Τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων κρατικών αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Πρόκειται για ακόμα 13.173 αρχεία που δημοσιοποιούνται χωρίς λογοκρισία, κάτι που σημαίνει ότι το 97% των κρατικών αρχείων για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας, είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Οπως αναφέρει το BBC, τα αρχεία αυτά δεν αναμένεται να περιέχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αλλά θα ρίξουν φως σε κάποια σημεία της υπόθεσης, ιδίως σε θέματα που αφορούν τον φερόμενο ως δολοφόνο του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.
Ενας νόμος του 1992 υποχρέωνε την αμερικανική κυβέρνηση να αποχαρακτηρίσει όλα τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι, έως τον Οκτώβριο του 2017. Ομως, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε ο Τζο Μπάιντεν τήρησαν τη νομοθεσία, χρησιμοποιώντας το «παραθυράκι» που τους το επέτρεπε, αρκεί να πιστοποιούσαν ότι όντως, «η συνεχής αναβολή δημοσιοποίησης παραμένει απαραίτητη για την προστασία της άμυνας και για την επιβολή του νόμου» και επίσης, ότι, «υπερτερεί του δημοσίου συμφέροντος στην αποκάλυψη».
Επί προεδρίας Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε χιλιάδες σελίδες από τα αρχεία, αλλά κράτησε πολλά μυστικά για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Τον Οκτώβριο του 2021, ο Τζο Μπάιντεν αποχαρακτήρισε άλλα 1.500 αρχεία και έδωσε εντολή στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να εξετάσουν όλα τα εναπομείναντα αρχεία και να αναφέρουν έως τις 15 Δεκεμβρίου 2022 τις περιπτώσεις για τις οποίες υφίσταται ακόμη ο διαφαινόμενος κίνδυνος να υποστεί βλάβη το εθνικό συμφέρον από τις αποκαλύψεις.
Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν υπέγραψε την δημοσιοποίηση των 13.173 αρχείων και σημείωσε ότι τα υπόλοιπα θα κρατηθούν μυστικά τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, 515 έγγραφα θα παραμείνουν πλήρως απόρρητα, ενώ άλλα 2.545 εν μέρει απόρρητα.
Παράλληλα, την Πέμπτη, η CIA ανακοίνωσε ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον Λι Οσβαλντ, ο οποίος είχε μείνει ένα διάστημα στη Σοβιετική Ενωση και ότι έδρασε μόνος του. Ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Κένεντι δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα στο υπόγειο της αστυνομίας του Ντάλας.
Η CIA δήλωσε επίσης ότι δεν απέκρυψε καμία πληροφορία από τις αρχές που διερευνούσαν τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου.
Οι ιστορικοί ήλπιζαν ότι τα νέα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν θα έριχναν περισσότερο φως στις κινήσεις του Οσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, ένα μήνα πριν τη δολοφονία, όπου συναντήθηκε με σοβιετικό πράκτορα της KGB.
Στην ανακοίνωσή της η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για το ταξίδι του Οσβαλντ στη μεξικανική πρωτεύουσα, έχουν δημοσιοποιηθεί: «Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για αυτό το θέμα στα αρχεία που δημοσιοποιούνται το 2022».
Ομως, ερευνητές του Ιδρύματος Μαίρη Φέρελ, μία ΜΚΟ που μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων, είπαν ότι η CIA εξακολουθεί να αποκρύπτει πληροφορίες για αυτό το ταξίδι.
Συγκεκριμένα, δήλωσαν ότι η CIA έχει στην κατοχή της έγγραφα που δεν έδωσε ποτέ στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων.
Ενα στοιχείο που ήρθε τώρα για πρώτη φορά στο φως, αφορά την έγκριση από τον τότε πρόεδρο του Μεξικού, του αιτήματος των αμερικανικών αρχών για υποκλοπή επικοινωνιών της σοβιετικής πρεσβείας στην Πόλη του Μεξικού. Ο μεξικανός πρόεδρος δεν ενημέρωσε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης για την απόφασή του.
Σε προηγούμενη έκδοση του συγκεκριμένου αρχείου, η πληροφορία αυτή ήταν διαβαθμισμένη, σύμφωνα με το CBS.
Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, που ανέλαβαν να ελέγξουν και τα 16.000 αρχεία τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν διαβαθμισμένα, αποφάσισαν ότι το 70% από αυτά μπορούν να αποχαρακτηριστούν πλήρως.
Ο Φίλιπ Σένον, πρώην ρεπόρτερ των New York Times και συγγραφέας βιβλίου για τη δολοφονία του Κένεντι, είπε ότι ελπίζει πως τα νέα στοιχεία θα ρίξουν φως στο αν η κυβέρνηση γνώριζε τις προθέσεις του Οσβαλντ.
«Υποπτεύομαι ότι υπάρχουν πληροφορίες σε αυτά τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κάποιοι γνώριζαν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν επικίνδυνος και ότι είχε μιλήσει ανοιχτά για την πρόθεσή του να σκοτώσει τον πρόεδρο. Οπότε η ερώτηση είναι, αν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η CIA και το FBI, είχαν καταλάβει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος για τον πρόεδρο και αν λάμβαναν μέτρα βάσει αυτών των πληροφοριών, θα μπορούσαν να είχαν σώσει τον πρόεδρο;», είπε χαρακτηριστικά στο BBC.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News