543
Πούτιν και Μεντβέντεφ: φάνηκε ότι στο Ουκρανικό οι απόψεις τους αποκλίνουν σημαντικά | EPA/MAXIM SHIPENKOV/ POOL

Ουκρανικό: Τι ακριβώς θέλει ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 07:30
Πούτιν και Μεντβέντεφ: φάνηκε ότι στο Ουκρανικό οι απόψεις τους αποκλίνουν σημαντικά
|EPA/MAXIM SHIPENKOV/ POOL

Ουκρανικό: Τι ακριβώς θέλει ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2022, 07:30

«Ανέκαθεν ήταν δίδυμο και έπαιζαν ο ένας τον καλό και ο άλλος τον κακό αστυνόμο. Από την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, όταν μοιράζονταν το ίδιο γραφείο στο παλάτι Μαριίνσκι, δηλαδή στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης, στον προθάλαμο του γραφείου του δημάρχου και μέντορά τους Ανατόλι Σόμπτσακ». Η Corriere della Sera έγραψε για τη σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είναι παλιά. «Ο Πούτιν είναι 13 χρόνια μεγαλύτερος από τον φίλο του, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να είναι φιλόδοξος».

Ο λόγος που ανασκαλεύτηκε το θέμα αφορά τα γεγονότα του χριστουγεννιάτικου τριημέρου, κατά το οποίο ο άρχων του Κρεμλίνου διόρισε τον φίλο του αντιπρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής (της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής), ακριβώς όπως είχε πράξει τοποθετώντας τον και Νο 2 στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η γνώμη των Ιταλών είναι ότι «τα τελευταία χρόνια ο Μεντβέντεφ ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής» και ότι «δεν είναι κάτι το περίεργο η απόκλιση των θέσεών τους» σε κάποια ζητήματα. «Δεν είναι να δίνεις και μεγάλη σημασία». Ωστόσο…

Ενας άλλος λόγος για την παρουσίαση του ρωσικού διδύμου εξουσίας ήταν τα πολιτικά και τα στρατιωτικά γεγονότα των Χριστουγέννων που σχετίζονται με τον πόλεμο. Ο Πούτιν επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευθεί για την ειρήνευση, όμως οι Ουκρανοί απάντησαν με πλήγματα στη ρωσική ενδοχώρα. Η Corriere στάθηκε στην αλλαγή στάσης του Πούτιν όσον αφορά μια σημαντική λεπτομέρεια: «‘‘Είμαστε έτοιμοι για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις’’ είπε ο Πούτιν, και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Προχώρησε όμως ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο διάλογος ‘‘είναι δυνατός με όλους τους συμμετέχοντες’’, δηλαδή και με τους Ουκρανούς».

Δεν πέρασαν καν 24 ώρες και ο Μεντβέντεφ τοποθετήθηκε μέσω άρθρου του σε ρωσική εφημερίδα, όπου διεφάνη η διάσταση απόψεων με τον Πούτιν. Εγραψε ότι το Κρεμλίνο θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της ειδικής επιχείρησης. Υπερασπίστηκε το Ντονμπάς που ενσωματώθηκε στον ρωσικό εθνικό κορμό με δημοψήφισμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ανέφερε ξανά τα περί «πλήρους αποστρατιωτικοποίησης του ουκρανικού κράτους». Ταυτοχρόνως απαξίωσε συλλήβδην την ηγεσία της Δύσης, αλλά και της Ουκρανίας. Για τον Μεντβέντεφ η πρώτη είναι «αναξιόπιστη», η δεύτερη είναι «μαριονέτα» της πρώτης.

Η Corriere σχολίασε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις του Νο 1 και του Νο 2 της Ρωσίας αποκλίνουν πολύ μεταξύ τους, συνεπώς κονταροχτυπιούνται. Προχωρώντας παραπέρα, σημείωσε ότι οι μελλοντικές πράξεις του Πούτιν θα κινηθούν στην κατεύθυνση που υποδεικνύει ο Μεντβέντεφ: «Ο ρώσος πρόεδρος δεν θα ευχηθεί στον Τζο Μπάιντεν ‘‘Χρόνια Πολλά’’, ενώ την επομένη εβδομάδα θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ».

Wagner: «Γκερασίμοφ, αδερφή…»

Κατόπιν η Corriere ανέφερε ότι δύο άνδρες της ομάδας Wagner ανήρτησαν στα σόσιαλ μίντια ένα βίντεο με το οποίο γελοιοποιούν τον επιτελάρχη των Ρώσων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, χαρακτηρίζοντάς τον «αδερφή». Το θέμα, βέβαια, δεν είναι σεξουαλικό. Οι δύο μισθοφόροι ξεσπάθωσαν επειδή «ο Γκερασίμοφ αρνείται να στείλει όπλα και εφόδια στα στρατεύματα που πολεμούν στο μέτωπο του Μπακχμούτ». Το ιταλικό Μέσο εξέφρασε την έκπληξή του: «Είναι μάλλον απίθανο ο διοικητής τους να μη γνώριζε τίποτε για αυτό»… Εξάλλου, «το αφεντικό της Wagner, ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην μάγειρας του Πούτιν, πρωτοστατεί μαζί με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο υπερεθνικιστικό κύμα που διαπερνά ολόκληρη την τηλεοπτική προπαγάνδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...