O δρόμος και για την τυπική επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία του Ισραήλ άνοιξε: ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εξασφάλισε το πρωί της Πέμπτης την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, στο ισραηλινό κοινοβούλιο, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα Λικούντ με το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα Σας.
Η δεξιά πολιτική συμμαχία του Νετανιάχου κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Η συμπόρευσή του όμως με ακροδεξιά κόμματα έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, όπου διαπιστώνονται οι ανυπέρβλητες πλέον δυσκολίες εξεύρεσης λύσης του Παλαιστινιακού αλλά και μια «κανονικοποίηση» της ακροδεξιάς ιδεολογίας και δράσης.
Πριν από τη συμφωνία με το Σας, ο Νετανιάχου είχε κλείσει συμφωνία και με την Εβραϊκή Δύναμη, το ακροδεξιό κόμμα του φανατικού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στον οποίο υποσχέθηκε το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τώρα δίνει στο Σας τού αμφιλεγόμενου Αριε Ντέρι, δύο χαρτοφυλάκια και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
«Κάναμε ακόμη ένα βήμα προς τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης η οποία θα υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.
Χάρη στη συμφωνία με το Σας ο Νετανιάχου αριθμεί πλέον 64 έδρες σε σύνολο 120 που έχει η Κνεσέτ. Αυτό που απέμενε ηταν να υπογραφεί το τελικό κείμενο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Βάσει της συμφωνίας ο Αριε Ντέρι θα αναλάβει τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας τα πρώτα δύο χρόνια του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ στο δεύτερο μισό θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ντέρι θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Οπως και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους αλλά και κοινωνικού ρατσισμού κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο Αριε Ντέρι δεν είναι μια αθώα περιστερά. Είναι ένας βετεράνος πολιτικός ο οποίος πέρυσι καταδικάστηκε για φορολογική απάτη. Δεν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μόνο επειδή έκανε ειδική συμφωνία με τις φορολογικές αρχές. Τώρα η Κνεσέτ θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία ώστε να μπορέσει να αναλάβει υπουργική θέση.
Το μοτίβο της Ακροδεξιάς
Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός τόσο υπερσυντηρητικού μετώπου στο Ισραήλ –απότοκο της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας– μοιάζει να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός πολιτικού μοτίβου στις χώρες που λογίζονται ως «δυτικές». Μολονότι η Ακροδεξιά έχει απομονωθεί, κατά το δυνατόν, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή και η Ελλάδα, το σχήμα βρίσκει όλο και περισσότερη απήχηση και εφαρμογή.
Στη Σουηδία η Κεντροδεξιά, υπό τον Ουλφ Κρίστερσον, επέστρεψε μεν στην κυβέρνηση, αλλά αυτό συνέβη μόνο επειδή τα τρία κόμματα της παράταξης συμφώνησαν να έχουν στο κοινοβούλιο και τη στήριξη του ακροδεξιού και νεοφασισιτικού μορφώματος των Σουηδών Δημοκρατών.
Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι, με μουσολινικό παρελθόν που κρύβεται από μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή στροφή, δημιούργησε κυβερνητικό συνασπισμό με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
Παράλληλα, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, η απόκλιση από τις ευρωπαϊκές αξίες του φιλελευθερισμού είναι όλο και πιο εμφανής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβάλει κυρώσεις, ιδίως στην περίπτωση της Ουγγαρίας του γνωστού και μη εξαιρετέου Βίκτορ Ορμπαν, αλλά χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα. Τουναντίον, ήδη στη Σλοβακία η κυβέρνηση αποδέχεται τη στήριξη βουλευτών από το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αναφανδόν φιλορωσικό κόμμα «Λαϊκό Κόμμα – Η Δική μας Σλοβακία» που πρεσβεύει μεταξύ άλλο την έξοδο από την ΕΕ και φυσικά στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News