595
| CreativeProtagon

Ινδία: Οι «ιερές» αγελάδες παίζουν το παιχνίδι της… Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 12:15

Ινδία: Οι «ιερές» αγελάδες παίζουν το παιχνίδι της… Δεξιάς

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 12:15

Καθώς στη Βρετανία ορισμένα σουπερμάρκετ ήδη πωλούν στην αξιότιμη πελατεία τους «βρώσιμα έντομα» σε μορφή σνακ με το οικολογικό πρόσχημα της μικρότερης παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, το περιοδικό Economist ασχολήθηκε με το… περιπλανώμενο βόειο κρέας στην Ινδία, δηλαδή με τις αγελάδες και την «ιερότητα» που τις περιβάλλει. Αφορμή άντλησε από τη μάλλον μπαγιάτικη είδηση ότι «μiα μουσουλμανική οικογένεια λιντσαρίστηκε σε ένα χωριό, το 2015, επειδή κατηγορήθηκε ότι έσφαξε αγελάδα». Η επίθεση στον ινδουιστή πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ακολούθησε, βέβαια, ως φυσικό επακόλουθο τέτοιου απεχθούς συμβάντος.

«Πόθεν η ιερότητα των αγελάδων;», αναρωτήθηκε το νεοφιλελεύθερο Μέσο. Η απάντηση που το ίδιο έδωσε ήταν ότι προέρχεται από την πολιτική και όχι από τη θρησκεία. Το βρετανικό έντυπο απέδωσε την «ιερότητα» στα πολιτικά μηνύματα του Μαχάτμα Γκάντι τον καιρό της αποικιοκρατίας, ότι δηλαδή «η προστασία των αγελάδων είναι το δώρο του ινδουισμού στον κόσμο» και ότι «ο ινδουισμός θα ζει όσο υπάρχουν ινδουιστές για να προστατεύουν τις αγελάδες». Ο Γκάντι, έτσι, είχε επιτεθεί εμμέσως στους Βρετανούς, οι οποίοι είχαν και εξακολουθούν να έχουν το βοδινό ως βασικό στοιχείο στην κουζίνα τους.

Αν ανατρέξει κανείς στα θρησκευτικά κείμενα των Ινδών, το ζήτημα των αγελάδων είναι διφορούμενο, έγραψε ο Economist. Ναι μεν η αγελάδα αναφέρεται εκατοντάδες φορές, ωστόσο οι θεοί έτρωγαν βόειο κρέας. Και στη «Μαχαμπαράτα», η οποία είναι ένα από τα μεγάλα ινδουιστικά έπη, «2.000 αγελάδες σφάζονταν καθημερινώς στην κουζίνα του βασιλιά Ραντιντέβα». Οπότε; Η ανθρωπολογική εξήγηση για την προέλευση της απαγόρευσης της θανάτωσης αγελάδων φαντάζει ρεαλιστική: «Σύμφωνα με το ινδουιστικό δόγμα της μετεμψύχωσης, η ψυχή ενός ανθρώπου που σκοτώνει αγελάδα πρέπει να περιμένει ώστε να επιστρέψει στο χαμηλότερο επίπεδο και να ξεκινήσει από την αρχή».

Τα πραγματολογικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: μετά το τέλος της αρχαίας κτηνοτροφικής ζωής και την είσοδο στην εποχή της καλλιέργειας, οι Ινδοί περιόρισαν την κατανάλωση κρέατος καθ’ υπόδειξιν των υψηλών καστών τους. Και σήμερα, που «τα βοοειδή δεν χρησιμεύουν πια στα χωριά ως ζώα έλξης» και που «οι φτωχοί αγρότες δεν αντέχουν οικονομικά το βάρος της κατοχής αγελάδων χωρίς ικανότητα γαλακτοπαραγωγής», η Ινδία γέμισε σκελετωμένα ζώα, περιφερόμενα στους δρόμους. «Είναι πεινασμένες αγελάδες και στις αγροτικές περιοχές δημιουργούν προβλήματα», οπότε «υπάρχουν αμέτρητες αναφορές για εξοργισμένους αγρότες που τις πυροβολούν».

Το Economist θυμήθηκε ότι μόλις οι Ινδοί απελευθερώθηκαν από τη βρετανική κατοχή και έγιναν ανεξάρτητο κράτος, το Κόμμα του Κογκρέσου, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, έκανε την αγελάδα και το μοσχάρι σύμβολά του, κάτι πολύ βολικό και για τις εκλογές, αφού οι αναλφάβητοι «σταύρωναν» εύκολα το κόμμα βλέποντας το σήμα του. Ο σημερινός πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό «οπαδός του κινήματος προστασίας των αγελάδων».

Δόθηκαν εξηγήσεις, βέβαια, από το Μέσο: «Νεαρότατος εντάχθηκε σε μια δεξιά παραστρατιωτική οργάνωση που ήθελε να αναζωογονήσει την ινδουιστική ταυτότητα. Πριν από την εκλογή του, το 2014, ο Μόντι κατηγόρησε τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι προωθούσαν τη σφαγή βοοειδών και υποστήριζαν το εμπόριο βοείου κρέατος. Η κυβέρνησή του έχει επενδύσει εκατομμύρια ρουπίες για να δημιουργηθούν καταφύγια αγελάδων, ένα σχέδιο που έχει αποδειχθεί άχρηστο εν πολλοίς και συχνότατα σκέτη απάτη». Επίσης «δεν καταδίκασε» το προαναφερθέν «λιντσάρισμα των μουσουλμάνων».

Το τέλος του κειμένου του Economist συνιστά «φαρσοκωμωδία», όπως το ίδιο έγραψε. «Σαν παίζοντας σε φαρσοκωμωδία, οι αγρότες του Ούταρ Πραντές κλείδωσαν τα αδέσποτα βοοειδή σε δημόσια σχολεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα μαθήματα και να γεμίσουν τα κτίρια με κοπριές και ούρα. Ηταν μια άπελπις προσπάθεια να πειστούν οι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος, του Μόντι, να αντιμετωπίσουν αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν ‘‘απειλή αδέσποτων αγελάδων’’. Εδειξε πώς το κόμμα του Μόντι εκμεταλλεύεται το ζωικό κεφάλαιο. Επειτα από χιλιετίες σφαγής και θυσιών, λατρείας και προστασίας, οι ινδικές αγελάδες έγιναν πιόνια της ινδουιστικής Δεξιάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...