865
| CreativeProtagon

«Καλύτεροι μισθοί», η σημαία των εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:30
|CreativeProtagon

«Καλύτεροι μισθοί», η σημαία των εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 23 Δεκεμβρίου 2022, 07:30

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέλει λίγο ακόμη χρόνο για να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών του 2023, αποκάλυψε όμως το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας στην επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση. Και αυτό θα είναι «καλύτεροι μισθοί για όλους». 

Αυτές οι τέσσερις λέξεις μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, από τη μείωση των φόρων, που ήταν το σύνθημα της πρώτης τετραετίας –και εφαρμόστηκε στην πράξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τον μηδενισμό της φορολογίας γονικών παροχών, τη μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα– στην αύξηση των αμοιβών της εργασίας που έχουν τρωθεί από τον πληθωρισμό και το κενό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας.

Και σε πολιτικό επίπεδο το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Με την εξαγγελία αυτής της πολιτικής, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να φέρει τη ΝΔ πιο κοντά στους εργαζομένους, στους οποίους απευθύνονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 850 ευρώ και επαναφορά της ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών), μια πολιτική που παραπέμπει στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ακόμη η χώρα βρισκόταν στη δραχμή.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών η κυβέρνηση κινεί παράλληλα και τους μηχανισμούς για να βελτιωθούν οι μισθοί και οι αμοιβές εργασίας από τις αρχές του 2023, με αποτελέσματα που θα φανούν στις… τσέπες των εργαζομένων. 

Πρός αυτή την κατεύθυνση κινείται ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του ΣΕΒ στα γραφεία του Συνδέσμου την περασμένη εβδομάδα, έθεσε το ζήτημα της αύξησης των αμοιβών, τουλάχιστον στους κλάδους που αύξησαν τα κέρδη τους την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι στα σουπερμάρκετ, οι φαρμακευτικές εταιρίες, τα logistics, το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κλάδος τροφίμων κ.ά.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του ενόψει των εκλογών (το σχέδιο των δέκα σημείων) επεσήμανε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023, η οποία στην παρούσα συγκυρία κρίνεται αναγκαία και θα αποτελέσει ένα σημαντικό επιπλέον μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους.

Η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού και η συζήτηση στο πλαίσιο της ΟΚΕ θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, αμέσως μετά από τις γιορτές, έτσι ώστε να καθοριστεί το ποσοστό αύξησης και να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός πριν από την 1η Μαϊου 

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις προχωρούν νωρίτερα στην αύξηση των κατώτατων αμοιβών των εργαζομένων τους, προκειμένου να διατηρήσουν τις συνθήκες εργασιακής ειρήνης και να τους διευκολύνουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αύξηση 7,5% από την Πρωτοχρονιά

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό 7,5% επί του βασικού μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου στα 806 ευρώ – από 750 ευρώ σήμερα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλει σε όλους το έξτρα μηνιαίο επίδομα των 50 ευρώ και θα αυξήσει το ποσοστό έκπτωσης προσωπικού για αγορές από την αλυσίδα. Το ετήσιο κόστος των αποφάσεων αυτών ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Κατώτατος 840 ευρώ

Σε μεγάλες αυξήσεις μισθών προχωρά από την Πρωτοχρονιά και η ΔΕΛΤΑ. Οπως ανακοίνωσε η νέα διοίκησή της, η εταιρεία, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποφάσισε αύξηση του βασικού μισθού κατά 12% και αυξήσεις μισθών έως 5% σε όλους τους εργαζομένους που αμείβονται με υψηλότερους (του βασικού) μισθούς. Με ποσοστό αύξησης 12%, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 840 ευρώ.

Μπόνους

Στον κλάδο της μεταλλουργίας, που πήγε καλά (λόγω αύξησης των εξαγωγών), η ALUMIL ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μπόνους 500.000 ευρώ, ποσό που θα κατανεμηθεί στους 1.361 εργαζόμενους της εταιρίας.

Τον τόνο των αυξήσεων αμοιβών του 2023 αναμένεται να δώσουν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας (Hellenic Energy, MYTILINEOS, MOTOR OIL), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται κινήσεις και ανακοινώσεις για αυξήσεις αμοιβών και μπόνους για τις επιδόσεις της χρονιάς που κλείνει και από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Οσο κι αν αυτό ικανοποιεί τους εργαζομένους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, η ιδεολογικο-πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των αμοιβών εργασίας και το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις κατώτατες αμοιβές και τα εισοδήματα που προέρχονται από κέρδη εντείνεται. Φανταστείτε τι θα γίνει ενόψει των εκλογών…

Ιδεολογική αντιπαράθεση

Το ζήτημα για την ανάγκη αύξησης των αμοιβών, από την πλευρά της ΝΔ είχε θέσει πρώτος ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, όταν εντοπίστηκαν οι ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό, σε κλάδους αιχμής όπως οι εταιρείες τεχνολογίας, στον κλάδο των κατασκευών κ.λπ.

Στη συνέχεια, ποιοτικά στοιχεία και ευρήματα ερευνών κοινής γνώμης ανέδειξαν ότι αυτό αποτελεί ίσως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των νέων που εντάσσονται στην αγορά εργασίας, αλλά και των νοικοκυριών που, αν και εργάζονται και οι δύο γονείς, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.   

Ετσι, ήρθε η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, που αποτελεί ταυτόχρονα απάντηση στο αφήγημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μιλώντας αυστηρά για την οικονομία και τη διεύρυνση των ανισοτήτων (που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα) του σύγχρονου καπιταλισμού, είχε πει ότι μετά το 2019 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι ανισότητες αυξάνονται και ότι μόνο το 7% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είδε το διαθέσιμο εισόδημά του να αυξάνεται μεταξύ 2020 – 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...