«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αφύπνισε, επιτέλους, την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και για τη δυνατότητα της Μόσχας να εκμεταλλευθεί τις ανεπίλυτες διαφορές στην περιοχή ώστε να αποδυναμώσει τη Δύση. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευθούν τη γεωπολιτική δυναμική για να ενσωματώσουν στην Ενωση τις έξι μικρές και οικονομικά εύθραυστες χώρες, με συνολικό πληθυσμό κάτω των 18 εκατομμυρίων, διαφορετικά κινδυνεύουν να τις δουν να χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία και από την Κίνα στα παιχνίδια εξουσίας τους».
Οι έξι χώρες που αναφέρονται είναι η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία. Και, παρά τα όσα γράφει για το φαινόμενο αφύπνισης της ρωσικής εισβολής ο Πολ Τέιλορ στο Politico Europe, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι όλοι στην ΕΕ πρόθυμοι να προχωρήσουν σε νέα διεύρυνση του κλαμπ.
Ο αρθρογράφος δεν αρνείται ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αμφιβολίες. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες «εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, από τις προϋθποθέσεις που απαιτούνται ώστε να γίνουν δεκτέςστην ΕΕ». Ως εκ τούτου, τα Βαλκάνια παραμένουν στη λίστα αναμονής επειδή έχουν ακόμη πολλά να κάνουν.
Υπάρχει όμως ένα… όμως: «Αν η ΕΕ συνεχίσει να κρατά αυτές τις χώρες σε απόσταση, οι εναλλακτικές θα μπορούσε να είναι η στενότερη ευθυγράμμιση με τη Ρωσία, η εμφάνιση κάποιας αδέσμευτης ζώνης που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι την Τουρκία ή, ακόμη χειρότερα, κάποια νέα ένοπλη σύγκρουση», όπως δείχνει και η «μάχη των πινακίδων» που σοβεί στο Κόσοβο.
«Η επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει βάλει πολλούς στην περιοχή σε δύσκολη θέση, τροφοδοτώντας τον υπερεθνικισμό μεταξύ των φιλορώσων Σέρβων και ανασύροντας καυτές μνήμες θανάτου και καταστροφής ανάμεσα σε αυτούς που έζησαν τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90. Η Μόσχα προσπαθεί να πυροδοτήσει τον ορθόδοξο πανσλαβικό εθνικισμό και να εκμεταλλευθεί τις διαιρέσεις, όποτε μπορεί. Υποστήριξε τον σερβοβόσνιο ηγέτη Μίλοραντ Ντόντιτς στις απειλές του για απόσχιση από τη Βοσνία και στη διάδοση παραπληροφόρησης για να ενισχύσει την εχθρότητα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προς την κυβέρνηση της Πρίστινας». Εξάλλου, υπάρχει και η Κίνα, η οποία έχει απλωθεί με οικονομικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αποτρέψει τα Βαλκάνια από το να γλιστρήσουν προς τις εχθρικές ακτές; Ο Τέιλορ γράφει ότι πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση, όπως έχει αρχίσει να κάνει εφέτος, για παράδειγμα προσκαλώντας τις εν λόγω χώρες στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής της Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Επίσης, πρέπει να προσφέρει ορισμένα από τα οφέλη του να είσαι μέλος της ΕΕ, ιδίως στο χρηματοοικονομικό μέτωπο και στην πρόσβαση στην αγορά, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσχώρησης.
Οι Βρυξέλλες πρέπει, επιπλέον, «να ενθαρρύνουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να εκλέξουν παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ώστε να έχουν φωνή, αν και όχι ακόμη ψήφο, στη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ».
Αυτό που φαίνεται αδιαμφισβήτητο για τον Τέιλορ είναι ότι «σε αυτή τη γεωπολιτική στιγμή, η ΕΕ απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει την περιοχή των Βαλκανίων να σαπίσει». Πέρα από τις θέσεις του αρθρογράφου του Politico Europe, ας σημειωθεί και ότι το κείμενό του κοσμείται από χάρτη της Ευρώπης, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Αντολής, στον οποίο η γειτονική χώρα στα βορειοδυτικά μας αναγράφεται φόρα παρτίδα Μακεδονία – δηλαδή χωρίς γεωγραφικό προσδιοριοσμό (Βόρεια) και, βέβαια, χωρίς εισαγωγικά.
Αντιδρούν οι Ρώσοι
Η Μόσχα δεν άφησε ασχολίαστη την πιο πρόσφατη κίνηση της ΕΕ επί του θέματος των Δυτικών Βαλκανίων, επεκρίνοντας την κίνησή της να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Βοσνία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει τις πολιτικές της στις χώρες της περιοχής.
«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης στον κόσμο και της επεκτατικής γραμμής της Δύσης, είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή είχε πρωταρχικά κίνητρο το στόχο της πλήρους γεωπολιτικής κατάκτησης της περιοχής», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ χρησιμοποίησε τις ενταξιακές συνομιλίες για να αναγκάσει τις χώρες των Βαλκανίων να υιοθετήσουν την εξωτερική πολιτική της και τις αποφάσεις της για κυρώσεις.
«Εχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο να απελευθερώσουμε την κυρίαρχη και ανεξάρτητη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από το παρωχημένο καθεστώς του προτεκτοράτου», προσέθεσε η κυρία Ζαχάροβα.
Προηγουμένως, και παρότι έχει ασκήσει πιέσεις για να κλείσει το γραφείο του διεθνούς επόπτη για την ειρήνη στη Βοσνία, ενθαρρύνοντας τους αυτονομιστές Σέρβους της χώρας να απειθούν στις αποφάσεις του απεσταλμένου, ή έχει προειδοποιήσει πως θα θεωρήσει «εχθρική ενέργεια» βήματα που μπορεί να κάνει η Βοσνία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία δεν είχε επικρίνει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, παρατήρησε το Reuters.
Η απόφαση για τη Βοσνία ελήφθη από τους «27» μόλις την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια εβδομάδα την ένταξη στην ΕΕ ζήτησε κι η ηγεσία του Κοσόβου, καταθέτοντας σχετικό επίσημο αίτημα.
Η θέση της Ελλάδας
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο η Αθήνα είχε κάνει σαφή τη δική της στάση, για ακόμη μία φορά, και στο υψηλότερο, μάλιστα, επίπεδο, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισημαίνει χαρακτηριστικά στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας (σ.σ. η οποία φιλοξένησε την εν λόγω Σύνοδο)».
Ο ίδιος είχε μάλιστα δηλώσει «ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη».
Την Τετάρτη, κατά τη συνάντησή του με την αλβανίδα ομόλογό του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε από τα Τίρανα: «Η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποστηρίζει, άλλωστε, σθεναρά, το είπα και προηγουμένως, την ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων». Αυτό το μήνυμα μετέφερε, όπως πρόσθεσε, στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα και στα Σκόπια, κατά τις πρόσφατε επισκέψείς του σε χώρες της περιοχής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News