Στη διμερή συμφωνία, που υπεγράφη την Τρίτη στο Κάιρο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον αιγύπτιο ομόλογό του Ιχάμπ Νασρ, αναφέρθηκε το Reuters, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει «οδηγό» για μελλοντικές συμφωνίες της Ελλάδας και της ΕΕ με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
«Με σχέδιο, για πρώτη φορά υπογράφτηκε συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5.000 εργάτες γης, από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα» ανέφερε την Τετάρτη με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, η συμφωνία για την υποδοχή 5.000 αιγύπτιων εργατών γης απαντά στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών της ελληνικής υπαίθρου με τρόπο οργανωμένο και δείχνει συνολικά στην Ευρώπη τον τρόπο αντιμετώπισης της έλλειψης εργατικών χεριών, χωρίς να υποκύπτει στις ασφυκτικές πιέσεις της παράνομης μετανάστευσης, που δημιουργεί ανθρώπινες τραγωδίες. «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στέκεται δογματικά απέναντι σε κάθε μορφή μετανάστευσης, αλλά στέκεται δογματικά κατά της παράνομης και υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης» είπε χαρακτηριστικά.
H διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, που υπογράφηκε παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.
Κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής προβλέπει 5.000 εργάτες γης με διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα έως 9 μήνες, ανά περίοδο ενός έτους. Οι αρχές της Αιγύπτου θα επιλεγούν ποιοι Αιγύπτιοι μπορούν να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος.
Σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023
«Για εμάς», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ,«είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο και στo πλαίσιo της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και χαιρόμαστε γιατί οι αιγυπτιακές αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα αυτή τη συμφωνία και ελπίζουμε οι πρώτοι αιγύπτιοι εργάτες στις αρχές του επόμενου χρόνου να βρίσκονται στα ελληνικά χωράφια, για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της επόμενης σοδειάς».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News