404
Η φωτογραφία του Μπράιαν Κρίστοφερ Κομπέργκερ στο κρατητήριο μετά τη σύλληψή του | Monroe County Correctional Facility/Handout via REUTERS

Αϊνταχο: Τo DNA συγγενών του οδήγησε στη σύλληψη του φερόμενου ως δολοφόνου τεσσάρων νέων

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2023, 18:28
Η φωτογραφία του Μπράιαν Κρίστοφερ Κομπέργκερ στο κρατητήριο μετά τη σύλληψή του
|Monroe County Correctional Facility/Handout via REUTERS

Αϊνταχο: Τo DNA συγγενών του οδήγησε στη σύλληψη του φερόμενου ως δολοφόνου τεσσάρων νέων

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2023, 18:28

Εναν 28χρονο φοιτητή εγκληματολογίας, συνέλαβαν ως ύποπτο για το έγκλημα που συγκλόνισε μία μικρή πόλη στο Αϊνταχο πριν από επτά εβδομάδες.

Αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του Μπράιαν Κρίστοφερ Κομπέργκερ ερευνώντας τις βάσεις δεδομένων εταιρειών γενεαλογίας, προσπαθώντας να εντοπίσουν τον κάτοχο του DNAπου βρήκαν στο σπίτι όπου δολοφονήθηκαν τρεις φοιτήτριες και ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Αϊνταχο, με μαχαίρι την ώρα που κοιμόντουσαν.Τα θύματα ήταν 20 και 21 ετών.

Αφού βρέθηκαν συγγενείς του υπόπτου μέσω των βάσεων δεδομένων, η αστυνομία εντόπισε τον ίδιο μέσω του αυτοκινήτου του, ένα λευκό Hyundai Elantra, που είχε θεαθεί κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

Οταν βρήκαν τον καταγεγραμμένο οδηγό του, ο οποίος ήταν ο Κομπέργκερ, τον παρακολούθησαν επί ημέρες καθώς οδήγησε επί 4.000 χλμ. για να επισκεφθεί τους γονείς του στην Πενσιλβάνια.

Η τεχνική αντιστοίχισης DNA που συλλέγεται σε τοποθεσίες εγκλημάτων με δείγματα από συγγενείς τους σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, έχει εξελιχθεί σε ζωτικό εργαλείο στις αστυνομικές έρευνες, σημειώνει η Telegraph.

Ο Κομπέργκερ, μεταπτυχιακός φοιτητής Εκληματολογίας, είχε δημιουργήσει ένα ερωτηματολόγιο για το μεταπτυχιακό του, ρωτώντας εγκληματίες τι σκέφτονταν και ένιωθαν κατά τη διάρκεια της πράξης τους.

Ο φοιτητής ήταν ανεπιθύμητος από τους συμφοιτητές τους και είχε απομονωθεί μετά από περίεργες τοποθετήσεις του πάνω σε κοινωνικά θέματα, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ είχε χαρακτηριστεί «νταής» στο λύκειο.

Έχουν περάσει επτά βδομάδες από τη στιγμή που βρέθηκαν τα πτώματα των Κέιλι Γκοντσάλβες, Μάντισον Μόγκεν, Ιθαν Τσάπιν και Σάνα Κερνόλ στο σπίτι που μοιράζονταν στην κολεγιακή πόλη Μόσχα, στο βόρειο Αϊνταχο.

Την περίοδο των ερευνών, οι αρχές πραγματοποίησαν 300 συνεντεύξεις και έλαβαν 20.000 αναφορές στην ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Η αστυνομία είχε δεχτεί επικρίσεις για την αργή πρόοδο της έρευνας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ήθελε να μιλήσει με τον κάτοχο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου. Περίπου 22.000 παρόμοια αυτοκίνητα υπήρχαν στη βάση δεδομένων τα οποία δεν ήταν εφοδιασμένα με GPS, κάτι που θα διευκόλυνε τον εντοπισμό του οχήματος.

Το Hyundai παρακολουθούνταν για τέσσερις ημέρες, καθώς ο Κομπέργκερ οδηγούσε προς το σπίτι των δικών του για τις γιορτές.

Η αστυνομία παρακολουθούσε επίσης το σπίτι τους, ενώ συνέχιζε να συλλέγει στοιχεία που χρειάζονταν για να προβεί σε σύλληψη.

Ο εισαγγελέας της επαρχίας, Μπιλ Τόμσον, απηύθυνε έκκληση στους ντόπιους να παρουσιαστούν με όποια πληροφορία τυχόν έχουν.

«Αυτό δεν είναι το τέλος της έρευνας. Στην πραγματικότητα, είναι μια νέα αρχή», είπε.

Ο Κομπέργκερ κρατείται χωρίς εγγύηση στην Πενσιλβάνια εν αναμονή της ακρόασης στις 3 Ιανουαρίου, όπου η αστυνομία του Αϊνταχο θα ζητήσει την έκδοσή του.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του θα αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...