Μεταξύ των ενστόλων που στέκονται ευθυτενείς πίσω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο βιντεοσκοπημένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, οι χρήστες του Διαδικτύου αναγνώρισαν ένα πρόσωπο που φαίνεται πως έχει εμφανιστεί ξανά δίπλα στον ρώσο πρόεδρο σε ποικίλα πλαίσια. Ομως αυτή που μοιάζει να είναι μια σκηνή σκηνοθετημένη για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ενδέχεται να αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ανησυχεί ολοένα περισσότερο για την προσωπική του ασφάλεια παρά για την προπαγάνδα. Στη προκειμένη περίπτωση την προσοχή των πιο παρατηρητικών τράβηξε μια γυναίκα με ξανθά μαλλιά στα αριστερά του Πούτιν, η οποία ανά τα χρόνια έχει εμφανιστεί ξανά στο πλευρό του, υποδυόμενη διάφορους ρόλους – ως επιχειρηματίας, ως απλή πολίτις-μητέρα στρατιωτών, ως πιστή σε θρησκευτική τελετή και, εσχάτως, ως αρχίατρος.
Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε την ίδια ημέρα με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πούτιν από το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, η γυναίκα η οποία παρουσιάζεται ως Αννα Σιντορένκο, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του 71ου συντάγματος, παρασημοφορείται από τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην πατρίδα της, στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.
Ομως τα Χριστούγεννα του 2017 η ίδια γυναίκα περιλαμβανόταν μεταξύ μιας ομάδας πιστών που πλαισίωναν τον ρώσο πρόεδρο σε μια θρησκευτική τελετή. Τότε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στην πραγματικότητα η εν λόγω γυναίκα ήταν η Λαρίσα Σεργκούχινα, ιδιοκτήτρια μιας επιχείρησης αλιείας, η οποία το 2016 είχε συναντηθεί στην πόλη Βελίκι Νόβγκοροντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μάλιστα στο πλήθος των πιστών που πλαισίωναν τον ρώσο πρόεδρο το 2017, πέρα από την ίδια, περιλαμβάνονταν περιέργως και όλοι οι αλιείς που εργάζονταν (ή που υποτίθετο πως εργάζονταν) για λογαριασμό της. Τώρα, στο σύντομο ευχαριστήριο μήνυμά της μετά την παρασημοφόρησή της, η αρχίατρος του ρωσικού στρατού με τον ουκρανικό επίθετο – «Σιντορένκο» – επανέλαβε την ουσία όλων όσων είχε αναφέρει στο ευχετήριο μήνυμα του για τη νέα χρονιά ο Πούτιν, κάνοντας λόγο για αλληλεγγύη στο πεδίο και εθνική συνοχή.
Ενα παρόμοιο επεισόδιο εκτυλίχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο ρώσος πρόεδρος συνάντησε μητέρες στρατιωτών που πολεμούσαν στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων ακτιβιστές και μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν μεγάλο αριθμό κρατικών αξιωματούχων και εκπροσώπων πατριωτικών οργανώσεων, έντεκα άτομα, συνολικά, από τα δεκαέξι που ήταν παρόντα στη συνάντηση. Ωστόσο το ότι το Κρεμλίνο καταφεύγει σε κακές σκηνοθεσίες με τους ίδιους πρωταγωνιστές, διατρέχοντας τον κίνδυνο να πλήξει την αξιοπιστία του όποιου μηνύματος επιδιώκει να μεταδώσει, ενδέχεται να μην αφορά μόνον την ανάγκη της ρωσικής ηγεσίας να δείχνει ότι ο ρωσικός λαός συμφωνεί και υποστηρίζει τις όποιες αποφάσεις της.
Στην ανταπόκρισή του από τη Μόσχα ο Ρικάρντο Ρίτσι της La Repubblica, αναφέρει πως το ουκρανικό ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Unian σημείωσε πως ο ρώσος πρόεδρος, ανησυχώντας ιδιαίτερα για την προσωπική του ασφάλεια, δεν αποκλείεται να αποφάσισε, πολύ πριν διατάξει τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, να περιβάλλεται μόνον από ένα περιορισμένο και συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι όχι απλοί κομπάρσοι αλλά επίλεκτοι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, αποστολή της οποίας είναι η προστασία των ανώτατων αξιωματούχων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς αναφορές διεθνών ΜΜΕ στην πιθανώς κλονισμένη υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όντως δεν αποκλείεται ο ρώσος πρόεδρος να επέλεξε να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες επαφές του με τρίτους, συνοψίζει ο ιταλός ανταποκριτής. Υπενθυμίζει επίσης πως από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, πριν από σχεδόν μία τριετία, παρατηρήθηκε μια σταδιακή απομάκρυνση του Πούτιν από τη δημόσια σφαίρα, η οποία κατέστη ακόμη πιο εμφανής από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.
Πάντως «είτε πρόκειται για ένα ολίσθημα του συστήματος πληροφόρησης του Κρεμλίνου, είτε για ανταπόκριση σε ανάγκες ασφαλείας, το επεισόδιο με το βίντεο της Πρωτοχρονιάς δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μια κάποια θυμηδία. Και υπάρχουν ορισμένοι που αναφέρονται ειρωνικά σε εκείνη τη μυστηριώδη φωτογραφία του 1988, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ανταλλάσσει χειραψία με περαστικούς στην Κόκκινη Πλατεία, μεταξύ των οποίων φαίνεται και ένας νεαρός τουρίστας που μοιάζει με τον Πούτιν», γράφει ο Ρικάρντο Ρίτσι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News