Υστερα από 25 μέρες παραμονής σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, η κάψουλα Orion έπεσε με ασφάλεια την Κυριακή το πρωί (τοπική ώρα, νύχτα στην Ελλάδα) στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδελούπης.
Οπως ανακοίνωσε η NASA, το σκάφος της αποστολής Artemis I εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χλμ. την ώρα και εκεί ξεκινούσε το τελευταίο και σημαντικότερο κομμάτι της αποστολής, αφού θα δοκιμαζόταν η αντοχή της θερμικής ασπίδας. Στο Orion τοποθετήθηκε μια νέας γενιάς και ταυτόχρονα η πιο μεγάλη σε μέγεθος (διάμετρος πέντε μέτρα) θερμική ασπίδα που έχει κατασκευαστεί για τέτοιου είδους διαστημικά οχήματα.
Οπως είναι ευνόητο, ανεξάρτητα από την επιτυχή έκβαση όλων των δοκιμών σε συστήματα, μεθόδους και συλλογή δεδομένων στην υπόλοιπη αποστολή, αν η θερμική ασπίδα αποδεικνυόταν ανασφαλής, ολόκληρο το πρόγραμμα θα «πάγωνε», αφού οι επόμενες αποστολές έχουν προγραμματιστεί να είναι επανδρωμένες και δεν είναι δυνατόν να ταξιδέψουν αστροναύτες με θερμική ασπίδα που δεν είναι 100% δοκιμασμένη και ασφαλής.
Η ασπίδα έπρεπε να αντέξει θερμοκρασίες περίπου 2.800 βαθμών Κελσίου και, όπως αποδείχτηκε, τα κατάφερε. Οταν το σκάφος έφτασε στο προβλεπόμενο σημείο ύψους από την επιφάνεια της θάλασσας, άνοιξαν τα αλεξίπτωτα που επιβράδυναν την πτώση του στο νερό.
Το Orion πραγματοποίησε μια τροχιακή κίνηση γύρω από τη Σελήνη παρόμοια με την οποία δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν άλλο σκάφος. Στη διάρκεια αυτών των πτήσεων το σκάφος πλησίασε πολύ κοντά την επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου μας, ενώ παράλληλα απομακρύνθηκε από αυτόν, φτάνοντας σε ένα σημείο που δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα άλλο σκάφος κατασκευασμένο να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα. Η κάψουλα κατέγραψε σειρά εντυπωσιακών εικόνων και οι υπεύθυνοι της αποστολής συνέλεξαν σειρά δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και της ανθρώπινης υγείας.
Ξεκινά τώρα η οργάνωση της αποστολής Artemis II, η οποία θα είναι επανδρωμένη και αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 18 μηνών. Το πλήρωμά της θα κάνει το ίδιο ακριβώς ταξίδι με αυτό που έκανε το Orion και θα προετοιμάσει την τρίτη αποστολή του προγράμματος, που θα είναι αυτή στην οποία μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους και τουλάχιστον μια γυναίκα, θα πατήσουν ξανά στο έδαφος του φεγγαριού, μισό αιώνα μετά την τελευταία επίσκεψη του ανθρώπου εκεί.
Η τέταρτη αποστολή του προγράμματος θα αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η NASA επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμες βάσεις στο φεγγάρι, οι οποίες, μαζί με τον διαστημικό σταθμό που θα φτιαχτεί εκεί, θα αποτελέσουν «σκαλοπάτια» για επικείμενες επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Αρη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News