921
| European Union

Εύα Καϊλή: Διαγραφή και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2022, 18:59
|European Union

Εύα Καϊλή: Διαγραφή και από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2022, 18:59

«Λάβαμε την απόφαση να διαγράψουμε την Εύα Καϊλή από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) με άμεση ισχύ, μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους της στις 9/12/2022. Επιπλέον, η Ομάδα S&D ζήτησε την απομάκρυνσή της από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας αυτής της εβδομάδας, επικαλούμενη το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην οποία συμμετείχε μέχρι πρότινος η ελληνίδα ευρωβουλευτής που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για το σκάνδαλο «QatarGate».

Εχει προηγηθεί η διαγραφή της και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Η Ομάδα δήλωσε «συγκλονισμένη από τις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και διαβεβαίωσε ότι επιδεικνύει «μηδενική ανοχή στη διαφθορά».

Εξέφρασε την υποστήριξή της σε «μια ενδελεχή έρευνα» και δήλωσε επίσης στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών προκειμένου να συνδράμει το έργο τους.

Επιπλέον, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποφάσισε ότι:

«1. Η συμμετοχή των ευρωβουλευτών του S&D που υπόκεινται σε δικαστική έρευνα θα αναστέλλεται.

2. Οι ευρωβουλευτές του S&D που απασχολούν κοινοβουλευτικούς βοηθούς που υπόκεινται στη δικαστική έρευνα, θα πρέπει, εν αναμονή του αποτελέσματος της διαδικασίας, να παραιτηθούν από κάθε ευθύνη και να απέχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας S&D, η οποία θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις πολιτικές της ΕΕ.

3. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αδικήματα, η Ομάδα θα διαγράψει τους εμπλεκομένους».

Την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος η Εύα Καϊλή

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματικής οργάνωσης και διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «L’Echo» και «Soir». Στην ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ώρες η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τόνισε ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για τα παραπάνω αδικήματα.

Αργότερα τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, και σε ό,τι αφορά τις εντός συνόρων εξελίξεις για την υπόθεση, έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή, μελών της οικογενείας της και του συντρόφου της.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά), μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, κ.λπ.).

Με νεότερο τηλεγράφημα του το ΑΜΠΕ έκανε γνωστό, δε, ότι η Αρχή εντόπισε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Αλλοι τέσσερις Ιταλοί στο στόχαστρο

Σύμφωνα με την La Repubblica, στο πλαίσιο των ερευνών του Qatargate σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι, βοηθό της ευρωβουλευτού Αλεσάντρα Μορέτι (και πρώην συνεργάτη του Παντσέρι), η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στην Ντόχα για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της.

Ο δεύτερος είναι ο Τζουζέπε Μερόνι, επίσιης πρώην βοηθός του Παντσέρι και νυν βοηθός της εκλεγείσας με τι Forza Italia, Λάρα Κόμι. Κατά το δημοσίευμα, την Κόμι και τον Παντσέρι -παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους αφετηρίες- τους συνδέει η «στρογγυλή θεά» και η φιλία που γεννήθηκε από το κοινό τους πάθος: το ποδόσφαιρο. Η μία οπαδός της Μίλαν και ο άλλος της Ιντερ, έπαιρναν συχνά μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι της Λομβαρδίας.

Η τρίτη είναι η Ντονατέλα Ροστάνιο, ειδική στα της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, επίσης πρώην συνεργάτης του Παντσέρι και σήμερα της ιταλικής καταγωγής, βελγίδας ευρωβουλευτού Μαρία Αρένα. Η Ροστάνιο είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιδρυθείσας από τον Παντσέρι, ΜΚΟ «Fight Impunity», που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.

Ο τέταρτος είναι ο Νταβίντε Ζόγκια, εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια, πρώην βουλευτής, πιστός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Τζουζέπε Μερόνι, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Zόγκια ανήκει στο προσωπικό του Πιέτρο Μπαρτόλο (πολιτικός ευρύτερα γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι (οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι μεταξύ των ευρωβουλευτών).

Διαβάστε επίσης: Και τώρα οι ευρωσκεπτικιστές κάνουν πάρτι! Ο ξένος Τύπος για τα «απόνερα» της υπόθεσης Καϊλή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...