858
| Shutterstock

Οινοπαραγωγός λόγω κλιματικής αλλαγής η Σουηδία!

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:32
|Shutterstock

Οινοπαραγωγός λόγω κλιματικής αλλαγής η Σουηδία!

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:32

Στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, η συγκομιδή των σταφυλιών ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Οι αμπελώνες, για να έχουν καλή χρονιά, χρειάζονται θερμό κλίμα και φροντίδα. Ωστόσο, σε έναν μικρό αμπελώνα, όχι πολύ μακριά από τη Στοκχόλμη, στην περιοχή Μπλάξστα, όπου η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους μείον 8 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι αγγίζει τα 15 εκατοστά, η συγκομιδή μόλις άρχισε. «Είναι υπέροχα», λέει ο Γκόραν Αμνεγκαρντ στον βρετανικό Guardian. Είναι ιδιοκτήτης οινοποιείου σε έναν από τους βορειότερους αμπελώνες του κόσμου και μόλις την περασμένη βδομάδα άρχισε τον τρύγο.

Ο Γκόραν ξεκίνησε σε αυτή τη δουλειά πριν από 22 χρόνια, διατηρώντας τότε ένα από τα ελάχιστα εμπορικά οινοποιεία της Σουηδίας. Πλέον, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι αμπελώνες στη χώρα, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η Σουηδία ενδέχεται να μετατραπεί σύντομα σε «προορισμό» για τους φίλους του κρασιού. Τα σταφύλια της ποικιλίας vidal blanc (πρόκειται για λευκή, υβριδική ποικιλία σταφυλιού που παράγεται από την ποικιλία Vitis vinifera Ugni blanc και μια άλλη υβριδική ποικιλία, το Rayon d’Or) του Γκοράν, δέχονται έως και 23 ώρες φωτός, στην κορύφωση του καλοκαιριού, πριν μετατραπούν στο βραβευμένο παγωμένο κρασί του, το οποίο πουλάει σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. «Η γη μας είναι μοναδική στον κόσμο», λέει με υπερηφάνεια ο ίδιος.

Το οινοποιείο Blaxsta, κοντά στη Στοκχόλμη, όπου ο Göran Amnegård φτιάχνει κρασί από πάγο | blaxstawine.se

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι εγχώριες πωλήσεις σουηδικού κρασιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και η ολοήμερη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάδειξη ενός σκανδιναβικού οινοπροορισμού. Τα κλήματα απλώνονται σε περίπου 370 στρέμματα. Η έκταση μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια έχει μεγαλώσει σχεδόν κατά το ήμισυ. Την επόμενη πενταετία, οι αμπελώνες αναμένεται να διπλασιαστούν και μακροπρόθεσμα να φτάσουν τα 24.700 στρέμματα, διαμορφώνοντας μια νέα  «βιομηχανία δισεκατομμυριούχων».

Η Systembolaget, η κρατική αλυσίδα που εκδίδει άδειες για την πώληση αλκοολούχων ποτών με περιεκτικότητα άνω του 3,5%, σημειώνει ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 19.388 λίτρα το 2017, σε 34.495 λίτρα εφέτος, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Η παραγωγή είναι ακόμα πολύ μικρής κλίμακας και, φυσικά, μη συγκρίσιμη με άλλες μεγάλες αγορές, όμως η ποσότητα, η ποιότητα και το ενδιαφέρον των πελατών αυξάνονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον χώρο της οινολογίας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σταφυλιών είναι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν συνεχώς τη σουηδική παραγωγή κρασιού σε ανοδική πορεία. Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Σουηδία είναι το σολάρις, ένα λευκό σταφύλι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975, από το Ινστιτούτο Οίνου του Φράιμπουργκ, στη νοτιοδυτική Γερμανία, και το ρόντο, για κόκκινο κρασί. Η Λόττα Νόρντμαρκ, ερευνήτρια από το σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών, δηλώνει ότι οι ποικιλίες κρασιού που προκύπτουν από το έδαφός τους είναι κυρίως λευκός, αφρώδης και ροζέ οίνος. «Ωστόσο, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την παρασκευή πορτοκαλί κρασιών», σημειώνει.

Ο Φέλιξ Αχρμπεργκ, οινοποιός και γραμματέας της σουηδικής Ενωσης Οινολογίας και Αμπελουργίας (SBOV), προβλέπει μια αντίστοιχη πορεία με αυτή που είχε η Βρετανία στο αφρώδες κρασί πριν από 10-15 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η αγορά της Σουηδίας θα μπορούσε να είναι περίπου ίδια με αυτή της Ελβετίας. Τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλοι οινοπαραγωγοί από την Ευρώπη, που εξετάζουν τη Σουηδία ως τόπο μελλοντικών επενδύσεων.

| blaxstawine.se

Στη λίστα με τις προτιμήσεις όσων γνωρίζουν από καλό κρασί και συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς οινογευσίας, τα κρασιά made in Sweden αποκτούν ολοένα και περισσότερο χώρο, λόγω της μακράς περιόδου ανάπτυξής τους και της υψηλής τους οξύτητας, που δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αισθητηριακή παλέτα. Σύμφωνα με τη Nordic Vineyards, εταιρεία που πουλάει online σκανδιναβικά κρασιά, τα περισσότερα από τα προϊόντα της αγοράζονται από Σουηδούς, ωστόσο δέχονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα από ολόκληρη την Ευρώπη, την Ασία και ιδιαίτερα την Ιαπωνία. «Οι άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν chablis ή sauvignon blanc, αλλά όταν ακούν solaris λένε “τι είναι αυτό;”. Ωστόσο, πρέπει να το δοκιμάσουν. Είναι πολύ καλό, παρόμοιο με το sauvignon blanc», υποστηρίζει ο Αχρμπεργκ.

Παράλληλα, ο σουηδός δημοσιογράφος Μίκαελ Μόλσταντ τονίζει ότι εδώ και 20 χρόνια η αμπελουργία, κυρίως στον Νότο της χώρας, στην επαρχία Σκάνια, έχει μετατραπεί από «περιέργεια» σε ένα πεδίο με σημαντικές δυνατότητες, προσελκύοντας αμπελουργούς και οινοποιούς από το εξωτερικό. «Σήμερα, η Σουηδία μοιάζει με τη Βρετανία πριν από 15-20 χρόνια όσον αφορά την παραγωγή κρασιού. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί πολύ δυνατές χώρες-παραγωγούς. Η ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί για τους οινοπαραγωγούς είναι μόνο η αρχή», εξηγεί ο δημοσιογράφος.

«Πρέπει να το πιστέψουν πραγματικά, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι Αρχές της χώρας, και να στηρίξουν την παραγωγή κρασιού ως μία από τις σημαντικές μορφές αγροτικών επιχειρήσεων για τη Σουηδία στο μέλλον. Μόνον έτσι θα επενδυθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αναβάθμιση της οινοπαραγωγής στη χώρα. Η Σουηδία έχει και τον τρόπο να φτάσει τη Βρετανία, αλλά και τεράστιες δυνατότητες», τονίζει. «Με την κλιματική αλλαγή και την καθαρή και συγκριτικά φθηνή γη, γιατί όχι; Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαίους οινοπαραγωγούς να εξασφαλίσουν γη στη Σουηδία για μελλοντική παραγωγή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...