348
Το προεδρείο της διάσκεψης στο Μόντρεαλ χειροκροτά το ιστορικό αποτέλεσμα, τη Δευτέρα | Julian Haber/UN Biodiversity/Handout via REUTERS

Μόντρεαλ: Ιστορική απόφαση για την προστασία της βιοποικιλότητας από 190 κράτη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:56
Το προεδρείο της διάσκεψης στο Μόντρεαλ χειροκροτά το ιστορικό αποτέλεσμα, τη Δευτέρα
|Julian Haber/UN Biodiversity/Handout via REUTERS

Μόντρεαλ: Ιστορική απόφαση για την προστασία της βιοποικιλότητας από 190 κράτη

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2022, 15:56

Το «ιστορικό αποτέλεσμα» της COP15 που διεξήχθη στο Μόντρεαλ χαιρέτισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη συμφωνία που υιοθέτησαν περισσότερες από 190 χώρες στη διάσκεψη στον Καναδά με στόχο να σταματήσουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας και των πόρων της φύσης.

Η συμφωνία αυτή συνιστά «έναν οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης¬, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι συμπληρώνει αυτή του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015.

«Ο κόσμος έχει πλέον δύο πεδία δράσης για να προχωρήσει προς μια βιώσιμη οικονομία ως το 2050», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Τα 190 κράτη συμφώνησαν να προστατέψουν το 30% του πλανήτη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος μέχρι το 2030.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με το BBC, περιλαμβάνουν τα εξής:

♦Διατήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάσχεσης της εξαφάνισης των ειδών και της διατήρησης της γενετικής ποικιλομορφίας.

♦«Βιώσιμη χρήση» της βιοποικιλότητας -ουσιαστικά εξασφαλίζοντας ότι τα είδη και τα οικοσυστήματα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που παρέχουν για την ανθρωπότητα, όπως τρόφιμα και καθαρό νερό.

♦Διασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης κατανομής για τα οφέλη των φυσικών πόρων, όπως τα φάρμακα που προέρχονται από φυτά, καθώς και της προστασίας των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών.

♦Πληρωμή και διάθεση πόρων για τη βιοποικιλότητα: Εξασφάλιση ότι τα χρήματα και οι προσπάθειες διατήρησης φτάνουν εκεί που χρειάζονται.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί πράγματι να αλλάξει την κατάσταση».

«Βεβαίως θα πρέπει τώρα να περάσουμε από τα χαρτιά στην υλοποίηση. Αυτό είναι εν γένει το πιο δύσκολο κομμάτι», συνέχισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

«Θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή, αλλά για άλλη μια φορά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό», συμπλήρωσε.

Μέλη του WWF διαδηλώνουν στο Μόντρεαλ για την αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης – REUTERS/Christinne Muschi

Η συμφωνία που επετεύχθη κατά την 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, τη λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, στο Μόντρεαλ, χαρακτηρίστηκε από τον καναδό υπουργό Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, «μια πραγματικά ιστορική στιγμή», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «επιτέλους πετύχαμε τη “στιγμή του Παρισιού” για τη βιοποικιλότητα εδώ στο Μόντρεαλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...