Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύτηκαν τη Δευτέρα -με τρεις εξαιρέσεις-, καθώς το εμπάργκο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε πλέον σε ισχύ.
Μέρος δέσμης κυρώσεων προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο τύποις ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση.
Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.
Παράλληλα, τέθηκεσε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.
Δυνάμει του μέτρου , αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.
Τον Φεβρουάριο του 2023 εξάλλου τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.
Πλαφόν και από την Ιαπωνία
Η Ιαπωνία επέβαλε και αυτή από την 5η Δεκεμβρίου, ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2, αναφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Η απόφαση αυτή ακολούθησε τη συμφωνία της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο και της Αυστραλίας την περασμένη Παρασκευή να τεθεί πλαφόν στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, στην πιο πρόσφατη κίνηση που γίνεται για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε «υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας», διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία έχει οριστεί ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καταλήγει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News