Ηταν μια από τις εικόνες αυτού του Μουντιάλ, που έγιναν viral. Ο Ασράφ Χακίμι έχει, μόλις, ευστοχήσει στο καθοριστικό πέναλτι με το οποίο το Μαρόκο απέκλεισε την Ισπανία, και τρέχει προς ένα συγκεκριμένο σημείο της εξέδρας. Τηλεοπτικές κάμερες και φωτορεπόρτερ τον ακολουθούν. Στην πρώτη σειρά συναντά τη μητέρα του, μέσα στο πλήθος που τον αποθεώνει, και την αγκαλιάζει. Εκείνη του δίνει ένα φιλί επιβράβευσης στο μάγουλο. Λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα ανεβάζει στα social media μια φωτογραφία του μαζί της, και γράφει «Σ’ αγαπώ μαμά». Με παρόμοιο τρόπο πανηγύρισε και τη νίκη της ομάδας του επί της Πορτογαλίας, που την οδήγησε σε μια ανέλπιστη πρόκριση στα ημιτελικά.
View this post on Instagram
Με τη μητέρα του γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία του αφρικανικού ποδοσφαίρου στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων και ο συμπαίκτης του, Σοφιάν Μπουφάλ. Την κατέβασε στον αγωνιστικό χώρο και χόρεψε μαζί της δίπλα από την πλάγια γραμμή, με μουσική υπόκρουση τις επευφημίες των οπαδών. Τα φλας άστραψαν και πάλι. Τέτοιες σκηνές είναι συνηθισμένες στα γήπεδα, αλλά με τις συντρόφους των πρωταγωνιστών – όχι με τις μανάδες τους.
Sofiane Boufal dancing with his mum is the best pic.twitter.com/WdJbqUw5G8
— Ben Phillips (@benphillips76) December 10, 2022
«Είναι αδύνατο να πετύχουμε, χωρίς την ευτυχία των γονιών μας», είχε τονίσει σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Μαρόκου στις 31 του περασμένου Αυγούστου. Εκείνος εισηγήθηκε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να πάρει μια απόφαση πρωτοφανή στις μεγάλες διοργανώσεις: να ζητήσει από κάθε μαροκινό διεθνή μια λίστα με τα συγγενικά του πρόσωπα (γονείς, αδέλφια, σύζυγο) που θα ήθελε να έχει κοντά του στο Κατάρ, αναλαμβάνοντας η ίδια όλα τα έξοδα του ταξιδιού τους.
Το σκεπτικό του Ρεγκραγκί ήταν πως η παρουσία των αγαπημένων τους στο γήπεδο, θα τους λειτουργούσε ως κίνητρο για να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο. Θα ήθελαν να κάνουν τους «δικούς τους» περήφανους, να τους δώσουν χαρά. Οπως απέδειξαν οι θρίαμβοι επί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, γράφει ο Guardian, η σκέψη του ήταν σωστή. Για να καταφέρει ο γιος της να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, η μητέρα του Χακίμι καθάριζε σπίτια στη Μαδρίτη. Ο Ασράφ θα έκανε τα πάντα για να την κάνει περήφανη. Να της δείξει ότι οι κόποι της δεν πήγαν χαμένοι. Το είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του το 2018, όταν εντάχθηκε στην Ντόρτμουντ ως δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Παλεύω σκληρά κάθε μέρα για τους γονείς μου. Θυσιάστηκαν για μένα».
Ο ίδιος ο 47χρονος προπονητής πήρε μαζί του στο Μαρόκο τη μητέρα του. Μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα της ομάδας του εναντίον της Πορτογαλίας, σκαρφάλωσε στην εξέδρα για να μοιραστεί μαζί της τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του. Ο Ασερ Κομουγκίσα, ποδοσφαιρικός αναλυτής του Αλ Τζαζίρα, έγραψε στο Twitter ότι η κυρία Φατίμα Ρεγκραγκί, η οποία ζει στο Παρίσι για πάνω από μισό αιώνα, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον γιο της, είτε ως παίκτη είτε ως προπονητή. Αλλά ήθελε πολύ να βρίσκεται κοντά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η βάση των Μαροκινών στο ξενοδοχείο «Γουάιντχαμ Ντόχα Γουέστ Μπέι» μοιάζει με οικογενειακή εκδρομή, όπως περιγράφει το Αλ Τζαζίρα. Με τους γονείς των παικτών να τους προσφέρουν μια ηρεμία που οι σύζυγοι, ή οι σύντροφοί τους, δεν θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν. Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο Κιλιάν Εμπαπέ όταν αποφάσισε να πάρει μαζί του στο Κατάρ τις δυο πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής του, όπως σημειώνουν οι Times: τη 48χρονη μητέρα του, Φαϊζά Λαμάρι, η οποία έχει πάρει διαζύγιο από τον πατέρα του παίκτη, Βιλφρίντ Εμπαπέ, και την 50χρονη έμπιστη δικηγόρο του, Ντελφίν Βερέιντεν. Το ίδιο έκανε και ο συμπαίκτης του γάλλου σούπερ-σταρ, Αντριέν Ραμπιό, ο οποίος έχει δίπλα του την 63χρονη μητέρα (και ατζέντη) του, Βερονίκ, που φημίζεται για τα φοβερά της ξεσπάσματα.
Κάποιοι ποδοσφαιριστές ντρέπονται να εμφανιστούν στους αγώνες με τις μητέρες τους, αν και πολύ θα το ήθελαν. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, το ανερχόμενο αστέρι του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν είναι ένας από αυτούς. Την περασμένη εβδομάδα ο 19χρονος χαφ δεν δίστασε να παραδεχθεί πως η κυρία Ντενίζ είναι η «βασίλισσά» του, και ότι έχει παίξει τον σπουδαιότερο ρόλο στην καριέρα του. Πιο σημαντικό και από εκείνον των ατζέντηδων και των προπονητών του.
Οταν ο Μπέλιγχαμ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ντόρτμουντ, το 2020, η 54χρονη άφησε πίσω τον 46χρονο σύζυγό της, Μαρκ, αρχιφύλακα της αστυνομίας, να προσέχει τον μικρότερο γιο τους, και ακολούθησε τον Τζουντ στη Γερμανία. Ζει μαζί του στο ίδιο διαμέρισμα, τον πηγαίνει στις προπονήσεις και, γενικώς, φροντίζει να μένει συγκεντρωμένος στον στόχο του: να γίνει ο καλύτερος παίκτης του Κόσμου. Στο Κατάρ τον συντρόφευσε σύσσωμη η οικογένεια. Αλλά το ταξίδι ολοκληρώθηκε νωρίτερα από ό,τι ήλπιζαν οι Μπέλιγχαμ, και μαζί τους ολόκληρη η Αγγλία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News