Oταν το 1985 ο Πούτιν πήγε στη Δρέσδη, στην πρώτη του αποστολή στο εξωτερικό ως πράκτορας της KGB, ήταν 33 ετών και δύο χρόνια παντρεμένος με τη Λουντμίλα Σκρέμπνεβα. Είχε μία κόρη και μία άλλη στα σκαριά. Υστερα από λίγο έγινε επικεφαλής του κλιμακίου των σοβιετικών κατασκόπων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και μάρτυρας της «ειρηνικής επανάστασης» που θα γκρεμίσει το Τείχος του Βερολίνου. Η Repubblica καταπιάστηκε με «το πορτρέτο του ‘‘τσάρου’’ ως νέου» με σκοπό να καταδείξει ότι «η μέθοδος Πούτιν» τότε είναι η αρχή μιας διαδρομής που κατλήγει στη «μέθοδο Πούτιν» σήμερα.
Τα πεπραγμένα του Πούτιν στη ΛΔΓ, δηλαδή οι τεχνικές στρατολόγησης πρακτόρων που διεισδύουν στη Δύση, η πρώιμη δημιουργία του σημερινού «μαγικού κύκλου» του και ορισμένα άλλα, είναι μυστικά που αποκαλύπτονται μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες που φυλάσσονται στο Ομοσπονδιακό Αρχείο της Δρέσδης. Αυτό είναι ο φορέας που συλλέγει τα έγγραφα της Στάζι, των μυστικών υπηρεσιών της ΛΔΓ. Ο πρώην διευθυντής των αρχείων της Στάζι του Βερολίνου, ονόματι Χουμπέρτους Κνάμπε, τους τελευταίους μήνες και με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέτασε 500 σελίδες εγγράφων και φωτογραφιών για τον Πούτιν.
Σε συνέντευξή του στο Μέσο Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Κνάμπε εξήγησε πώς τα παλιά έγγραφα δείχνουν την πορεία που θα είχε στο μέλλον ο αυταρχικός που βύθισε την Ευρώπη ξανά στον εφιάλτη του πολέμου. Τότε, στη Δρέσδη, ο Πούτιν εξειδικεύτηκε στις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε Δυτικό έδαφος. Και βρέθηκε πολυσέλιδος κατάλογος με ονόματα σοβιετικών κατασκόπων στη Δύση που διαχειριζόταν προσωπικώς ο Πούτιν. Βασικό καθήκον του Πούτιν ήταν να εντοπίζει ανθρώπους και να μελετά το προφίλ τους προτού τους πλησιάσει και τους μετατρέψει σε κατασκόπους. Ο σκοπός ήταν ένας: η κατασκοπεία ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών στόχων.
Ο Πούτιν έμαθε να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή και τον απαιτούμενο τρόπο για να πείθει, να χειραγωγεί και να εξαπατά. Τυπική τεχνική του καγκεμπίτη, που εξηγεί πώς καταλήξαμε στις απειλές για πυρηνικό όλεθρο. Προκάλεσε, ώστε να δει τις αντιδράσεις. Στη Δρέσδη, λοιπόν, γεννήθηκε η «μέθοδος Πούτιν». Οταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, τον Νοέμβριο του 1989, η Στάζι και η KGB άρχισαν να καίνε έγγραφα. Ο οργισμένος κόσμος έφθασε μέχρι την πόρτα του αρχηγείου της KGB. Αλλά ο Πούτιν αντιμετώπισε το πλήθος με πυγμή: «Αν δεν σταματήσετε εδώ, θα δώσω εντολή να ανοίξουν πυρ εναντίον σας». Οι διαδηλωτές υποχώρησαν.
Οι Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η περιφρόνηση που έχει ο Πούτιν για τους διαδηλωτές και η οποία εκφράζεται με καταστολή όλων των αντιφρονούντων στη σημερινή Ρωσία γεννήθηκε εκείνες τις εβδομάδες της Πτώσης του Τείχους. Τα δε δίκτυα κατασκόπων του στη Δύση ακόμη δεν έχουν εξαρθρωθεί πλήρως. Το σίγουρο είναι ότι ορισμένοι σημερινοί έμπιστοι του Πούτιν προέρχονται από τη γερμανική περίοδο: αυτοί είναι ο «μαγικός κύκλος» του «τσάρου», ο οποίος γεννήθηκε στη Δρέσδη. Συν τω χρόνω έγιναν όλοι τους μπίζνεσμεν, κορυφαίοι μάνατζερ, ισχυροί άνδρες: ολιγάρχες.
Στα έγγραφα υπάρχει υλικό και για την ιδιωτική ζωή του Πούτιν. Η Repubblica έγραψε ότι ο γάμος του δεν ήταν καλός, ότι σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Πούτιν έδερνε τη γυναίκα του και την απατούσε. Οι φωτογραφίες, πάντως, δείχνουν τον «τσάρο» συγκρατημένο, να έχει απόλυτο έλεγχο των πράξεών του. Λόγου χάρη, να πίνει χυμούς ενώ οι άλλοι γύρω του έπιναν σαμπάνια…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News