1027
Καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταρτίζουν τα προεκλογικά τους προγράμματα, πληροφορίες για όσα προβλέπουν φέρνουν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία | CreativeProtagon

Προγράμματα: Πού συγκλίνουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 11 Δεκεμβρίου 2022, 16:00
Καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταρτίζουν τα προεκλογικά τους προγράμματα, πληροφορίες για όσα προβλέπουν φέρνουν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία
|CreativeProtagon

Προγράμματα: Πού συγκλίνουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την οικονομία

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 11 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

Στο γήπεδο της οικονομίας θα παιχθεί, όπως συνέβη αδιαλείπτως τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, το παιχνίδι της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2023.

Σε αυτό το γήπεδο θα αναμετρηθούν για μια ακόμη φορά οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να εκπροσωπούν  τον «εκσυγχρονισμό της οικονομίας» αφήνοντας ουσιαστικά έξω από το παιχνίδι τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά στους οποίους προσάπτουν «λαϊκισμό».  

Και σε αυτές τις εκλογές την πρωτοβουλία των κινήσεων θα έχει – όπως πάντοτε – το κυβερνών  κόμμα,  για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αυτό που «κρατάει στα χέρια του το ταμείο».

Οπως αποκάλυψε το Protagon, παράλληλα με το «πρόγραμμα 100 ημερών με παροχές μέχρι τις εκλογές» η Νέα Δημοκρατία, θα παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα για την προσεχή τετραετία 2023 – 2027 το οποίο θα δένει με τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαικής πορείας της χώρας, όπως αποτυπώθηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της ελληνικής οικονομίας (investment gap) το οποίο προσδιορίζεται στα 140 δισ. ευρώ!  

Ανοίγουν τα χαρτιά μετά τις γιορτές 

Στη διαδρομή αυτή η κυβέρνηση θα ανοίξει (αμέσως μετά τις γιορτές) τα χαρτιά της για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, με ένα πρόγραμμα απλό, κοστολογημένο και το κυριότερο με λιγότερους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Επί αυτού του προγράμματος θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτές όλες τις γέφυρες συνεργασίας με κεντρώες πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές σήμερα εκφράζονται μέσα από think tank για την οικονομία και κατά κύριο λόγο από το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια,  θα μπορούσε να πει κανείς, ότι θα ετοιμαστούμε να δούμε ένα «παιχνίδι… Κέντρου», με την έννοια ότι και οι δύο θα απευθυνθούν στους ψηφοφόρους του χώρου, που είναι αυτοί που πάντοτε δίνουν τη νίκη στις εκλογές 

Παιχνίδι… Κέντρου 

Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και παραμένει εγκλωβισμένη στο ζήτημα των υποκλοπών, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση της στο διάλογο που έχει ανάγκη ο τόπος. 

Στις 16 του μηνός το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα και θα καλέσει (εκτός από τα μέλη του) την Αννα Διαμαντοπούλου και επικεφαλής think tank σε ανοιχτό διάλογο για την τελική του διαμόρφωση.

Ο στόχος είναι το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει ένα εθνικό πρόγραμμα, κι ένα μπούσουλα με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί ως τις εκλογές.

Το πράσινο πρόγραμμα 

Το Protagon παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν (πολιτικά) ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Οι άξονες οικονομικής πολιτικής είναι τέσσερις:

  1. Η αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης και της αμυντικής βιομηχανίας και η διασφάλιση της αειφορίας του τουρισμού.
  2. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος  με στόχο σε βάθος δεκαετίας το αρνητικό (σήμερα) ισοζύγιο θανάτων – γεννήσεων να έχει αντιστραφεί 
  3. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας
  4. Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας
Οι συγκλίσεις 

Στις επιμέρους πολιτικές και για την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης της οικονομίας διακρίνει κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση με τις θέσεις της ΝΔ.

Τα κοινά σημεία είναι η μονιμοποίηση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάγκη αναμόρφωσης (ελαστικοποίησης) του δημοσιονομικού πλαισίου σταθερότητας με έκδοση κοινού χρέους (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά με την έκδοση ευρω-ομολόγων που χρηματοδότησαν το Ταμείο Ανάκαμψης).

Επίσης, αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στην κοινωνική πολιτική, όπως:

-Η  επιδότηση ενοικίου

-Η κατασκευή και παροχή κοινωνικών κατοικιών μέσω ρυθμισμένων τιμών ενοικίασης με ευθύνη του Οργανισμού Στεγαστικής Πολιτικής. 

-Ο περιορισμός χρήσης ακινήτων μέσω πλατφορμών (AirBnB)

-H αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ συν ένα ποσοστό για την κάλυψη των απωλειών από τον πληθωρισμό.

Οι διαφορές

Αντίθετα όμως μεγάλη απόσταση υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ακρίβειας.

Η Χαριλάου Τρικούπη προτείνει μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, μείωση ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη, κάτι που έχει απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο της γαλάζιας παράταξης.

Σε αυτό που συμφωνούν (προφανώς όλα τα κόμματα) είναι η στήριξη και η ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η διαφοροποίηση με την κυβέρνηση είναι η θέση για την επαναφορά των συλλογικών  συμβάσεων εργασίας και ο καθορισμός των βασικών αποδοχών από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ προτείνει την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας στην καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που έχουν ακυρωθεί από τους μνημονιακούς νόμους

ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους

Με το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε ένα μέτρο που καθιερώθηκε επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια ακυρώθηκε με τα μνημόνια. Αυτό είναι η θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής του ΕΚΑΣ.

Κοινά σημεία για τους φόρους

Η έμφαση από όλα τα κόμματα θα δοθεί ασφαλώς στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα οδηγήσει στο μέλλον σε μείωση των φορολογικών βαρών.

Το ΠΑΣΟΚ μέσα από το πρόγραμμα του προτείνει οι αλλαγές να ξεκινήσουν με γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία, απόφαση που θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής, αύξηση εισπραξιμότητας, δημιουργία προϋποθέσεων για μείωση ΦΠΑ.

Το δεύτερο και πιο δύσκολο μέρος  είναι τα νέα φορολογικά μέτρα που προετοιμάζουν οι οικονομικοί σύμβουλοι (και ο τομέας οικονομίας του ΠΑΣΟΚ)  και θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Οι προτάσεις τους θα οδηγούν σε  νέες προοδευτικές κλίμακες φορολογίας με λίγα κλιμάκια, αύξηση φορολογίας μερισμάτων και δωρεών

Η ΝΔ στο δικό της πρόγραμμα θα δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων (από 22% στο 20%), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους  επαγγελματίες το 2024 ή το 2025.  

Χάσμα για το φόρο πλούτου

Αυτό όμως που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος -και για λόγους συμβολικούς- είναι οι προτάσεις για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και το κυριότερο ο εντοπισμός του μεγάλου πλούτου στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...