662
Κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρικής θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε συνολικά 1,1 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 δεν κατέβαλε φόρο | CreativeProtagon

Ο Τραμπ φοροδιέφευγε συστηματικά, ακόμα και επί προεδρίας του

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:24
Κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρικής θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβαλε συνολικά 1,1 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 δεν κατέβαλε φόρο
|CreativeProtagon

Ο Τραμπ φοροδιέφευγε συστηματικά, ακόμα και επί προεδρίας του

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2022, 18:24

Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις εξαιρετικές επιτυχίες της οποίας πάντα καυχιόταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε σημαντικές απώλειες στα τέσσερα από τα τελευταία έξι χρόνια. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ο ίδιος στις φορολογικές του δηλώσεις, το οποίο σημαίνει ότι κάποιες χρονιές δεν κατέβαλε ούτε ένα δολάριο φόρο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ακόμη και όταν δήλωνε κέρδη, κατέβαλε πολύ μικρά ποσά.

Σε ανταπόκρισή του από τις ΗΠΑ, ο Μάσιμο Γκάτζι της Corriere della Sera αναφέρει ενδεικτικά πως το 2018, όντας πρόεδρος των ΗΠΑ, κατέβαλε στο κράτος μόλις 1 εκατ. δολάρια, ενώ το προσαρμοσμένο μεικτό εισόδημά του ήταν 24 εκατ. Την επόμενη χρονιά, όταν οι αποδοχές του μειώθηκαν αισθητά, στα 4,4 εκατ. δολάρια, στην εφορία κατέλαβε μόλις 133.000, δηλαδή λιγότερα από πολλούς γιατρούς, δικηγόρους, διευθυντές και επαγγελματίες κάθε είδους. Κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας του κατέβαλε συνολικά 1,1 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 δεν κατέβαλε φόρο.

Εν αναμονή της κοινοποίησης των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου-μεγιστάνα των ακινήτων, με βάση τα όσα ειπώθηκαν πριν από δύο ημέρες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (όπου εξακολουθούν, για λίγες ακόμη ημέρες, να πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί) και την περίληψη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Κογκρέσο, επιβεβαιώνεται και επισημοποιείται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απεχθάνεται τη φορολογία, όπως είχαν ήδη αποκαλύψει οι New York Times το 2018, δεδομένου ότι τα 10 από τα προηγούμενα 15 χρόνια δεν κατέβαλε φόρο.

Υποψίες όσον αφορά τις περίεργες σχέσεις του αμερικανού πρώην προέδρου με την εφορία υπήρχαν ανέκαθεν, ενώ και ο ίδιος καυχιόταν ότι έβρισκε διάφορους τρόπους, σύμφωνους με τον νόμο, κατά τη γνώμη του, ούτως ώστε να μην υποχρεούται να καταβάλλει φόρο. Πιστευόταν, ωστόσο, πως η Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ (Internal Revenue Service), η οποία φημίζεται για τους εξονυχιστικούς ελέγχους και τα βαριά πρόστιμά της, θα εντόπιζε τυχόν παραβάσεις, καθώς υποχρεούται από τον νόμο να ελέγχει την περιουσιακή/οικονομική κατάσταση και τα φορολογικά στοιχεία του εκάστοτε προέδρου. 

Ειδικά ο Τραμπ έπρεπε να παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι περισσότερες από μία φορές –ακόμη και στο πλαίσιο αντιπαράθεσής του με τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016– είχε χαρακτηρίσει «ορθό» το να μην καταβάλλονται φόροι σε μια κυβέρνηση εθισμένη, σύμφωνα πάντα με τον Τραμπ, στην κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογούμενων.

Ωστόσο, τα έγγραφα που κοινοποιούνται τώρα από το Κογκρέσο, καταρχάς επιβεβαιώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την τάση να φοροδιαφεύγει, όπως είχαν καταγγείλει οι New York Times πριν από μία τετραετία. Επιπλέον, όμως, αποκαλύπτουν ότι δεν κατέβαλλε τον φόρο που όφειλε στη «σπάταλη» ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και τα χρόνια που κυβερνούσε και αποφάσιζε εκείνος για τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων. Αλλά στις ΗΠΑ περισσότερη ανησυχία προκαλεί ένα άλλο γεγονός: η παρατεταμένη απουσία ελέγχων όσον αφορά τη φορολογική κατάσταση του πρώην προέδρου.

Η Υπηρεσία Εσόδων, επικεφαλής της οποίας έως τα μέσα του προηγούμενου μήνα ήταν ο Τσαρλς Ρέτινγκ, ένας δικηγόρος από το Μπέβερλι Χιλς με ειδίκευση στο Φορολογικό Δίκαιο, τον οποίο διόρισε ο Τραμπ το 2018, απέφευγε επί καιρό να προβεί στους προβλεπομένους από τον νόμο ελέγχους, έως το 2019, όταν η θητεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου έφτανε στο τέλος της. Μάλιστα, η σχετική έρευνα ξεκίνησε την ίδια ημέρα που το Κογκρέσο ζήτησε από την Υπηρεσία Εσόδων να ενημερωθεί για τη φορολογική κατάσταση του τότε ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Σήμερα, περισσότερα από τρία χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία έξι χρόνια. Εκτιμάται, όμως, πως στις φορολογικές δηλώσεις του που έχουν ήδη ελεγχθεί και πρόκειται να κοινοποιηθούν εμπεριέχονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι φοροδιέφευγε συστηματικά και ποικιλοτρόπως.

«Ο Τραμπ πάντα κατάφερνε να πείθει τους πιστούς του ότι το δίκιο ήταν με το μέρος του. Το ίδιο θα αποπειραθεί να κάνει και τώρα, εστιάζοντας στον αντικρατισμό των συντηρητικών Αμερικανών», υπενθυμίζει ο Μάσιμο Γκάτζι στο ρεπορτάζ του. «Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του εξηγώντας, πέρα από την αποστροφή του για τους φόρους, πώς μπορεί κανείς να είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, συσσωρεύοντας ζημιές χρόνο με τον χρόνο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...