Ηταν ο πρώτος, χρονικά, πρωταγωνιστής αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην πρεμιέρα της περασμένης Κυριακής σκόραρε και τα δυο γκολ με τα οποία το Εκουαδόρ νίκησε την οικοδέσποινα του τουρνουά, προκαλώντας την πρόωρη αποχώρηση των απογοητευμένων οπαδών του Κατάρ από το γήπεδο. Το «Αλ Μπαΐτ» είχε, σχεδόν, αδειάσει πολύ πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του αγώνα, και το όνομά του -Ενερ Βαλένσια- έκανε τον γύρο του Κόσμου μέσω του Διαδικτύου.
Για τους περισσότερους, ο απρόσμενος «ήρωας» του Εκουαδόρ ήταν άγνωστος. Κάποιοι τον μπέρδεψαν με τον συμπατριώτη του, Αντόνιο Βαλένσια, ο οποίος επί μια δεκαετία (2009-2019) αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πέρυσι έβαλε τέλος στην καριέρα του. Μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας, που ήρθε στο προσκήνιο η πρώτη εμφάνιση της Αγγλίας στο αραβικό Μουντιάλ, ο Ενερ απόλαυσε μια πρωτοφανή, για αυτόν, δημοσιότητα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο 33χρονος επιθετικός της Φενέρμπαχτσε θα έκανε ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο μερικά 24ωρα αργότερα.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Βαλένσια πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο ματς του Εκουαδόρ με την Ολλανδία (1-1) και έγραψε ιστορία: έγινε ο, μόλις, τέταρτος παίκτης στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που κατόρθωσε να σκοράρει έξι φορές σε διαδοχικά παιχνίδια της τελικής φάσης (τρεις στο Κατάρ και τρεις στη Βραζιλία το 2014). Οι τρεις προηγούμενοι ήταν, ο Εουσέμπιο το 1966, ο Πάολο Ρόσι το 1982 και ο Ολεγκ Σαλένκο το 1994. Κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει στον 21ο αιώνα. Ταυτοχρόνως, έγινε ο πρώτος στην εφετινή διοργάνωση που έφτασε τα τρία τέρματα.
Το επίτευγμά του έχει ιδιαίτερη αξία. Για το Εκουαδόρ το γκολ δεν είναι τόσο εύκολο, όσο για την Πορτογαλία, την Ιταλία, ή τη Ρωσία, που είναι ποδοσφαιρικές δυνάμεις πολύ μεγαλύτερου μεγέθους. Υπάρχει, όμως, άλλος ένας άθλος του Βαλένσια, ακόμη πιο εντυπωσιακός: έχει σκοράρει όλα τα τέρματα της εθνικής του ομάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Ιούνιο του 2006. Για να βρούμε μουντιαλικό γκολ του Εκουαδόρ που δεν γράφει το όνομά του, πρέπει να γυρίσουμε 16 χρόνια πίσω. Τότε ο Βαλένσια ήταν 17 ετών.
Η περίπτωσή του είναι προς μελέτη. Από το 2010, που πέτυχε το πρώτο του επαγγελματικό τέρμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2014 υπήρξε δεινός «γκολτζής». Κίνησε το ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ, η οποία δαπάνησε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει, και του προσέφερε ένα γενναιόδωρο πενταετές συμβόλαιο. Ο Βαλένσια σκόραρε στο παρθενικό του ματς στην Αγγλία, με ένα σουτ – βολίδα από τα 25 μέτρα (η ταχύτητα της μπάλας υπολογίστηκε στα 98 χλμ/ώρα), όμως στη συνέχεια οι επιδόσεις του ήταν απογοητευτικές. Το 2015-2016 πέτυχε, μόλις, 4 γκολ σε 19 ματς. Μετά, στην Εβερτον, 3 γκολ σε 21 παιχνίδια. Μόνον όταν φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο του Εκουαδόρ γινόταν, ξανά, ο παίκτης που είχε υποχρεώσει την Πρέμιερ Λιγκ να ασχοληθεί μαζί του. Σε 77 εμφανίσεις του με την εθνική του ομάδα, από το 2012 μέχρι σήμερα, μετράει 39 τέρματα. Σκοράρει, δηλαδή, ένα γκολ κάθε δυο ματς, κατά μέσον όρο.
Στον αγώνα εναντίον των Ολλανδών τραυματίστηκε και βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο με φορείο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2016, σε έναν αγώνα του Εκουαδόρ με τη Χιλή. Σωριάστηκε ξαφνικά στο έδαφος, δήλωσε στους γιατρούς πως δεν μπορεί να πάρει ανάσα, και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Ενα κόλπο ήταν, για να αποφύγει τη σύλληψη από τους αστυνομικούς που περίμεναν στο γήπεδο να τελειώσει ο αγώνας για να του περάσουν χειροπέδες. Είχε αμελήσει να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του, τη διατροφή για την κόρη τους…
Αυτή τη φορά, τραυματίστηκε στ’ αλήθεια. Ολοι στον Ισημερινό προσεύχονται να είναι παρών στον επόμενο -καθοριστικό- αγώνα της ομάδας τους με τη Σενεγάλη, την προσεχή Τρίτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News