269
Ο φινλανδός υπουργός Αμυνας κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Cagla Gurdogan

Το ΝΑΤΟ μπορεί να περιμένει: Δύο μήνες άδεια πατρότητας παίρνει ο φινλανδός υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 17:38
Ο φινλανδός υπουργός Αμυνας κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Cagla Gurdogan

Το ΝΑΤΟ μπορεί να περιμένει: Δύο μήνες άδεια πατρότητας παίρνει ο φινλανδός υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2022, 17:38

Ο κόσμος μπορεί να «καίγεται» αλλά τα εργασιακά δικαιώματα καλά κρατούν στη Φινλανδία, όπου ο υπουργός Αμυνας παίρνει άδεια πατρότητας την ώρα που η χώρα του προσπαθεί να παρακάμψει τον σκόπελο Ερντογάν και να μπει στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη Σουηδία.

Μάλιστα, το κόμμα του Αντι Καϊκόνεν χαιρέτισε την απόφασή του να πάρει δίμηνη άδεια πατρότητας, εν μέσω της διαδικασίας ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Στηρίζουμε με υπερηφάνεια την απόφαση του Αντι Καϊκόνεν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Κεντρώου κόμματος, Ανίκα Σααρίκο.

Ο Καϊκόνεν ανακοίνωσε την Τρίτη μέσω του Twitter ότι από τις 6 Ιανουαρίου θα απουσιάζει από τα καθήκοντά του για δύο μήνες γιατί θέλει να ασχοληθεί με την ανατροφή του δεύτερου παιδιού του που γεννήθηκε τον Ιούλιο.

«Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και δεν θέλω να τα θυμάμαι μόνο από τις φωτογραφίες», εξήγησε.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Φινλανδία να παίρνουν οι άνδρες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Οι γονείς με παιδιά γεννημένα πριν τον Σεπτέμβριο του 2022, δικαιούνται άδεια 54 ημερών και σχεδόν το 80% κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αν και συχνά δεν την χρησιμοποιούν όλη.

Οι πολιτικοί ωστόσο, σπανίως ζητούν άδεια πατρότητας και ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους. Ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν ήταν ο πρωτοπόρος αφού στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πήρε δύο φορές άδεια πατρότητας, αλλά μόνο για λίγες ημέρες.

Τα καθήκοντα του Καϊκόνεν στο υπουργείο θα αναλάβει προσωρινά ο βουλευτής του Κεντρώου κόμματος, Μίκο Σαβόλα.

«Ο Σαβόλα έχει μεγάλη εμπειρία και ειδίκευση στην αμυντική πολιτική», είπε ο υπουργός.

Το αν μπορεί να πείσει τον τούρκο πρόεδρο να άρει τις αντιρρήσεις του και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μένει να φανεί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...