613
Ακόμη και στη χειρουργική κλίνη μας το φιλικό φάσμα μπορεί να εμφανιστεί από το επέκεινα και να μας ψιθυρίσει στο αυτί: «Γύρισε πίσω! Δεν ήρθε η ώρα σου...» | Shutterstock

Τα συναρπαστικά μυστήρια στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 18:24
Ακόμη και στη χειρουργική κλίνη μας το φιλικό φάσμα μπορεί να εμφανιστεί από το επέκεινα και να μας ψιθυρίσει στο αυτί: «Γύρισε πίσω! Δεν ήρθε η ώρα σου...»
|Shutterstock

Τα συναρπαστικά μυστήρια στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2022, 18:24

Αν η γιαγιά σου, πεθαμένη από καιρό, σκύψει ξαφνικά με τρυφερότητα επάνω σου όπως έκανε όταν ήσουν παιδί στο κρεβατάκι σου, και σου ψιθυρίσει στο αυτί ότι πρέπει να επιστρέψεις στο σώμα σου, μη φοβηθείς και ας γνωρίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στο στρώμα σου και ότι δεν γίνεται να ονειρεύεσαι επί της χειρουργικής κλίνης: σκέψου ότι απλώς δεν ήρθε ακόμη η ώρα σου να πεθάνεις…

Τα συναρπαστικά μυστήρια του μεταιχμίου ζωής και θανάτου ή και του κώματος εντοπίζονται και αναλύονται πλέον από την επιστήμη, φανερώνοντας ότι οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοια κατάσταση υφίστανται μία μοναδική εσωτερική εμπειρία, και μάλιστα συνειδητή, ότι έχουν επίγνωση των πραγμάτων, όχι όμως και άγχος. Και κατά το παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες ανάλυσης του παραπάνω φαινομένου, ωστόσο τώρα μία καινούργια μελέτη ρίχνει περισσότερο φως.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε τις προάλλες σε ένα Συμπόσιο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και ήταν βασισμένη σε ασθενείς που βρέθηκαν στα πρόθυρα του θανάτου και ήταν, βέβαια, αναίσθητοι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε εγκεφαλική δραστηριότητα, τα λεγόμενα κύματα γάμμα, δέλτα, θήτα, άλφα και βήτα, έως και μία ώρα μετά την ανάνηψη – αυτά τα εγκεφαλικά κύματα παρατηρούνται όταν ο άνθρωπος έχει συνείδηση ​​και μάλιστα εκετελεί υψηλότερες νοητικές λειτουργίες όπως η σκέψη και η ανάκτηση μνήμης, σημειώνει η Corriere della Sera.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συμμετείχαν 567 άνδρες και γυναίκες, η καρδιά των οποίων σταμάτησε να χτυπά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ανάνηψης μεταξύ Μαΐου 2017 και Μαρτίου 2020, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Μόνο 28 μπόρεσαν να μιλήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ερευνητών. Ο επικεφαλής ιατρός ΜΕΘ Σαμ Πάρνια, που ερευνούσε επί 20 έτη τι συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, ανέφερε ότι απεδείχθη πως πολλοί ασθενείς θυμούνται τους γιατρούς που τους κάνουν ανάνηψη.

Οι ασθενείς, συνδεδεμένοι με συσκευές παρακολούθησης εγκεφάλου, ανέφεραν ότι είχαν μοναδικές και «διαυγείς» εμπειρίες, όπως αντίληψη του αποχωρισμού (του πνεύματος) από το σώμα, και ότι παρατηρούσαν «απαθείς» τα συμβαίνοντα, χωρίς να νιώθουν σωματικό πόνο ή ψυχικό άγχος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι εμπειρίες θανάτου διαφέρουν από τις παραισθήσεις, τις αυταπάτες και τα όνειρα. «Αυτές οι εμπειρίες που θυμούνται, όπως και οι αλλαγές των εγκεφαλικών κυμάτων, μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της λεγόμενης εμπειρίας θανάτου» είπε ο Πάρνια.

Δύο από τους 28 ασθενείς που κατέθεσαν την εμπειρία τους στις συνεντεύξεις, θυμήθηκαν ότι άκουγαν το ιατρικό προσωπικό να εργάζεται κατά τη διάρκεια της ανάνηψης. Τρεις ασθενείς μίλησαν για εμπειρίες ονείρου, άλλοι θυμήθηκαν ότι αξιολόγησαν τη ζωή τους. Εξι ασθενείς είπαν ότι θυμούνται την εμπειρία του θανάτου, μάλιστα μια γυναίκα είπε ότι άκουσε την από καιρό πεθαμένη γιαγιά της να της λέει να επιστρέψει στο σώμα της. Κάποιοι είπαν ότι ένιωσαν να οδεύουν σε έναν προορισμό που θεωρούσαν οικείο όσο και το σπίτι τους.

«Η αναγνώριση μετρήσιμων ηλεκτρικών ενδείξεων φωτεινής και έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ανάμνηση παρόμοιων ιστοριών εμπειρίας θανάτου, υποδηλώνει ότι η ανθρώπινη αίσθηση του εαυτού και της συνείδησής του, όπως και άλλες βιολογικές λειτουργίες του σώματος, μπορεί να μη σταματήσει εντελώς τη στιγμή του θανάτου», προσέθεσε ο Πάρνια. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα του θανάτου ή σε κώμα, υφιστάμεθα μια μοναδική εσωτερική συνειδητή εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης χωρίς άγχος».

Σημειωτέον ότι έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό είχε καταγράψει τα εγκεφαλικά κύματα ενός άντρα που πέθανε από καρδιακή προσβολή, και ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος, ακόμα και όταν η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται για 30 δευτερόλεπτα, τα οποία είναι όντως τα τελευταία της ζωής. Αμέσως μετά την καρδιακή ανακοπή παρατηρήθηκε αύξηση σε πολύ συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα, στα γάμμα, τα οποία συνδέονται με δραστηριότητες όπως η ανάκτηση μνήμης, ο διαλογισμός και το όνειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...