Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στο Ιράν καθώς οι αόριστες δηλώσεις κάποιων αξιωματούχων για αλλαγές στον νόμο περί μαντίλας δεν ικανοποίησαν τους διαδηλωτές.
Ετσι, σε τριήμερη απεργία αυτή την εβδομάδα καλούν όλους τους Ιρανούς οι ακτιβιστές, μετά και τη διάψευση από τα κρατικά ΜΜΕ ότι καταργείται η αστυνομία ηθών.
Ο γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ότι το επίμαχο Σώμα καταργήθηκε, όμως το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται, δεν το επιβεβαίωσε, ενώ τα ΜΜΕ τόνισαν ότι ο Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί δεν είναι αρμόδιος για την αστυνομία ηθών.
Οι ακτιβιστές αυξάνουν έτσι την πίεση στο καθεστώς, το οποίο σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι αποκομμένο από τον ιρανικό λαό και την διεθνή κοινότητα και εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο λόγω της στάσης του.
Σύμφωνα με ΜΚΟ, 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους και 64 ανήλικοι, από τον Σεπτέμβριο.
Την Κυριακή, ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους, μετά την οποία ο βουλευτής Νεζαμοντίν Μουσαβί είπε ότι η κυβέρνηση «δίνει προσοχή στα αληθινά αιτήματα του λαού».
Οι διαδηλωτές όμως δεν πείστηκαν και κάλεσαν σε τριήμερη απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τεχεράνης την Τετάρτη.
Ο Ρομπ Μάλι, ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Ιράν περιέγραψε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι μουλάδες: όσο περισσότερο καταπιέζει τους πολίτες του το καθεστώς, τόσο περισσότερες θα είναι οι κυρώσεις εναντίον του και μεγαλύτερη η διεθνής του απομόνωση. «Οσο πιο απομονωμένο αισθάνεται, τόσο πιο πολύ θα στρέφεται προς τη Ρωσία και θα υπόκειται σε ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις, κάτι που θα μειώνει τις πιθανότητες για πυρηνική διπλωματία», είπε χαρακτηριστικά.
Η Εϊβριλ Χέινς, επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο θέλει να κάνει πιο στενούς τους στρατιωτικούς του δεσμούς με το Ιράν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ήταν στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο.
Κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης, όπως σημειώνει ο Guardian, είπε ότι η Τεχεράνη έκανε τεράστιο λάθος που έδωσε όπλα στη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και ότι το κόστος για το καθεστώς θα είναι πολύ μεγάλο.
Αλλοι ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι το καθεστώς έφτασε στο σημείο χωρίς επιστροφή με την τωρινή κρίση, από την οποία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει.
«Η κατάσταση είναι απλή. Το καθεστώς μετά από 43 χρόνια έχει πλέον χάσει οποιαδήποτε επαφή με τον λαό και για αυτό γίνονται όλα αυτά. Είναι διαφορετικό από όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα 43 χρόνια. Μπορεί να κάνουν διάλογο μεταξύ τους, αλλά ο πληθυσμός βρίσκει αδιάφορες τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στον Guardian ο διπλωμάτης.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι μέσα στο καθεστώς υπάρχουν πολλές διαφωνίες για το πώς πρέπει να χειριστούν τις διαδηλώσεις και πώς πρέπει να απαντήσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News