836
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία: «Δεν φοβόμαστε» το μήνυμα Ιμάμογλου και χιλιάδων διαδηλωτών στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 22:25
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία όλων των ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να στηρίξουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία: «Δεν φοβόμαστε» το μήνυμα Ιμάμογλου και χιλιάδων διαδηλωτών στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 22:25

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δήμαρχο της πόλης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Το «παρών» έδωσαν όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη, αλλά η δίκη της Δικαιοσύνης και της αμεροληψίας» τόνισε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν φοβάται καθόλου «αυτή την παράνομη απόφαση». «Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν, αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας. Οσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα τη διαλύσουμε».

Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το μπλοκ της αντιπολίτευσης θα νικήσει τον Ερντογάν «με την κοινή λογική και για το κοινό μας μέλλον», προσέθεσε.

«Ολα θα πάνε καλά!» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του για τον δήμο της πόλης, το 2019.

Οι αρχηγοί των κομμάτων του συνασπισμού της αντιπολίτευσης καταφθάνουν στη διαδήλωση της Πέμπτης στην Πόλη. Στο κέντρο διακρίνεται ο Κιλιτσντάρογλου του CHP και δίπλα του ο «πρωταγωνιστής» της βραδιάς Ιμάμογλου | Alp Eren Kaya/CHP via REUTERS
Οι διαδηλωτές κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, ενώ δεν έλειψαν και τα πανό με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τα οποία κρατούσαν οι οπαδοί του κεμαλικού CHP | REUTERS/Umit Bektas

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε μια κοινή δημόσια κινητοποίηση, αφότου συγκρότησαν την κοινή πλατφόρμα τους με στόχο να νικήσουν τον τούρκο πρόεδρο στις εκλογές του 2023.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος μετά το AKP του Ερντογάν, και πιθανός κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της Δικαιοσύνης στο έθνος» και υποσχέθηκε ότι δεν θα υποχωρήσει «ούτε χιλιοστό».

«Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», είπε στο πλήθος η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ενώ ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει την ημέρα αυτή «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Χιλιάδες υποστηρικτές του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο της πόλης | Alp Eren Kaya/CHP via REUTERS

Διαδήλωση με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, έγινε ταυτόχρονα στην Τραπεζούντα, τη γενέτειρα του δημάρχου στη Μαύρη Θάλασσα. Κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, ενώ μια πρώτη διαδήλωση έγινε στην Κωνσταντινούπολη και την Τετάρτη, λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της πόλης.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο 52χρονος Ιμάμογλου, το ανερχόμενο αστέρι της τουρκικής πολιτικής σκηνής, θεωρείται επίσης πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, αφού κατάφερε να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές του 2019 απέναντι στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Είχε κατηγορηθεί για «προσβολή» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής –που τους χαρακτήρισε «ηλίθιους»–, αφού ακύρωσαν τη νίκη του στις πρώτες δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν τρεις μήνες αργότερα και αναδείχθηκε ξανά νικητής, με σημαντική διαφορά.

Ο Ερντογάν δεν έκανε δηλώσεις για την καταδίκη του Ιμάμογλου. Ωστόσο, ο στενός σύμμαχός του, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι «όλοι πρέπει να σεβαστούν μια απόφαση της Δικαιοσύνης, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll έδειξε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η καταδικαστική απόφαση κατά του Ιμάμογλου δεν πείθει ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του AKP: το 28% εξ αυτών θεωρεί ότι πρόκειται για μια «πολιτική υπόθεση» και μόνο το 22% ότι ήταν μια δίκη για δυσφήμιση.

Ανησυχία σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους και την απογοήτευσή τους από την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και σε αναστολή της πολιτικής του δραστηριότητας», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις ποινικές διώξεις για “προσβολή” και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των τούρκων πολιτών, κυρίως εξασφαλίζοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για δημόσιο διάλογο», προσέθεσε.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο υπογράμμισε σε σχετική δήλωσή του ότι «η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου τώρα».

«Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών και επιβάλλει την απαγόρευσή του από την πολιτική ζωή για το αδίκημα της “προσβολής δημοσίων λειτουργών”», αποτελεί μια τέτοια οπισθοδρόμηση, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Πίτερ Στάνο επεσήμανε, δε, ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...