447
Καρέ από το Στόκνες, μία από τα πιο μαγικές και εμβληματικές τοποθεσίες στην Ισλανδία | Asier López Castro

Βόρειο Σέλας 2022: Οι φωτογραφίες της χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 20:00
Καρέ από το Στόκνες, μία από τα πιο μαγικές και εμβληματικές τοποθεσίες στην Ισλανδία
|Asier López Castro

Βόρειο Σέλας 2022: Οι φωτογραφίες της χρονιάς

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 20:00

Το ιστολόγιο ταξιδιωτικής φωτογραφίας Capture the Atlas, στο οποίο συμβάλλουν περισσότεροι από 40.000 φωτογράφοι, δημοσίευσε την πέμπτη έκδοση «Φωτογράφος του Βόρειου Σέλαος», μια συλλογή που περιλαμβάνει τις καλύτερες 25 φωτογραφίες από το Βόρειο Σέλας. Αυτή η συλλογή δημοσιεύεται πάντα τον Δεκέμβριο, για να συμπίπτει με την εποχή του Βόρειου Σέλαος και το τέλος του χρόνου. Στόχος της να εμπνεύσει το κοινό και να μοιραστεί μαζί του την ομορφιά αυτού του φυσικού φαινομένου.

Η εφετινή λίστα περιλαμβάνει φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ρωσία, η Γροιλανδία και η Νέα Ζηλανδία, από 25 φωτογράφους 13 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Η ποιότητα της εικόνας, η ιστορία πίσω από τη λήψη και η συνολική έμπνευση που μπορεί να προσφέρει η φωτογραφία είναι οι κύριοι παράγοντες για την επιλογή των εικόνων κάθε χρόνο. Και η συλλογή των φωτογραφιών βοηθά άλλους φωτογράφους, που θέλουν να απαθανατίσουν το Βόρειο Σέλας, ενώ φέρνει αυτά τα παράλληλα φαινόμενα κοντά, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτό το θεαματικό σόου φωτός της Φύσης.

Η εποχή του Βόρειου Σέλαος κυμαίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο στο Βόρειο Ημισφαίριο, και από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο στο Νότιο. Η ιδανική στιγμή για να δεί και να φωτογραφίσει κανείς το φωτεινό φαινόμενο είναι κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της εαρινής ισημερίας, λόγω του προσανατολισμού του άξονα της Γης.

«Κόκκινοι Ουρανοί», ένα μοναδικό θέαμα πάνω από το Λίμφγιορντ στη Δανία (Ruslan Merzlyakov)

Ο Νταν Ζάφρα, συντάκτης του Capture the Atlas, επιμελείται αυτές τις φωτογραφίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν αναζητά απλώς εικόνες που τραβήχτηκαν από μερικούς από τους πιο γνωστούς φωτογράφους, αλλά και νέα ταλέντα και τοποθεσίες στις οποίες το Βόρειο Σέλας δεν έχει φωτογραφηθεί κατά το παρελθόν. Η έκδοση του 2022 περιλαμβάνει μοναδικές εικόνες, όπως το Βόρειο Σέλας που καταγράφηκε στην Αλάσκα, σε μια σπηλιά παγετώνα η οποία κατέρρευσε πρόσφατα, και σε σπάνιες τοποθεσίες στη Δανία και στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας με τον νέο ηλιακό κύκλο παρέχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για να δείτε εκθαμβωτικά σόου της αυγής. Μετά από δύο δύσκολα χρόνια, βλέπουμε ξανά έναν αυξανόμενο αριθμό εξαιρετικών εικόνων από το Βόρειο Σέλας, γεγονός που καθιστά την εφετινή επιλογή την πιο δύσκολη μέχρι σήμερα.

Το Capture the Atlas είναι ένα ιστολόγιο ταξιδιωτικής φωτογραφίας που βοηθά άλλους να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους και να βελτιώσουν τη φωτογραφία τους. Η κύρια εστίασή του είναι το τοπίο και η αστροφωτογραφία και τα άρθρα του περιλαμβάνουν οδηγούς φωτογραφίας, σεμινάρια και έμπνευση.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ →

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...