491
Η αγωγή κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο | Shutterstock

Αγωγή κατά της ΕΕ από την Exxon μετά την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 23:41
Η αγωγή κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο
|Shutterstock

Αγωγή κατά της ΕΕ από την Exxon μετά την επιβολή φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 23:41

Αγωγή κατά της ΕΕ κατέθεσε η ExxonMobil σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να καταργήσει τον νέο απροσδόκητο φόρο του ευρωπαϊκού μπλοκ στους πετρελαϊκούς ομίλους, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή της εισφοράς για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από τις Βρυξέλλες δεν είναι νόμιμη.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί τη σημαντικότερη απάντηση, μέχρι ώρας, κατά του φόρου από τη πετρελαιοβιομηχανίας, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραφαν το βράδυ της Τετάρτης οι Financial Times. Θα μπορούσε μάλιστα να απειλήσει τη βιωσιμότητα ενός μέτρου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι θα απέφερε κέρδη 25 δισ. ευρώ τα οποία προορίζοντας σε πακέτα βοήθειας για «τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας», πρόσθεσε η βρετανική εφημερίδα.

Η αγωγή, με την οποία αμφισβητείται το δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει τον εν λόγω φόρο, δεδομένου πως κάτι τέτοιο συνήθως γίνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως και το δικαίωμα του να ενεργοποιεί την χρήση εκτάκτων εξουσιών για να διασφαλίσει την έγκριση των κρατών-μελών στο μέτρο, κατατέθηκε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, από τη γερμανική και την ολλανδική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού.

Ο Κέισι Νόρτον, εκπρόσωπος της Exxon, δήλωσε ότι η πολυεθνική εταιρεία αναγνωρίζει πως το υψηλό ενεργειακό κόστος «βαρύνει σημαντικά τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», ωστόσο αντέτεινε ότι η εισαγωγή της πρόσθετης φορολογίας από την ΕΕ ήταν «αντιπαραγωγική», διότι «θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις και θα οδηγούσε σε αύξηση της εξάρτησης (της Ευρώπης) από την εισαγόμενη ενέργεια».

Επεσήμανε, δε, ότι η εταιρεία έχει δαπανήσει 3 δισ. δολάρια μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια για νέα έργα διύλισης πετρελαίου στην Ευρώπη, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή σε ια περίοδο στην οποία η Γηραιά Ηπειρος αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγωγές από τη Ρωσία, για να συμπληρώσει ότι η Exxon εξέταζε περαιτέρω «μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» στην ήπειρο.  Πλέον, «το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται κυρίως από το πόσο ελκυστική και ανταγωνιστική θα παραμείνει η Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο Νόρτον.

Ο λεγόμενος μηχανισμός αλληλεγγύης ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο προκειμένου να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι καταναλωτές, καθώς τα έσοδα από τη φορολογία αυτή προβλεπόταν να κατευθύνονται είτε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ανάγκη είτε σε επενδύσειςγια καθαρές μορφές ενέργειας.

Το Γενικό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα αποφανθεί επί της αγωγής της Exxon, ανέφεραν οι FT. Εάν συμβεί αυτό, επί οποιασδήποτε μελλοντικής απόφασης θα μπορούσε, έπειτα, να ασκηθεί έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι διαδικασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, έγραψε η έγκυρη εφημερίδα στο σχετικό ρεπορτάζ της.

Ο νέος φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 31 Δεκεμβρίου επιβάλλοντας ένα τέλος τουλάχιστον 33% επί των φορολογούμενων κερδών για το έτος 2022-23, εφόσον τα κέρδη αυτά είναι κατά τουλάχιστον 20% υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο κερδοφορίας των επιχειρήσεων το διάστημα 2018 με 2021, κατέλήξε το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...