Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, κατά μισή μονάδα αυτή τη φορά, προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων (από τις τράπεζες) στο 1,5%, από -0,5% που ήταν πριν, ενώ το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης είχε φθάσει στο 2%, από 0%. Μετά την αύξηση το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2% και της κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,5%.
Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, κατά την οποία ελήφθη η παραπάνω απόφαση, καθώς και η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων, η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε την περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων. «Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, με έναν σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%», τόνισε.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιοποίησε την ίδια ημέρα η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν σχεδόν το «δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο» που είχε προβλεφθεί τον Σεπτέμβριο. Πλέον, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει εφέτος το 8,4% και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023 και στο 3,4% το 2024.
Οσον αφορά το μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ προέβλεψε για εφέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% (από 3,1%), όμως το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 0,5%, από 0,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, και το 2024 η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,9% (όσο προεβλεπόταν τον Σεπτέμβριο) και θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2025.
Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, επιβραδύνεται επίσης σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά λόγω του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι θετικό ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και η ανεργία έφθασε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο.
Επιπροσθέτως, η αύξηση των μισθών πρόκειται να αποκαταστήσει κάποια χαμένη αγοραστική δύναμη, ενδυναμώνοντας έτσι την κατανάλωση, εκτίμησε.
Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία συνιστά μια μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανόδου τους, οφείλεται στα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρ’ όλο που, όπως αποτυπώνεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις, η αποκλιμάκωσή του θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνοη, μετέδωσε στο σχετικό τηλεγράφημά του το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Ομόλογα
Επιπλέον, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση να περιορίσει από τον ερχόμενο Μάρτιο τις αγορές ομολόγων αντικαθιστώντας εκείνα τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και τα οποία λήγουν.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ), στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ. Από αυτά, αναλυτές υπολογίζουν ότι του χρόνου θα λήξουν περί τα 200 εκατ. ευρώ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στον περιορισμό της ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσέθεσε στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News