340
Θεσμικοί βοριάδες φυσούν στις ΗΠΑ, αναστατώνοντας το τσουλούφι του Ντόναλντ Τραμπ (και) για τις φορολογικές ατασθαλίες του | REUTERS/David 'Dee' Delgado

Τραμπ: Στη φόρα και τα φορολογικά του «άπλυτα»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 22:55
Θεσμικοί βοριάδες φυσούν στις ΗΠΑ, αναστατώνοντας το τσουλούφι του Ντόναλντ Τραμπ (και) για τις φορολογικές ατασθαλίες του
|REUTERS/David 'Dee' Delgado

Τραμπ: Στη φόρα και τα φορολογικά του «άπλυτα»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 22:55

Μια σημαντική είδηση αναμενόταν από την Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης ή τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Για την ακρίβεια, αυτή η είδηση πρόκειται να προσθέσει περισσότερο βάρος στη «διαβολοβδομάδα» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την παραπομπή του για τέσσερα ομοσπονδιακά εγκλήματα από την Επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων της «εξεγερσιακής» 6ης Ιανουαρίου.

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Επιτροπή αναμενόταν να ψηφίσει αν θα δημοσιοποιηθούν πληροφορίες έξι ετών σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, κίνηση την οποία ο Τραμπ απεύχεται και αντιμάχεται εδώ και καιρό.

Η εξεταζόμενη περίοδος φορολογικών υποχρεώσεων είναι η εξαετία 2015-2020, για την οποία η Επιτροπή έλαβε τις κατάλληλες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ύστερα από την αποτυχημένη δικαστική απόπειρα του Τραμπ να κωλυσιεργήσει περαιτέρω.

Η υπόθεση των φορολογικών στοιχείων, προστιθέμενη στο βάρος της παραπομπής για τα γεγονότα του Καπιτωλίου, είναι βέβαιο ότι θα κόψει τη φόρα του Τραμπ για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα των εκλογών του 2024. Ηδη απέτυχε στις ενδιάμεσες εκλογές και οι εσωκομματικοί εχθροί του έχουν πολλαπλασιαστεί. Φυσικά, πρώτος τη τάξει μεταξύ τους είναι ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, πολιτικός που προβάλλει ως η εναλλακτική λύση.

Εξάλλου, ανοίγουν στόματα στους Ρεπουμπλικανούς και αρκετοί κομματικοί παράγοντες και βουλευτές τοποθετούνται στο επίπεδο «κανείς δεν μπορεί να σώσει πλέον τον Τραμπ». Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές ο Τραμπ δεν έχει πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις.

Οι άσπονδοι φίλοι του πρώην προέδρου, οι New York Times, στο πλαίσιο της γνωστής έρευνάς τους για τα φορολογικά του, έγραψαν ότι ο Τραμπ δεν έχει πληρώσει δεκάρα σε ομοσπονδιακούς φόρους εδώ και 11 χρόνια. Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα είχε ψάξει τις δηλώσεις του σε βάθος 18 φορολογικών ετών.

Η νοοτροπία του Τραμπ αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις προβάλλει ανάγλυφα σε ένα προεκλογικό επεισόδιο των προεδρικών του 2016. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, η Χίλαρι Κλίντον είχε πει ότι η καταβολή φόρων δεν ήταν το δυνατό σημείο του Τραμπ. Και ο Τραμπ της είχε απαντήσει αναίσχυντα: «Αυτό που λες δείχνει ότι είμαι έξυπνος»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...