Την ίδια ώρα που οι ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι έχουν τη βούληση να μεταφέρουν στο ρωσικό έδαφος τον πόλεμο, έστω και με drones, αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φιλοδοξίες του Κιέβου, έστω και σε επίπεδο βεληνεκούς συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που του στέλνουν – αυτό τουλάχιστον έγραψε η Wall Street Journal. Για την ακρίβεια, το νεοϋορκέζικο Μέσο αναφέρθηκε σε «τροποποιημένους εκτοξευτές πυραύλων HIMARS» τους οποίους απέστειλε στον Ζελένσκι το Πεντάγωνο.
«Οι ΗΠΑ τροποποίησαν κρυφά τους προηγμένους HIMARS που έδωσαν στην Ουκρανία, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας». Η πηγή της WSJ είναι σίγουρη («αμερικανοί αξιωματούχοι»), και από αυτό το δεδομένο προκύπτει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει τα μέτρα της ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης».
Αυτή η αποκάλυψη είναι καινούργιο στοιχείο και δείχνει ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να παροξυνθεί η κατάσταση και να γενικευθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Κατά την κρίση της WSJ, δείχνει επίσης «τις ανησυχίες της αμερικανικής διοίκησης ότι ο ουκρανός σύμμαχός τους ενδέχεται να σταματήσει να τηρεί την υπόσχεσή του να μη χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος με όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ».
Από πλευράς της, η Corriere della Sera σχολίασε ότι «η επιφυλακτική στάση των Αμερικανών όσον αφορά την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις ΗΠΑ» και έδωσε την πληροφορία ότι αρκετοί από το Δυτικό πολιτικό προσωπικό, μεταξύ αυτών και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Δανός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λένε ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή, ότι «είναι καιρός να στείλει η Δύση τους ισχυρότερους πυραύλους της στους Ουκρανούς».
Ολοι αυτοί παραγνωρίζουν τις συνέπειες προφασιζόμενοι «αλλαγή του πολέμου» και «ανάγκη προσαρμογής στη νέα στρατηγική», αφού «ο Πούτιν χτυπάει ενεργειακές υποδομές για να γονατίσει έναν λαό».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει τον περασμένο Ιούνιο από τον Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα στις επιθέσεις του εναντίον ρωσικών στόχων σε ρωσικό έδαφος. Και μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα στις πρόσφατες επιθέσεις εντός της Ρωσίας».
Η δέσμευση που γύρεψαν οι Αμερικανοί από το Κίεβο αφορούσε τα συστήματα HIMARS, όμως μαζί με αυτά είχε στείλει στην ουκρανική κυβέρνηση και πυραύλους με δορυφορική καθοδήγηση (από GPS), το σύστημα Guided Multiple Launch Rocket (GMLRS), το οποίο διαθέτει ικανότητα βεληνεκούς 80 χλμ. Μέχρι στιγμής, το GMLRS χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων σε ουκρανικό έδαφος.
Επίσης, οι ΗΠΑ απέφυγαν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, κατ’ απαίτησιν της Ρωσίας, η οποία είχε απειλήσει με γενικευμένο πόλεμο σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε δημόσιο πάνελ ότι η αμερικανική αιτίαση παραμένει πάντα ίδια: «Να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει τα όπλα που χρειάζεται ώστε να αμυνθεί, να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα, να πάρει πίσω τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις 24 Φεβρουαρίου».
Οι Ουκρανοί, συνεπώς, δεν μπορούν να χτυπήσουν τον Στόλο του Πούτιν, τις βάσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κριμαία ή άλλους στόχους σε ρωσικό έδαφος. Και σχολίασε πάλι η Corriere: «Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό έδαφος βάλλεται από πυραύλους που τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας δεν μπορούν να αναχαιτίσουν».
Ανάλογη δήλωση με του Μπλίνκεν έκανε και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου: «Οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στο να παρέχουν στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα». Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, δήλωσε ότι «η δίκαιη και διαρκής ειρήνη» είναι το ζητούμενο και προεξόφλησε ότι «η Ρωσία δεν θα καταφέρει να γονατίσει τους Ουκρανούς». Ετσι, «θα προσπαθήσει να βρει μια ψεύτικη διέξοδο, μια κάποια κατάπαυση του πυρός για να παγώσει η τρέχουσα κατάσταση, χωρίς να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει καταλάβει».
Το θέμα της ειρήνευσης στην Ουκρανία εθίγη στις πρόσφατες επαφές του Μπάιντεν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσινγκτον, αλλά και στις επαφές του Μακρόν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Τέτοιου είδους εκεχειρία, με τους όρους της Ρωσίας, θεωρείται βέβαιον ότι θα απορριφθεί από τον Ζελένσκι, ο κίνδυνος όμως είναι να δελεάσει κάποιους ΝΑΤΟϊκούς και έτσι να προκληθεί ρήγμα στην ενότητα της Συμμαχίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News