478
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Solaris, του ευρωπαϊκού ηλιακού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας | ESA

Θα φτιάξει η Ευρώπη διαστημικά ηλιακά πάρκα παραγωγής ενέργειας;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 17:58
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Solaris, του ευρωπαϊκού ηλιακού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
| ESA

Θα φτιάξει η Ευρώπη διαστημικά ηλιακά πάρκα παραγωγής ενέργειας;

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 17:58

Εδώ και δεκαετίες έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της κατασκευής τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία λίγο έξω από τη Γη, αλλά τα τελευταία χρόνια η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο σοβαρής ενασχόλησης από την επιστημονική κοινότητα και από ορισμένες κυβερνήσεις.

Αυτά τα διαστημικά ηλιακά πάρκα, θεωρητικώς τουλάχιστον, θα παράγουν απρόσκοπτα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο, μεγάλες ποσότητες ηλιακής ενέργειας, η οποία θα μεταδίδεται για χρήση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Γη, με δέσμες λέιζερ ή με δέσμες μικροκυμάτων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ένα τέτοιο πρόγραμμα δημιουργίας διαστημικών ηλιακών πάρκων, που ονομάζεται Solaris, έχει υποβληθεί για λογαριασμό για της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και στη διακυβερνητική διάσκεψη των χωρών που μετέχουν στην ESA, η οποία διεξάγεται την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Παρίσι, θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για το πρόγραμμα Solaris όσο και για όλα τα υπόλοιπα προτεινόμενα προγράμματα και αποστολές.

Στη διάσκεψη, ο εκπρόσωπος κάθε χώρας-μέλους της ESA θα αναφέρει, όχι μόνο το ποσόν που θα συνεισφέρει η χώρα στα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα, αλλά και τα προγράμματα στα οποία θα ήθελε να κατευθυνθούν τα κεφάλαια της χώρας.

Δεδομένης και της συγκυρίας, με την ενεργειακή κρίση που συνοδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πρόγραμμα Solaris έχει λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα από αυτή που θα κέρδιζε σε αυτή τη διαδικασία υπό κανονικές συνθήκες.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή της ESA Γιόζεφ Ασμπαχερ, ο οποίος δήλωσε ότι «η ηλιακή ενέργεια από το Διάστημα μπορεί να αποτελέσει τρομερή βοήθεια στις μελλοντικές ενεργειακές ελλείψεις. Πρέπει να κάνουμε τη μετάβαση σε οικονομίες ουδέτερες από τον άνθρακα, άρα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής ενέργειας και να μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αν μπορούμε να το κάνουμε από το Διάστημα –και σημειώνω το “αν μπορούμε να το κάνουμε”, γιατί δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο– θα είναι καταπληκτικό, αφού θα λύσουμε έτσι πολλά προβλήματα».

Η δημιουργία ηλιακών πάρκων, τα οποία, για να λειτουργήσουν ωφέλιμα για τις ανάγκες της ανθρωπότητας, θα πρέπει να έχουν τεράστιες διαστάσεις, έκανε την εμφάνισή της ως ιδέα πριν από σχεδόν μισό αιώνα, αλλά οι πρόσφατη τεχνολογική πρόοδος, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές ανάγκες, έφεραν στο προσκήνιο την προσπάθεια υλοποίησης αυτών των διαστημικών εγκαταστάσεων.

Η Κίνα έχει γνωστοποιήσει ότι σκέφτεται τη δημιουργία ενός ηλιακού πάρκου και δεδομένης της πορείας του διαστημικού προγράμματός της τα τελευταία χρόνια, πολλοί εκτιμούν ότι το πρότζεκτ αυτό μπορεί, όχι μόνο να έχει ξεκινήσει, αλλά να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Γι’ αυτό ίσως να θέλουν να μπουν στο το παιχνίδι και οι άλλες μεγάλες διαστημικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως στη διάσκεψη στο Παρίσι, δεν θα ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία του ηλιακού πάρκου, αλλά θα πραγματοποιηθεί μια τριετής έρευνα για το αν και πώς μπορεί να κατασκευαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...