682
O σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν είναι, μεταξύ άλλων, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των Εμιράτων, επικεφαλής, δηλαδή, των μυστικών υπηρεσιών της χώρας | CreativeProtagon

Οι κροίσοι του Αμπού Ντάμπι και οι συντάξεις των Ισραηλινών

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 20:35
O σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν είναι, μεταξύ άλλων, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των Εμιράτων, επικεφαλής, δηλαδή, των μυστικών υπηρεσιών της χώρας
|CreativeProtagon

Οι κροίσοι του Αμπού Ντάμπι και οι συντάξεις των Ισραηλινών

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2022, 20:35

Μπορεί ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ξέρει –ως κάτοχος μαύρης ζώνης στο ζίου ζίτσου– πώς να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του με μια λαβή, όποτε όμως δεν βρίσκεται στο τατάμι αλλά στη διεθνή σκηνή, προτιμά να χρησιμοποιεί τα εκατοντάδες δισ. δολάρια που διαθέτει η οικογένειά του για να πετυχαίνει τους επενδυτικούς του στόχους.

Η οικογένεια αλ-Ναχιάν είναι μία από τις έξι ηγετικές οικογένειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ο σεΐχης και κυβερνήτης του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, εξελέγη εφέτος πρόεδρος των ΗΑΕ. Οι αλ-Ναχιάν είναι επίσης η πλουσιότερη οικογένεια του κόσμου, με την περιουσία τους να ανέρχεται σε τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο δείκτη του Bloomberg.

Βασική πηγή αυτού του τεράστιου πλούτου αποτελούν, φυσικά, τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου των Εμιράτων, ωστόσο στοχευμένες επενδύσεις στα πάντα –από αθλητικές ομάδες και ακίνητα στη Βρετανία έως τη σειρά εσωρούχων της Rihanna και τη SpaceX του Ιλον Μασκ– συνέβαλαν στο να αυξηθεί περαιτέρω η αμύθητη, κυριολεκτικά, περιουσία της πιο ισχυρής οικογένειας των ζάπλουτων Εμιράτων.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, στις 18 Ιουλίου 2022, στο Παρίσι (Shutterstock)

Διαχειριστής αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αυτοκρατορίας είναι ο σεΐχης Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ως επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου ADQ, καθώς και της κορυφαίας τράπεζας της χώρας, First Abu Dhabi Bank. Ομως, ο αδελφός του προέδρου των ΗΑΕ είναι επίσης σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της χώρας, επικεφαλής, δηλαδή, των μυστικών υπηρεσιών των Εμιράτων.

Οπότε, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι το Ισραήλ και οι δικές του μυστικές υπηρεσίες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι αλ-Ναχιάν για τη Phoenix, την κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία του Ισραήλ, που συστάθηκε το 1949 και εδρεύει στο Τελ Αβίβ.

Οπως αναφέρει η Corriere della Sera, εδώ και περισσότερο από μια διετία, από τις Συμφωνίες του Αβραάμ και μετά, οι σχέσεις Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν ομαλοποιηθεί, ενώ τον περασμένο Μάιο τα δύο κράτη υπέγραψαν και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με στόχο, μέσα σε μία πενταετία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια.

Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά της Phoenix, της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρεία του Ισραήλ, στο Τελ Αβίβ (Shutterstock)

Ωστόσο, όσον αφορά ειδικά τη Phoenix, δεδομένου ότι οι δύο χώρες στο παρελθόν είχαν εχθρικές σχέσεις, αλλά και ότι οι συμμαχίες στη Μέση Ανατολή είναι στην καλύτερη περίπτωση ρευστές, η διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών (όπως αυτές που κατέχει η Phoenix ως κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία του Ισραήλ) αποτελεί σίγουρα ζήτημα για το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere, προβλέπεται η εξαγορά του 25-30% από δύο αμερικανικά επενδυτικά ταμεία που κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον όμιλο Phoenix. Οι καχύποπτοι προειδοποιούν πως, εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η εταιρεία θα περάσει υπό τον έλεγχο των Εμιράτων, μαζί με ευαίσθητα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων Ισραηλινών, ενώ το Αμπού Ντάμπι θα είναι επίσης σε θέση να επηρεάζει την αγορά, δεδομένης της βαρύτητας της Phoenix στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Προς το παρόν έχει υπογραφεί μόνο μνημόνιο συνεννόησης, ενώ η τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Αρχή Ανταγωνισμού του Ισραήλ, η οποία το 2017 είχε αντιταχθεί σε μια αντίστοιχη επένδυση που είχαν επιχειρήσει οι Κινέζοι, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να μην επιθυμεί τότε να αποκτήσει το καθεστώς του Πεκίνου γνώση της κατάστασης των αποταμιεύσεων, αλλά και της υγείας των Ισραηλινών.

Ολοι όσοι εναντιώνονται σήμερα στην επένδυση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Phoenix εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για μια εξαγορά στην οποία προβαίνει μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά ένα ταμείο που ελέγχεται από τον αδελφό του ηγέτη των Εμιράτων και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τους.

Το ζήτημα θα κληθεί να διευθετήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μόλις αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Πάντως, σύμφωνα με την Corriere, δεδομένου ότι ο ισραηλινός ηγέτης θεωρεί τις Συμφωνίες του Αβραάμ μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, «είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με το Αμπού Ντάμπι και τη διπλωματική του κληρονομιά για τις συντάξεις των Ισραηλινών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...