«Η πιθανότητα διακοπής ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εγγύς μέλλον είναι πολύ υψηλή. Το ζήτημα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά το πότε θα συμβεί. Ο κίνδυνος εκτεταμένου μπλακάουτ έχει και πάλι αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία: για τον Πούτιν, οι επιθέσεις χάκερ στα Δυτικά δίκτυα είναι εργαλείο υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτό είναι απλώς θεωρία. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μπλακάουτ στην Αυστρία και στην Ευρώπη». Τα παραπάνω σαφέστατα είπε η υπουργός Αμυνας της Αυστρίας Κλάουντια Τάνερ σε συνέντευξή της στο γερμανικό Μέσο Die Welt.
Ηδη, η αυστριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για τέτοιο ενδεχόμενο και διενεργεί ασκήσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Αμυνας, στις οποίες συμμετέχουν οι δυνάμεις ασφαλείας και πολιτικής προστασίας και, φυσικά, ο στρατός. Σημειωτέον ότι η Αυστρία όχι μόνο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αρνείται επιμόνως να ενταχθεί, ακόμη και μετά τη διεύρυνσή του με τις Σουηδία και Φινλανδία.
Η Τάνερ συνέχισε με οίστρο και σε τόνο που τρομάζει: «Διανέμουμε στον κόσμο φυλλάδια περιέχοντα οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες σε περίπτωση συσκότισης. Επίσης, τους λέμε ότι πρέπει να προμηθεύονται εγκαίρως τρόφιμα κ.λπ. Κάνουμε τη σχετική διαφημιστική καμπάνια, ενώ κυκλοφορήσαμε και βιβλίο με οδηγίες για μαγειρική κατά τη διάρκεια συσκότισης. Κάναμε προσομοιώσεις μπλακάουτ. Υπάρχουν και ξεχωριστές οδηγίες για τους εμπόρους: ποιες ημέρες θα ανοίγουν τα καταστήματα για να πουλήσουν τρόφιμα, τι είδους τρόφιμα θα είναι αυτά κ.λπ. Γνωρίζατε ότι το 1/3 των πολιτών δεν θα μπορεί να συντηρηθεί μετά την τέταρτη ημέρα του μπλακάουτ;».
Υποχρεωτικός στρατωνισμός πολιτών
Η Corriere della Sera, που προέβαλε τις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού, έγραψε ότι η κυβέρνηση της Αυστρίας έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αυτοδυναμία 100 στρατώνων μέχρι το 2025. Δηλαδή δρομολόγησε την αποσύνδεσή τους από το δίκτυο ηλεκτροδότησης με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε περίπτωση συσκότισης. Σε άλλους 12 στρατώνες έχει δημιουργήσει «νησίδες ασφαλείας» για τον πληθυσμό: θα προσέρχονται εκεί σε περίπτωση παρατεταμένων μπλακάουτ.
Την ίδια ώρα που οι αυστριακοί κυβερνητικοί κατέστρωναν αυτά τα σχέδια, οι γάλλοι συνάδελφοί τους ανακοίνωναν ότι είναι πιθανές οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, από τον Ιανουάριο και έπειτα. Οι γάλλoι πολίτες υποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη προειδοποίηση της κυβέρνησης Μακρόν με πανικό, σημείωσε η Corriere, αφού το σενάριο αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο των σχολείων και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των τρένων με τα οποία καθημερινώς μετακινούνται προς και από την εργασία τους εκατομμύρια Παριζιάνοι. Και θα επέλθει σίγουρα αναστάτωση, διότι είναι προγραμματισμένες διακοπές του ηλεκτρικού, δίωρης διαρκείας, οι οποίες στοχεύουν και στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη συντήρηση των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.
Οι Γερμανοί με ξυλόσομπες και στοκ τροφίμων
Στην ενεργειακή κρίση της Γερμανίας έριξαν τον προβολέα τους οι New York Times, προβάλλοντας λύσεις που έχουν ήδη μηχανευτεί διάφοροι Γερμανοί εξοικειωμένοι με τη ρουστίκ διαβίωση. Αυτοί έχουν φροντίσει ήδη να είναι έτοιμοι να επιβιώσουν πολλές εβδομάδες δίχως ηλεκτρικό και κεντρική θέρμανση. Ορισμένοι έχουν γεμίσει τα κελάρια τους με τρόφιμα και ευελπιστούν να κρατήσουν σε λειτουργία τις ηλεκτρικές συσκευές και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους με εξοπλισμό κάμπινγκ, φιάλες υγραερίου, συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας κ.λπ.
Αλλοι, πάλι, έχουν εγκαταστήσει ξυλόσομπες και «μασίνες» στα σπίτια τους, ώστε να θερμαίνονται και να μαγειρεύουν συγχρόνως. Στα υπόγεια έχουν στοκάρει τρόφιμα και πόσιμο νερό. Εξυπακούεται ότι όλα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού Μέσου δεν αφορούν στο παραμικρό την αστική διαβίωση, αλλά την ύπαιθρο, αφού απαιτούν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και μετατροπές στα κτίρια, δηλαδή εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα και ιδιοκτησία ακινήτων.
Στην αρχή του Δεκεμβρίου, πάντως, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στον Νότο, κάλεσαν τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αποσυνδέοντας τις ενεργοβόρες συσκευές από το δίκτυο και τροφοδοτώντας τες με μπαταρίες. Παράλληλα, έγιναν εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ελβετία. Σε πρόσφατο γκάλοπ, σε ποσοστό 38% οι Γερμανοί δήλωσαν ότι φοβούνται κάποιο περιορισμένης έκτασης μπλακάουτ – στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας το ποσοστό ανήλθε στο 45%.
Στους φόβους ελπίζει η Ακροδεξιά
Επισήμως, ωστόσο, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Δίκτυα Ενέργειας είναι καθησυχαστική: «Μπλακάουτ μεγάλης κλίμακας είναι εξαιρετικά απίθανο. Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει πολυάριθμους μηχανισμούς ασφαλείας για την αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης του δικτύου ακόμη και σε περίπτωση σοβαρών διακοπών». Γιατί, λοιπόν, οι φόβοι είναι τόσο διαδεδομένοι στους Ευρωπαίους; Η Corriere έγραψε ότι συνδέονται με βαθιά ριζωμένους φόβους στη φαντασία μας, περί αιφνίδιας κατάρρευσης του πολιτισμού μας κ.λπ.. Και ότι, από πολιτικής απόψεως, αυτοί οι φόβοι είναι άκρως εκμεταλλεύσιμοι από την Ακροδεξιά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News