Με ένα ενυπόγραφο ρεπορτάζ οι λονδρέζικοι Times διακίνησαν το σενάριο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει φροντίσει για τη διαφυγή του στη Νότια Αμερική έτσι και μυριστεί ότι επίκειται η ανατροπή του. Μάλιστα έγραψαν ότι το σχέδιο είναι έτοιμο και φέρει την κωδική ονομασία «Κιβωτός του Νώε».
Η συγκεκριμένη αναφορά στη Λατινική Αμερική –ο συντάκτης Μαρκ Μπένετς κατονόμασε την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα– δημιουργεί συνειρμούς με τη φυγή κάποιων μελών της ναζιστικής νομενκλατούρας μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ρεπορτάζ μνημόμευσε τον Γιόζεφ Μέγκελε, όχι όμως και τη «σκοτεινή» περίπτωση του Μάρτιν Μπόρμαν για τον οποίο είχε ειπωθεί ακόμη και ότι είχε γίνει ρωμαιοκαθολικός παπάς στη Βολιβία…
Πηγή της πληροφορίας περί «Νώε» είναι ο Αμπάς Γκαλιάνοφ, πολιτικός αναλυτής που διαμένει στο Ισραήλ. Αυτός έγραψε σε ένα άλλο βρετανικό Μέσο, στο Τelegraph, ότι «το περιβάλλον του Πούτιν δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να χάσει τον πόλεμο η Ρωσία και να του αφαιρεθεί η εξουσία, άρα πρέπει ο ίδιος να φύγει επειγόντως για κάπου». Ο Γκαλιάνοφ επικαλέστηκε «άνθρωπο του Κρεμλίνου» που του μίλησε για το σενάριο αυτό, ωστόσο ο Μαρκ Γκαλεότι, βρετανός κορυφαίος ειδικός σε θέματα Κρεμλίνου, αμφισβήτησε ότι ο Γκαλιάνοφ έχει πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Κράτησε όμως και μία πισινή λέγοντας ότι αν ο Γκαλιάνοφ έλεγε την αλήθεια, τότε θα έκαιγε τη δική του πηγή, και μάλιστα στην κυριολεξία.
Το ρεπορτάζ των Times ανέφερε ότι ο Ιγκόρ Σέτσιν, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, φέρεται να επιβλέπει τις συνεννοήσεις για την πιθανή απόδραση στη Βενεζουέλα, επειδή είναι και στενός σύμαχος του Πούτιν και φίλος του βενεζουελάνου ηγέτη Νικολάς Μαδούρο. Η εκδοχή της Αργεντινής, όμως, έμεινε περισσότερο αφώτιστη. Η ανάλυση που βρίσκεται πίσω από όλες αυτές τις υποθέσεις εδράζεται στην εκτίμηση ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε καταστροφή για τη Ρωσία». Αυτός είναι ο λόγος που ερμηνεύει και την «εξαφάνιση του Πούτιν» από το προσκήνιο. «Ο ρώσος πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί για να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τροφοδοτώντας φήμες για την υγεία και την ψυχική του κατάσταση».
Η αλήθεια είναι ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν δεν θα πάει στο «παραδοσιακό παιχνίδι χόκεϊ επί πάγου της Κόκκινης Πλατείας», ενώ προηγήθηκε «η ακύρωση της ετήσιας τεράωρης συζήτησής του με τους πολίτες». Το ρεπορτάζ σχολίασε ότι «αυτές οι δύο εκδηλώσεις είναι βασικά στοιχεία της απεικόνισης του Πούτιν σαν παντοδύναμη φιγούρα και σαν πατέρα του έθνους». Βέβαια, ιεραρχήθηκε σαν σπουδαιότερη πληροφορία ότι «ο Πούτιν σχεδιάζει να μην πάει στη Βουλή για την ετήσια ομιλία του περί της καταστάσεως του έθνους, αν και είναι υποχρεωμένος από το ρωσικό σύνταγμα». Οι συνομιλητές των Times, όπως η αναλύτρια Γιεκατερίνα Σούλμαν, θεώρησαν ότι «όλα αυτά είναι κάπως ύποπτα», ιδίως τώρα που «οι τροχοί δεν γυρίζουν όπως θα έπρεπε».
Το ιατρικό δελτίο κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τον ρώσο πρόεδρο: «Ο Πούτιν, 70 ετών, επισκέφτηκε ειδικούς για τον καρκίνο 35 φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του The Project, ενός σάιτ της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχει απαγορευτεί από το Κρεμλίνο. Αυτό ανέφερε ότι ο Πούτιν υποβλήθηκε σε θεραπεία από αρκετούς γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ογκολόγου χειρουργού με εξειδίκευση στον καρκίνο του θυρεοειδούς». Αλλά υπάρχουν και πιο πρόσφατες αναφορές με ιατρικό ενδιαφέρον: «Ο Πούτιν εθεάθη την περασμένη Παρασκευή στο Κιργιστάν, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης. Κρατούσε ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι του όταν μπέρδεψε το Ντόνετσκ με την Κριμαία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News