443
|

Επιτόκιο 0,5% στον «κουμπαρά των φτωχών»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:41

Επιτόκιο 0,5% στον «κουμπαρά των φτωχών»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 14 Δεκεμβρίου 2022, 10:41

Η νέα συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ορίστηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης. Είναι μία ακόμη συνάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει μια κάποια συνεννόηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τους μεν δανειολήπτες από την πολιτική υψηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για τους δε καταθέτες από τον υψηλό πληθωρισμό.  

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Οικονομικών να πιέζει τις τράπεζες να υπάρξει ένα μίνιμουμ επιτόκιο για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου –τον «κουμπαρά των φτωχών» όπως αποκαλείται– που σήμερα έχουν ουσιαστικά μηδενικό επιτόκιο, 0,1% ή το πολύ 0,2%.

Προκειμένου να είναι κάτι χειροπιαστό για τους μικροκαταθέτες, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το επιτόκιο να είναι τουλάχιστον 0,5%, γεγονός που αν τελικά αποφασιστεί, θα οδηγήσει και σε υψηλότερα επιτόκια (πέριξ του 1%) και τις καταθέσεις προθεσμίας.

Το οικονομικό, όμως, επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διαμορφωθεί με κυβερνητική απόφαση η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών, η οποία καθορίζεται από τις ίδιες τις τράπεζες και πάντοτε ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα τους.   

Οι τράπεζες μέχρι τη στιγμή που μηδενίστηκαν τα βασικά επιτόκια του ευρώ είχαν σειρά κινήτρων και ανταμοιβών στους καταθέτες, προκειμένου να προσελκύσουν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων και τον κουμπαρά που ήθελαν να φτιάξουν οι γονείς για τα παιδιά τους.

Ετσι το ταμιευτήριο, οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και οι καταθέσεις των νέων είχαν υψηλότερο επιτόκιο ακόμη και για ποσά που ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ.

Σήμερα το επιτόκιο των καταθέσεων (άμεσης ζήτησης), δηλαδή του ταμιευτηρίου, έχει σχεδόν μηδενική απόδοση (ανέρχεται το πολύ στο 0,1% έως 0,2%) και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα χρήματα περισσεύουν.

Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους, κατατεθειμένα, 180 δισ. ευρώ συνολικά και οι χορηγήσεις τους ανέρχονται σε 140 δισ. ευρώ. Αρα δεν τους λείπουν καταθέσεις.

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες

Το δεύτερο σημείο στο οποίο φαίνεται ότι θα υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις τράπεζες και τις κυβερνητικές θέσεις είναι η προστασία από την αύξηση των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων και την απειλή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ετσι, όσοι δανειολήπτες έχουν χαμηλό εισόδημα (κάτω από το όριο των 28.000 ευρώ ετησίως) ή όσα νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος ή κάποιο μέλος τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και οι ανάγκες είναι αυξημένες, θα μπουν σε πρόγραμμα προστασίας όπου η μηνιαία δόση του δανείου τους θα μένει σταθερή τουλάχιστον για 12 μήνες.

Επίσης, αν συμφωνήσουν, θα επιμηκυνθεί η διάρκεια του δανείου, με ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο, ώστε να πέσει κι άλλο το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να συμπεριλάβει περί τα 30.000 νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...