345
«Δεν θέλω να θέσω προθεσμίες για τίποτα, αλλά μπορώ να σας πω ότι μελετάμε ό,τι πρότεινε ο ουκρανός πρόεδρος», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν | Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Mπλίνκεν: Μια «καλή αρχή» για ειρήνη η πρόταση του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 22:23
«Δεν θέλω να θέσω προθεσμίες για τίποτα, αλλά μπορώ να σας πω ότι μελετάμε ό,τι πρότεινε ο ουκρανός πρόεδρος», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν
|Mandel Ngan/Pool via REUTERS

Mπλίνκεν: Μια «καλή αρχή» για ειρήνη η πρόταση του Κιέβου

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 22:23

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως συζήτησε με τους εταίρους του στην Ομάδα των Επτά (G7) μια ειρηνευτική πρόταση του Κιέβου, κάνοντας λόγο για «μια καλή αρχή». 

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν εξετάστηκε η ειρηνευτική πρόταση που παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε: «Δεν θέλω να θέσω προθεσμίες για τίποτα, αλλά μπορώ να σας πω ότι μελετάμε ό,τι πρότεινε ο ουκρανός πρόεδρος. Μόλις επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τους εταίρους μας στην G7 και αυτό ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία μιλήσαμε». 

Επίσης, υπογράμμισε το εξής: «Θεωρώ ότι οι χώρες όλου του κόσμου βλέπουν, ακόμη μία φορά, πως οι Ουκρανοί θέλουν την ειρήνη. Κανένας δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό. Εκείνοι υποφέρουν λόγω της επιθετικότητας. Αλλά η ειρήνη πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής». 

Ωστόσο, το Κρεμλίνο φαίνεται να μην έχει γνώση του όποιου ειρηνευτικού σχεδίου του Κιέβου. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Tass. «Οχι, δεν ξέρουμε τίποτε για αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Εχουμε ακούσει τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι για διάφορα βήματα, για το ειρηνευτικό σχέδιο», προσέθεσε ο Πεσκόφ, «αλλά όσα έχει πει έως τώρα ο πρόεδρος Ζελένσκι τα έχει πει δίχως να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν ήδη διαμορφωθεί και τα οποία δεν μπορούν να αγνοούνται».

Το ότι η ειρήνη στην Ουκρανία μάλλον απέχει πολύ ακόμα το επιβεβαίωσε εμμέσως και με τρόπο άκρως ανησυχητικό και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον. «Οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών είναι μεγάλος», είπε ο Ανατόλι Αντόνοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Tass.

Σημείωσε ακόμη πως στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ρωσίας. Αλλά αναγνώρισε ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικές οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων και για αυτόν τον λόγο θα συνεχιστούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...