Η «Κιβωτός του Κόσμου» κρατούσε παιδιά στις δομές μόνο μόνο και μόνο για λόγους συμφέροντος;
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει σε δηλώσεις της στον Τύπο (εφημερίδες «Μπαμ» και «Καθημερινή»), η Χριστίνα Μαλανδράκη, η οποία προσπαθούσε εδώ και χρόνια με τον σύζυγό της να υιοθετήσουν ένα παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Τον περασμένο Ιούνιο η ψηφιακή πλατφόρμα anynet.gr «ταίριαξε» την κυρία Μαλανδράκη με 12χρονο παιδί από την «Κιβωτό», αλλα η απάντηση που έλαβε από τους υπευθύνους ήταν αρνητική. Το παιδί, έλεγαν, δεν ήθελε να φύγει από την «Κιβωτό» γιατί του άρεσε εκεί.
«Η ‘Κιβωτός του Κόσμου’’ απορρίπτει τις αιτήσεις αναδοχής που υποβάλλουν ενδιαφερόμενες οικογένειες προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο διευκολύνει την ‘‘αποασυλοποίηση’’ των παιδιών», καταγγέλλει η ίδια, υποστηρίζοντας ότι «από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η ‘‘Κιβωτός’’ έχει απορρίψει τουλάχιστον 25 αιτήματα που έχουμε κάνει».
«Να μας πουν πόσα από τα 500 παιδιά που έχουν στις διάφορες δομές του ιδρύματος έδωσαν σε ανάδοχους γονείς τα τελευταία χρόνια», επιμένει, ισχυριζόμενη ότι «δεν τα δίνουν [τα παιδιά] διότι έτσι κερδίζουν από δωρεές, επιδόματα και κοινωνικά κονδύλια».
«Αντί να βοηθήσουν στην αποασυλοποίηση, αφήνουν τις ΜΚΟ να κρατούν τα παιδιά για να κερδίζουν περισσότερα χρήματα», λέει με πικρία.
Αλλες πηγές πάλι, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», αναφέρουν ότι πριν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας η «Κιβωτός του Κόσμου» ήταν από τις ΜΚΟ που έδιναν πολλά παιδιά για αναδοχή, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερο έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα το είχε αναδείξει σε έκθεσή του και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ): «Ενας από τους κύριους λόγους υπολειτουργίας της αναδοχής στην Ελλάδα είναι η εκτεταμένη χρήση της ιδρυματικής φροντίδας», επισημαίνετο μεταξύ άλλων στη μελέτη.
Επιλογή, που κατά μία ερμηνεία, ενδέχεται να υποκρύπτει φόβους ότι προγράμματα αποϊδρυματοποίησης μπορεί να συνεπάγονται αυτομάτως απώλεια θέσεων εργασίας στις δομές και κατ’ επέκταση διαθέσιμων πόρων.
Μήνες πριν ξεσπάσει το μπαράζ των αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου», η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας τον περασμένο Μάιο για τον θεσμό της αναδοχής, είχε χαρακτηρίσει κοινωνική προτεραιότητα την αποϊδρυματοποίηση.
Τονίζοντας τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο της Αναδοχής στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, η κυρία Μιχαηλίδου είχε τότε υπογραμμίσει ότι από την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών είχαν βγει από τα ιδρύματα 934 παιδιά, σχεδόν τα μισά από αυτά που ζούσαν σε δομές.
«Η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη κι αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Πρέπει να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί. Το όπλο μας για να το καταφέρουμε είναι η Αναδοχή για αυτό και ως Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμε τον θεσμό με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσο.
»Η ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής έγινε από την πρώτη στιγμή πολιτική μας προτεραιότητα. Τα τρία αυτά χρόνια έχουμε καταφέρει, αν μη τι άλλο, να στρίψουμε το τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να πετύχουμε, πρέπει η αποϊδρυματοποίηση από πολιτική προτεραιότητα, που είναι σήμερα, να εξελιχθεί σε κοινωνική προτεραιότητα», τόνιζε, και «το μήνυμά της να διαπεράσει και να αγγίξει κάθε πολίτη αυτής της χώρας, σε κάθε γωνιά της. Οι ελπίδες των παιδιών είναι η αγάπη των μεγάλων. Δεν πρέπει να τις διαψεύσουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά».
Σε δηλώσεις την Τρίτη στον ΑΝΤ1, η υφυπουργός επεσήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση του 40% των παιδιών που ζούσαν σε δομές.
Στόχος -είπε- είναι «να διασφαλίσουμε κανόνες για το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά που βρίσκονται σε όποια δομή στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο και για «ηθικό ζήτημα γιατί τα ιδρύματα καθυστερούν την αποϊδρυματοποίηση»:
«Ακόμη και το καλύτερο ίδρυμα έχει “κακοποιητική συμπεριφορά” γιατί το παιδί μεγαλώνει με διαφορετικούς ανθρώπους που δουλεύουν 8ώρα και εναλλάσσονται», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News