτήθηκε». Μιλάμε για «61.370 μεγαβάτ». Οι υπεύθυνοι παράγοντες καθησύχασαν τους Γάλλους ότι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ότι θα καλυφθούν πλήρως όλες οι βιομηχανικές και λαϊκές ανάγκες, ωστόσο ομολόγησαν ότι κατόπιν η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί.
Η πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 ήταν ο καθοριστικός παράγων για τη μεταστροφή της Γαλλίας στην ηλεκτροπαραγωγή. Τότε εκπονήθηκαν τα πρώτα σχέδια για πυρηνικούς σταθμούς, τα οποία συμπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια ττης δεκαετίας του ΄80 και της δεκαετίας του ’90. Στο αποκορύφωμά της, η γαλλική πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή κάλυπτε το 70% των αναγκών της Γαλλίας.
Οι Βρετανοί έγραψαν ότι η γαλλική πυρηνική βιομηχανία επλήγη από την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και από τις έντονες διαμαρτυρίες των οικολόγων. Ετσι ο Μακρόν, όταν εξελέγη πρόεδρος, το 2017, δεσμεύτηκε να μειώσει την εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο γρήγορα άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρέπει να κατασκευάσει τουλάχιστον έξι αντιδραστήρες νέα γενιάς, ξεκινώντας από το 2028. Ταυτόχρονα, ζήτησε να παραταθεί η διάρκεια ζωής των παλαιών αντιδραστήρων.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον σταθμό Σιβό και αλλού εντοπίστηκαν μεν εγκαίρως, όμως οι προσπάθειες επαναφοράς των αντιδραστήρων σε κατάσταση λειτουργίας αργοπορούν και ακυρώνουν τον προγραμματισμό. «Για να αποτραπούν τα μπλακάουτ το επόμενο δίμηνο πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση». Σημειωτέον ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον πολύ… αλμυροί.
Η κυβέρνηση Μακρόν έκανε καμπάνια «συγκράτησης» της κατανάλωσης, προτρέποντας τους πολίτες να σβήνουν τα φώτα ή να απενεργοποιούν τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. «Το κόλπο δεν πέτυχε, η κατανάλωση δεν μειώθηκε αρκετά, έτσι η κυβέρνηση άρχισε τις προειδοποιήσεις για εποικείμενες διακοπές ρεύματος τον περασμένο Νοέμβριο».
Και πού βρισκόμαστε τώρα; «Τα πράγματα βελτιώθηκαν. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε 8,7% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου το 2014-2019. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό αν ο καιρός γίνει πιο κρύος. Οι Γάλλοι πρέπει να ελπίζουν ότι ο ζεστός καιρός θα συνεχιστεί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News