481
Ο ουρανοξύστης που στεγάζει τους χιλιάδες εργαζομένους των New York Times, στο νούμερο 620 της 8ης Λεωφόρου του Μανχάταν | REUTERS/Lucas Jackson

New York Times: Εκατοντάδες εργαζόμενοι απεργούν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:25
Ο ουρανοξύστης που στεγάζει τους χιλιάδες εργαζομένους των New York Times, στο νούμερο 620 της 8ης Λεωφόρου του Μανχάταν
|REUTERS/Lucas Jackson

New York Times: Εκατοντάδες εργαζόμενοι απεργούν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:25

Στην πρώτη τους 24ωρη απεργία από τη δεκαετία του ’70 κατεβαίνουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη διασημότερη εφημερίδα του κόσμου, τους New York Times. Το προσωπικό ζητεί αυξήσεις μισθών και καλύτερο πακέτο παροχών.

Η εταιρεία δήλωσε απογοητευμένη από την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργία, αλλά τόνισε ότι η έκδοση της εφημερίδας και η ροή των ειδήσεων θα συνεχιστούν κανονικά.

Τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων τόνισαν ότι η εταιρεία παρουσιάζει υψηλά κέρδη και μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, που είναι «λογικές λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης».

«Είμαστε πολύ τυχεροί που δουλεύουμε σε ένα από τα λίγα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, που είναι υγιή και κερδοφόρα», είπε χαρακτηριστικά στο BBC ο αθλητικογράφος Κέβιν Ντρέιπερ. «Παρόλα αυτά, οι προτάσεις της διοίκησης είναι ελάχιστα καλύτερες από αυτά που πήραμε την τελευταία φορά (2017)».

Περισσότερα από 1.100 μέλη του συνδικάτου δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην απεργία.

Στα τέλη του 2021, η επιχείρηση είχε περίπου 5.000 υπαλλήλους, ανάμεσά τους 2.000 σε δημοσιογραφικά πόστα.

Λόγω της απεργίας, κάποια τμήματα αναμένεται να μείνουν χωρίς προσωπικό την Πέμπτη. Το προσωπικό που εργάζεται εκτός ΗΠΑ δεν ανήκει στο συνδικάτο και δεν θα συμμετέχει.

Η τελευταία σύμβαση υπογράφηκε το 2017, όταν ακόμα οι NYT προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν την απώλεια εσόδων από τη μείωση των διαφημίσεων στα παραδοσιακά ΜΜΕ λόγω της ανόδου της Google.

Από τότε, όμως, η εταιρεία έχει ανακάμψει και πηγαίνει πολύ καλά, καθώς το πρόγραμμα συνδρομών της γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, τα έσοδά της θα είναι αυξημένα και το 2023.

Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι τα αιτήματά του βασίζονται στα κέρδη της εταιρείας.

Η τελευταία σύμβαση έληξε τον Μάρτιο του 2021 και από τότε οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Ο πρώτος μισθός, οι αυξήσεις, οι συντάξεις, η περίθαλψη και η τηλεργασία είναι μερικά από τα θέματα στα οποία διαφωνούν. Στην τελευταία τους συνάντηση, η διοίκηση έδωσε μεγαλύτερες αυξήσεις και δεσμεύθηκε για 3% το ’23 και το ’24, αλλά οι εργαζόμενοι δεν το δέχθηκαν.

Ανάμεσα στα 1.400 μέλη του συνδικάτου περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, φύλακες και υπεύθυνοι για τα σχόλια στο site.

Το συνδικάτο ζητεί 65.000 δολάρια πρώτο μισθό και αυξήσεις 5,5% για τα δύο επόμενα χρόνια, καθώς το κόστος διαβίωσης είναι πολύ αυξημένο.

«Το νοίκι μου ανέβηκε 8% πέρυσι. Τι να μου κάνει η αύξηση 2,8%, ειδικά όταν η εταιρεία ξοδεύει τόσα χρήματα για τους μισθούς των στελεχών και τους μετόχους;», αναρωτήθηκε η Αντρέα Ζαγκάτα, μία από τις υπεύθυνες τμημάτων.

Ειδικοί στον χώρο των ΜΜΕ σημείωσαν ότι τα αιτήματα των εργαζομένων μπορούν να ικανοποιηθούν από τον εργοδότη τους: «Αν υπάρχει μία εταιρεία στον χώρο που μπορεί να πληρώσει όσα ζητούν οι εργαζόμενοι, αυτή είναι οι New York Times», είπε ο Τζον Σλιους.

Οι απεργοί θα αποκλείσουν το κτίριο της εφημερίδας στην 8η Λεωφόρο του Μανχάταν, ενώ ζητούν από τους αναγνώστες της να μην επισκεφτούν το site αυτό το 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες μιντιακές επιχειρήσεις όπως η Gannett, το CNN και το διαδικτυακό Buzzfeed ανακοίνωσαν ότι θα απολύσουν εκατοντάδες εργαζομένους τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...