Στις πρόσφατα εγκαινιασθείσες φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες κρατείται μέχρι την απολογία της στις 22 Δεκεμβρίου, η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, μαζί με άλλες είκοσι κρατούμενες για οικονομικά εγκλήματα, τα λεγόμενα και εγκλήματα του λευκού κολάρου (white collar crimes).
Στις νεότευκτες φυλακές του Χάρεν ωστόσο, σύμφωνα με όσα λέει ο βελγο-ελβετός δημοσιογράφος Μισέλ Γκεγιέ (δείτε τον κάτω από το ρεπορτάζ παρουσίασης των φυλακών που μάλλον παραπέμπουν σε «δομή-χωριό» παρά σε κατάστημα κράτησης όπως τουλάχιστον τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα), έχουν μεταφερθεί από τον περασμένο Οκτώβριο και κρατούμενες για ανθρωποκτονίες.
«Εχει κάποιες γυναίκες που έχουν σκοτώσει, έχουν βιάσει, και άλλες που κρατούνται για οικονομικά εγκλήματα. Είναι πιθανό η ελληνίδα αντιπρόεδρος να βρίσκεται στην φυλακή δίπλα σε κρατούμενη που έχει σκοτώσει τον σύζυγό της ή τα παιδιά της, αυτά συμβαίνουν στην φυλακή», δήλωσε στο Star Channel ο Γκεγιέ.
Ηδη, υπενθυμίζεται, για την υπόθεση του Qatargate, έχουν προφυλακιστεί ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, και ο τέταρτος εμπλεκόμενος, ιδρυτής ΜΚΟ και λομπίστας, Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα, ο οποίος κατά τις τελευταίες πληροφορίες, αν και αρχικά αφέθηκε ελεύθερος με «βραχιολάκι», τελικά κρίθηκε και αυτός προσωρινά κρατούμενος.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, στην πολύωρη απολογία του ο Τζόρτζι «ήταν ποταμός».
Λόγω της μεγάλης διάρκειάς της ο επικεφαλής εισαγγελέα υποχρεώθηκε να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων για την επόμενη ημέρα.
«Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είτε σε ποιόν είτε από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα μέσω της ΜΚΟ «Fight Impunity» (του Παντσέρι), αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή, στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην Επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί», περιγράφει η ιταλική εφημερίδα στο δημοσίευμά της.
Ως γνωστόν, ο Τζόρτζι πήρε τα πάντα πάνω του, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να αφησουν ελεύθερη τη σύντροφό του.
«Εφάρμοσε τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου, προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος», σχολιαζει η Corriere.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στην έρευνα που ξεκίνησε και στην Αθήνα για την Εύα Καϊλή, από την Οικονομική Εισαγγελία, για τα αδικήματα της δωροληψίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News